7 motive pentru care nu reușești să slăbești

Academia Barbatilor

Ai făcut schimbări în alimentație, ai început un program de sport, dar nu reușești sub nicio formă să scapi de kilogramele în plus. Sau, după ce, în sfârșit, 2-3 kilograme păreau să se ducă pe apa Sâmbetei, după câteva zile au revenit ca un bumerang plin de șunci. Și-atunci te întrebi, legitim: de ce nu reușești să slăbești?

Există câteva explicații plauzibile. Important, în primul rând, este că te-ai decis să faci ceva pentru a fi mai sănătos și a te simți mai bine. Este primul obstacol pe care l-ai depășit, care se transpune în dorința de a face sport și de a avea o alimentație sănătoasă. Știm foarte bine că e mult mai ușor și mai comod să mănânci junk-uri și să te-ngropi în canapea. De aici încolo, așadar, poți începe să „construiești” ideea de a slăbi. Dar pentru a o face în cel mai potrivit mod, trebuie să cunoști aceste 7 lucruri care e posibil să te îndepărteze de la planul inițial:

1 Exersezi prea mult

de ce nu slăbești
Foto: Drobot Dean

Ai început un program de antrenament și ești hotărât să te ții de el. E o adevărată provocare să te menții în formă executând zilnic tot felul de exerciții fizice, așteptând apoi binemeritatul feedback al organismului. E minunat să vezi că devii mai puternic și că „pui” mușchi pe tine.

Dacă această rutină cotidiană îți este pe plac și începi să vezi și rezultatele ei, e posibil ca în mintea ta să încolțească ideea de a trece la nivelul următor și a exersa mai mult. Și mai mult. Dacă trei zile pe săptămână te simți bine la sală, de ce nu te-ai simți și în alte două zile în plus? Sau de ce nu te-ai duce în fiecare zi a săptămânii, pe care să le umpli de antrenamente și de cardio? O oră la sală e perfectă, dar oare dacă dublezi timpul nu ajungi să te bucuri de… mai mult ca perfectul? Te gândești că în acest mod găsești calea sigură pentru a scăpa de și mai multe kilograme într-un timp scurt.

Din păcate, lucrurile nu stau chiar așa. Ar trebui să permiți organismului să se odhnească. Când te antrenezi prea mult, sistemul nervos central va fi taxat. Îți aduci organismul în situația de a fi supus în permanență stresului și de a elibera hormoni ai acestuia. Dacă nu-i aloci timp de odihnă și refacere, organismul nu va răspunde în mod corespunzător.

Antrenamentele în exces duc la accidentări, la leziuni musculare și întinderi. De asemenea, sistemul imunitar slăbește și ești predispus îmbolnăvirii de orice fel. Pe scurt, pentru a putea să slăbești, evită să te supra-antrenezi, acordă-ți timp de odihnă și nu exagara cu sala.

2 Nu dormi suficient

O problemă legată de cea de mai sus: dacă nu dormi suficient, sau dacă ai un somn inadecvat, poți induce organismului aceeași idee a sindromului de supra-antrenament. Lipsit de somn, organismul se va considera traumatizat iar acest lucru poate duce – iată! – la aceeași eliberare a hormonilor de stres și la apariția unui focar pentru tot felul de boli. Pe lângă asta, hormonii de stres fac foarte dificilă scăderea în greutate, metabolismul începând să încetinească.

Imaginează-ți că dacă vei combina antrenamentele în exces cu lipsa de somn, îți poți lua adio de la ideea de a slăbi. De aceea, fă-ți un scop din a dormi 7-8 ore pe noapte. Formează-ți o rutină în acest sens și ține-te de ea, încercând să adormi la aceeași oră în fiecare seară.

3 Nu mănânci suficient

de ce nu slăbești
Foto: and.one

Poate părea confuz: dacă mănânci mult, cum vrei să slăbești? Dar acest sfat e legat de metabolism și, din nou, de problemele cauzate de hormonul stresului.

Gândește-te la grăsimea corporală ca la o sursă de combustibil. În perioadele stresante sau în cele ce urmează unei traume suferite, grăsimea poate fi folosită ca energie. Dacă restricționezi prea mult consumul de calorii, organismul tău va crede că aceasta e o altă formă de traumă sau, poate, o „secetă” cauzată de faptul că nu te mai hrănești. Înmagazinarea grăsimii corporale poate fi privită drept „planul de salvare” al organismului pentru situațiile neprevăzute.

Dacă nu mănânci suficient, metabolismul devine lent, fiindcă organismul nu vrea să piardă ceea ce a acumulat deja. De la acest punct încolo, totul e despre conservare, iar pierderea kilogramelor nu va mai deveni prioritară pentru organism. Adaugă și un exces de antrenamente la sală și corpul va începe să lupte împotriva ta, pentru a-și păstra ceea ce are. Aici apar accidentările și stările proaste.

Așadar, hrănește-te, pentru a-i asigura organismului suficient combustibil necesar pentru o funcționare corespunzătoare.

4 Nu-ți mărești masa musculară

Nu vorbim despre formarea unor mușchi de culturist, dar o masă musculară consistentă te poate ajuta să scazi în greutate. În primul rând, necesitatea de a-ți lucra mușchii prin antrenamente la sală presupune efortul întregului organism. Iar acest efort arde o mulțime de calorii, rezultatul fiind… eliminarea kilogramelor în plus.

În plus, stilul de antrenament intensiv, care ajută la construirea masei musculare, îți va aduce organismul într-o stare hormonală corectă, câtă vreme e făcut într-un mod echilibrat, și nu excesiv. Corpul tău va fi în postura de a arde calorii la finalul antrenamentelor. Metabolismul se va accelera iar slăbitul va deveni o sarcină mult mai ușoară.

5 Nu mănânci suficiente proteine

de ce nu slăbești
Foto: puhhha

Probabil auzi mai mereu despre proteine, al căror sens nu este doar acela de a-ți construi mușchii. Proteinele au un rol important în legătură cu multe funcții ale organismului – de la producerea hormonilor la structura și buna funcționare a țesuturilor și a diverselor organe.

Proteinele au și un efect termogenic. Acesta se traduce prin energia necesară pentru a metaboliza produsele alimentare, mai exact caloriile pe care le consumă organismul atunci când digeră alimentele. Corpul are nevoie de o cantitate mare de energie pentru a digera și absorbi proteinele. Această acțiune de sinteză a proteinelor în mușchi presupune o ardere substanțială de calorii.

Următorul beneficiu adus de proteine este că dacă mănânci alimente bogate în proteine îți vei alimenta metabolismul cu 80-100 calorii pe zi. Iar acest lucru are un efect bun, fiindcă te va face să renunți la alte câteva sute de calorii provenite din alte surse de mâncare. În diverse perioade ale zilei vei fi mai puțin flămând, acest fapt ducând, evident, la o scădere în greutate.

O idee bună este să mănânci proteine la micul dejun. Îți vor oferi o senzație de sațietate pe parcursul dimineții și nu vei mai simți acea dorință de a mânca prostii, în special zahăr.

6 Mănânci prea mult

Dacă iei în serios treaba cu scăderea în greutate, atunci probabil ești în temă cu mărimea porțiilor de mâncare și cu cantitățile de calorii. Problema legată de numărarea caloriilor e ceva mai complicată, mai ales că nu toate caloriile sunt… la fel. 100 de calorii din nuci vor acționa în mod diferit față de 100 de calorii dintr-o băutură carbogazoasă.

Una peste alta, e important să fii conștient în privința cantităților de mâncare, mai ales că ai putea fi surprins de numărul mare de calorii pe care le înghiți zi de zi, fără ca măcar să-ți dai seama. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să încetezi să mai bei calorii. Asta înseamnă să renunți la băuturile carbogazoase dulci, la sucuri, tot felul de cafele etc. Acestea conțin calorii ce acționează rapid, care nu îți aduc sațietate, ba dimpotrivă, îți produc senzația de foame. Ele nu au o structură proteică adecvată și nici fibre care sunt atât de necesare organismului.

În plus, având în vedere că aceste băuturi conțin zahăr, ele cresc nivelul acestuia în sânge, făcându-te să tânjești după și mai mulți asemenea carbohidrați nocivi, prezenți în dulciuri sau în băuturi. Din acest motiv, scăderea în greutate poate deveni extrem de dificilă.

Îți poți monitoriza nivelul de calorii vreme de câteva zile, pentru a avea idee cam pe unde te situezi. Apoi vei ști cum să restructurezi lucrurile.

De exemplu, migdalele. Ele reprezintă o gustare sănătoasă – o cantitate mică de migdale e binevenită. Dar dacă o faci de câteva ori pe zi… vei vedea că nu e chiar ok, din moment ce o ceșcuță de migdale conține în jur de 530 de calorii. Câteva ceșcuțe și deja ai depășit cu mult cantitatea recomandabilă de calorii cotidiene.

Asta nu înseamnă că trebuie să devii un sclav al contorizării de calorii, dar poți aproxima porția zilnică pe care s-o consumi, cunoscând nivelul mediu al majorității alimentelor.

7 Consumi prea mulți carbohidrați

Probabil te-ai plictisit să tot auzi discuții legate de carbohidrați, dar când vine vorba despre motivele pentru care nu slăbești, ar trebui să-i ai în vedere. Și în special dacă ai probleme cu zahărul din sânge sau dacă ai deja unul dintre cele două tipuri de diabet.

Este o chestiune pe care, de regulă, o discuți cu medicul, însă e bine de știut că majoritatea carbohidraților la care suntem expuși sunt inutili. Alimente precum pâinea, făina albă, zahărul alb etc nu aduc nici un fel de aport nutritiv și au un nivel glicemic ridicat, care menține, la rândul lui, un nivel ridicat al zahărului din sânge.

Consumul scăzut de carbohidrați are efect pozitiv asupra nivelului trigliceridelor și colesterolului, asigurând un control permanent al zahărului din organism și ajutând la scăderea în greutate. Pe de altă parte, nu toți carbohidrații sunt răi: printre carbohidrații care te ajută să slăbești se numără orzul, quinoa, năutul prăjit, cartofii dulci, cerealele integrale, iaurtul grecesc, secara, fulgii de ovăz, orezul sălbatic.

Citește și: 7 moduri prin care să scapi de burta de bere