7 motive pentru care să bei apă dimineața pe stomacul gol

Academia Barbatilor

În Japonia există un obicei împământenit în rândurile populației: imediat după ce se trezesc, oamenii beau două pahare cu apă. Se spune că acest lucru ajută la vindecarea multor boli, inclusiv a cancerului, venind la pachet și cu alte beneficii pentru sănătate. Nu este un leac băbesc, ci este un lucru pe care japonezii se bazează de mult timp.

Ca națiune, Japopnia are cea mai mare longevitate de pe planetă. În Țara Soarelui Răsare trăiesc astăzi mai bine de 50.000 de persoane trecute de 100 de ani. Iar japonezii susțin că viața lungă se bazează pe două lucruri: ceaiul verde și apa băută pe stomacul gol. Iată beneficiile aduse de apa băută pe stomacul gol:

1 Apa hidratează celulele organismului

apa dimineata
Foto: fizkes

Când te trezești după un somn profund și lung, organismul e deshidratat. Nu contează cât de multă apă ai băut cu o zi înainte: acum e momentul să reumpli „rezervorul”. Faptul că bei apă imediat după ce te trezești e un lucru benefic în primul rând pentru celulele din organism, care au mare nevoie de hidratare. Gândește-te că, dacă ești băutor de cafea, o ceașcă de 500 ml pe care o ai în vedere la micul dejun e suficientă pentru o deshidratare completă.

Iată de ce hidratarea imediată aduce beneficii clare:

  • Te vei simți mai proaspăt
  • Vei căpăta o energie naturală dimineața
  • Apa îți induce o stare de fericire

2 Apa elimină toxinele din organism

Pe lângă revigorarea celulelor, apa băută imediat după ce te trezești are darul de a elimina toxinele din organism. În timpul somnului, organismul se auto-repară, își încarcă rezervele de energie și echilibrează nivelul hormonal. Pe parcursul acestor procese se eliberează toxine care trebuie eliminate cât mai rapid. După ce le elimini, te vei simți mai bine și vei avea capacitatea de a reține nutrienții generați de un mic dejun echilibrat și sănătos.

3 Apa potențează metabolismul

cantar
Foto: TonyYao

Băutul apei dimineața, pe stomacul gol, reprezintă o tactică foarte bună în cazul în care vrei să scapi de kilogramele în plus. Gândește-te la acest obicei ca la un ceas cu alarmă pentru metabolismul tău. Apa băută dimineața pornește metabolismul, dovedindu-se a spori capacitatea de ardere a caloriilor pe parcursul întregii zile. Știai, de pildă, că 500 de ml de apă băută cu 30 de minute înainte de fiecare masă, de trei ori pe zi, timp de 12 săptămâni, ajută la eliminarea garantată a 2 kilograme?

Și nu e vorba doar despre asta: apa te saturează și îți taie din apetit, obligându-te să faci alegeri înțelepte în privința alimentelor consumate la micul dejun. Iar aceste alegeri se vor răsfrânge și asupra celorlalte mese ale zilei. Așadar, nimic nu e mai potrivit pentru a-ți începe ziua decât un pahar de apă. Sau două.

4 Apa e un combustibil pentru creier

apă pe stomacul gol
Foto: Kirill Kedrinski

Creierul e 75% apă. Și, fără apă suficientă, acesta nu poate funcționa la capacitate maximă. Un pahar de apă băut dimineața, pe stomacul gol, transmite un mesaj clar creierului, care va începe să lucreze cu limpezime, menținându-se așa pe parcursul întregii zile.

5 Apa elimină pericolul apariției constipației

Principala cauză a constipației este deshidratarea. Dacă bei apă imediat după ce te trezești, previi atât deshidratarea cât și constipația. Un organism eliberat de toxine în fiecare dimineață e un organism care va funcționa întotdeauna la cote ridicate.

6 Apa previne și vindecă boli

Precum am spus la început, japonezii sunt de părere că apa e cel mai bun medicament. Studiile au demonstrat că, într-o oarecare măsură, acest lucru poate fi adevărat. Desigur, apa nu poate face miracole, însă în mod cert are un impact pozitiv asupra sănătății. Se cunoaște că băutul apei pe stomacul gol ajută la echilibrarea sistemului imunitar, ținând virușii la distanță și menținând organismul în afara zonei de oboseală. Iar un sistem imunitar puternic contribuie în mod evident la prevenirea îmbolnăvirilor de orice natură.

Un alt beneficiu cert al consumului de apă pe stomacul gol are în vedere prevenirea apariției pietrelor la rinichi și a infecțiilor urinare. Apa diluează acizii care duc la formarea pietrelor și nisipului, prin urmare cu cât bei mai multă apă, cu atât rinichii tăi vor fi mai sănătoși.

7 Apa ajută la creșterea sănătoasă a părului

Vrei să ai o barbă și o podoabă capilară de invidiat? Atunci adoptă acest obicei al băutului de apă pe stomacul gol, fiindcă are un impact direct asupra creșterii părului. Fără o hidratare corespunzătoare, rădăcinile părului se usucă, devenind fragile. Apa este lichidul care transportă vitaminele de care acestea au nevoie. De asemenea, apa e responsabilă în bună măsură de creșterea părului, iar lipsa ei poate duce la probleme legate de căderea acestuia sau de un aspect nesănătos. De aceea, dacă începi ziua cu o hidratare corespunzătoare, acest lucru se va vedea și în privința creșterii părului și a bărbii în condiții optime.

Citește și: Hidratarea e esențială. Cum să bei mai multă apă în 7 pași