7 motive pentru care ar trebui să bei ceai negru

Academia Barbatilor

De data asta nu vorbim despre whisky sau gin ci despre ceai. Ceai negru. Dacă nu ești băutor de ceai, acest articol poate ți se va părea prea puțin masculin dar, surpriză!: mulți bărbați adoră această băutură. Suficient de mult ca atunci când merg la o cafea cu cineva să comande… ceai.

În plus, o ceașcă de ceai e un mod foarte bun de a-ți începe ziua. Diferențele dintre ceaiul de fructe, cel negru, cel verde sunt evidente iar fiecare tip de ceai se potrivește unui anume tip de personalitate. Dacă adaugi și recomandările doctorilor, e posibil să devii un adevărat fan. Mai ales atunci când vine vorba de ceaiul negru.

Atât ceaiul negru cât și cel verde provin dintr-un arbust numit științific Camellia Sinesis, metodele de procesare fiind însă diferite. Pe lângă faptul că frunzele sunt uscate, rulate și încălzite, la ceaiul negru ele sunt fermentate înainte de procesul final de tratare termică. Se știe că ceaiul negru are o mulțime de proprietăți benefice așa că dacă-ți dorești un plus de sănătate, consumă zilnic o ceașcă, maxim două. Iată de ce:

E un bun antioxidant

Ceaiul negru conține polifenoli, antioxidanții care ajută la blocarea ravagiilor asociate cu efectele tutunului și a altor toxine. Aceșt antioxidanți sunt diferiți de cei proveniți din fructe și legume și, dacă-i faci parte din dieta zilnică, vor contribui la menținerea unei excelente stări de sănătate.

Previne apariția cancerului

Există multe studii făcute în legătură cu alimentele care previn apariția cancerului. Între acestea, cele care vizează ceaiul negru stau la loc de cinste, iar „responsabili” în acest sens sunt antioxidanții de tipul polifenolilor și al catecinei.

Scade riscul de a face diabet

Un alt studiu, făcut pe oamenii în vârstă din zonele mediteraneene, a relevat faptul că persoanele care au consumat ceai negru în mod regulat, pe o perioadă îndelungată (1-2 cești pe zi) au cu 70% mai puține șanse de a dezvolta diabet de tipul 2.

Înlătură stresul

Puțini știu despre faptul că ceaiul negru ajută la obținerea unei stări de relaxare. Nu doar că te va calma, la finalul unei zile stresante, dar studiile spun că L-teanina, un aminoacid care se află în ceaiul negru, are un efect relaxant și mărește capacitatea de concentrare. S-a demonstrat, de asemenea, că ceaiul negru reduce nivelul hormonilor de stres, dacă e consumat regulat și moderat.

Imunizează

Ceaiul negru conține o amină care ajută la imunizarea organismului. De asemenea, conține tanini care au capacitatea de a lupta contra virușilor și de a ne proteja împotriva gripelor, virozelor stomacale și a altor viruși obișnuiți.

Oferă un boost de energie

Spre deosebire de celelalte băuturi care au un grad relativ ridicat de cofeină, cantitatea care se găsește în ceai contribuie la o mai bună circulație a sângelui către creier, fără a suprasolicita inima. De asemenea, ceaiul negru stimulează metabolismul și sistemul respirator, asigurând o bună funcționare a inimii și rinichilor.

Ajută la sănătatea bucală

Studiile făcute de tea Trade Health Research Association dezvăluie faptul că ceaiul negru reduce bacteriile din cavitatea bucală și, totodată, riscul producerii de carii. Polifenolul, un antioxidant aflat în frunzele de ceai, împiedică înmulțirea enzimelor care duc la formarea cavităților dentare.