7 moduri prin care să-ți protejezi masculinitatea

Academia Barbatilor

Statisticile spun că, pe plan global, nivelul de testosteron este destul de scăzut. Ce rezultă de aici? Bărbații sunt mai grași, mai fragili, mai deprimați iar sexualitatea lor e mai jos ca oricând.

Există multe motive pentru declinul general al testosteronului, însă o mare parte din acesta e cauzat de prezența estrogenului în alimente, în produsele de îngrijire personală și în mediul înconjurător. Estrogenul este principalul hormon sexual feminin, iar expunerea excesivă la acesta conduce la efecte de… feminizare. Crezi că e o glumă? Nici vorbă. Iată cum să-ți protejezi masculinitatea:

1 Elimină din dietă alimentele bogate în estrogen

masculinitate soia

Renunță la soia

Primul lucru de care trebuie să te ferești sunt fitoestrogenii. „Phyto” înseamnă “plantă”, iar fitoestrogeni sunt substanțe produse de plante, care pot imita efectele oferite de estrogen.

De ce plante ar trebui să te ferești? Cercetătorii canadieni au selectat peste o sută de produse alimentare comune și au verificat conținutul lor de fitoestrogeni. Primele două alimente de pe listă au fost semințele de in (379,380 micrograme de fitoestrogeni la 100 de grame) și soia (103,920 micrograme de fitoestrogeni la 100 grame). Niciun alt aliment nu s-a apropiat de aceste cifre. Deci… in? Soia? La revedere!

2 Cumpără fructe și legume organice

masculinitate fructe

Caută producători locali, care vând fructe organice

Erbicidele sunt substanțe chimice pulverizate pe culturi pentru îndepărtarea buruienilor. Atrazina, un erbicid destul de popular, este un puternic disruptor hormonal.

Chiar dacă cercetările actuale asupra oamenilor sunt destul de limitate, studiile efectuate pe broaște arată că expunerea la atrazină are efecte extreme de feminizare. În acest studiu, atrazina a demasculinizat complet dezvoltarea organelor de reproducere masculine ale broaștelor.

Dacă există posibilitatea, cumpără fructe și legume de la producători locali de încredere. De asemenea, spală întotdeauna fructele și legumele înainte de a le consuma.

3 Fii atent la coloranții alimentari

Coloranții de culoare roșie sunt prezenți în aproape orice: de la junk food – cola, bomboane și deserturi – la așa-numitele alimente „sigure” – sosul pentru salată sau fileul de somon. Un studiu a relevat faptul că 43% dintre produsele alimentare aflate într-un magazin american conțineau coloranți. Lucrurile nu stau altfel nici în magazinele din România.

Iar în acest studiu, Roșu nr. 3 (un agent de colorare folosit adesea) s-a dovedit a fi estrogen. Pe lângă asta, acesta are efecte dăunătoare asupra ADN-ului: Roșul Nr.3 poate duce la încetinirea sistemului nervos central și la inhibarea absorției dopaminei în creier.

Guvernul american a interzis Roșu nr 1 în anul 1961, iar numerele 2 și 4 au fost interzise în anii ’70. Roșul nr. 3 a fost doar parțial interzis. Nu este permisă folosirea acestuia în produsele cosmetice, dar este permisă în produsele alimentare. În Uniunea Europeană, Roșul Nr. 3 (erythrosine) este permis.

Limitează consumul de alimente procesate și verifică eticheta cu ingrediente. Dacă observi că pe aceasta e trecut erythrosine, returnează produsul sau aruncă-l direct la coșul de gunoi.

4 Evită folosirea săpunurilor banale

masculinitate sapunuri

Cumpără săpunuri cu ingrediente naturale

Acum, că ai înțeles riscul estrogenului care se găsește în alimente, e cazul să știi că estrogenii care se ascund în produsele de îngrijire personală sunt și mai periculoși.

Derivații de alchifenol (APE) sunt ingrediente adăugate în săpunuri pentru a produce spumă. Probabil că nu ai auzit de APE, deoarece acestea nu sunt adăugate, de regulă, pe lista ingredientelor. Caută pe Google „estrogen + nonilfenol” și vei găsi peste o mie de studii publicate, care au demonstrat că expunerea la APE este asociată cu infertilitatea la bărbați.

Norocul nostru este că APE sunt interzise în UE, dar dacă mergi într-o vizită în America, sau ai de gând să petreci o perioadă mai lungă de timp acolo, evită cosmeticele respective. Ușor de zis, mai greu de făcut, fiindcă APE sunt ingrediente ascunse. Evită să cumperi săpunuri standard pentru baie și optează pentru unele naturale.

5 Evită folosirea produselor de îngrijire personală cu parfum

Parabenii sunt conservanți adăugați în produsele cosmetice și în cele de îngrijire a pielii, pentru a prelungi termenul de valabilitate prin împiedicarea apariției mucegaiului și a bacteriilor.

Doar că parabenii sunt foarte estrogenici, iar expunerea cronică poate interfera cu funcția de reproducere masculină. Uniunea Europeană a interzis un total de 5 parabeni care erau utilizați în mod obișnuit. Prin urmare, renunță la produsele de îngrijire personală care au parfum.

6 Evită materialele plastice

masculinitate plastic

Evită materialele plastice

Ftalații sunt substanțele chimice utilizate în procesul de fabricare a plasticului, cu scopul de a-l face mai flexibil. BPA (bisfenol A) este o substanță chimică adăugată la materiale plastice pentru a le face mai durabile.

Ftalații sunt foarte estrogenici și au efecte negative considerabile asupra sănătății procesului de reproducere. La fel se întâmplă și cu BPA. Nu degeaba, la nivel mondial s-a declanșat o luptă împotriva utilizării diverselor produse din plastic, acestea fiind (sau urmând a fi) eliminate și înlocuite cu cele naturale.

Materialele plastice sunt omniprezente în viața de zi cu zi, dar există modalități prin care poți reduce expunerea la acestea. Mai întâi, elimină toate lichidele alimentare depozitate în materiale plastice, în special uleiurile. Optează pentru recipiente din sticlă sau din oțel inoxidabil. În al doilea rând, limitează expunerea organismului la materiale plastice în general. Nu în ultimul rând, nu folosi recipiente de plastic atunci când încălzești alimente în cuptorul cu microunde.

7 Evită să bei apă de la robinet

Peste 100 de milioane de femei din întreaga lume folosesc contraceptive care conțin EE2. Aceasta a fost inventată pentru a imita estrogenul și pentru a activa receptorul de estrogen și a rămâne în organism mai mult decât estrogenul natural.

EE2 se numără printre cei mai puternici compuși estrogenici, iar studiile au constatat că aceasta duce la disfuncții sexuale și de reproducere la o gamă largă de viețuitoare.

Ține cont de faptul că 60% dintre femeile căsătorite folosesc contraceptive și că acel EE2 este eliminat din corpul lor, fiind reciclat. Studiul despre care vorbim nu a determinat dacă concentrațiile de EE2 din apa potabilă sunt suficient de semnificative pentru a exercita o influență negativă asupra bărbaților. Cu toate acestea, s-au găsit urme de EE2 în apa care curge la robinet.

Opțiunea cea mai bună este să bei doar apă de izvor. Sigur, nu toată lumea locuiește la munte, unde curg izvoarele. Pe Findaspring.com găsești și câteva izvoare din România, ba chiar, dacă ai cunoștință despre mai multe, le poți adăuga. A doua opțiune – și cea mai fezabilă – este să cumperi un filtru de apă.

Citește și cum să crești în mod natural nivelul de testosteron