7 motive pentru care să îți iei un brevet de scufundări

Academia Barbatilor

Dacă simți că te atrage ideea de a-ți lua brevet de scafandru, nu mai sta pe gânduri. Luând decizia de a intra în liga scafandrilor certificați, vei accesa o lume cu posibilități nesfârșite de a explora comorile ascunse din adâncuri.  La un calcul simplu, reiese că 70% din suprafața Pământului este acoperită de apă așa că, odată devenit scufundător, vei avea oricând ocazia să îți iei echipamentul și să descoperi misterele lumii apelor.

Dacă ești amator de aventură și ai chef să explorezi tot ce poate fi explorat, cel mai probabil nu vei avea nevoie de prea multe motive ca să te pregătești pentru a-ți lua brevetul. Iar dacă ești încă în cumpănă și vrei să afli mai multe despre ceea ce presupune acest pas, ia în considerare următoarele 7 motive.

1 Bucuria de a explora

Atunci când călătorești, scopul este acela de a vedea locuri noi și de a te bucura de experiențe inedite. Viața nu încetează să te surprindă cu fiecare pas pe care îl faci. Dar, oare cum arată viața din mări și oceane? Dintotdeauna ființa umană a foat atrasă de mare, însă ideea de a putea înota cu ușurință alături de pești, în mod confortabil, a părut să țină de domeniul imaginației pentru o foarte lungă perioadă de timp. Scuba diving-ul, însă, îi permite exploratorului ascuns din tine să iasă la suprafață. Te face să devii un „călător pe sub apă”. Totuși, nici chiar în zilele noastre, explorarea, descoperirea și bucuria de a face cunoștință cu minunile lumii apelor nu sunt accesibile oricui.

2 Călătorește, explorează și regenerează-te

brevet de scufundător

Scufundările sunt bune și pentru suflet. Sub apă, scapi de grijile cotidiene și de stres, fără social media, fără știri false, fără telefon sau WhatsApp. Nimic nu îți distrage atenția și ai parte doar de imagini pure ale minunatei lumi subacvatice, cu plăcerile și satisfacțiile uriașe pe care ți le oferă contactul neîngrădit cu minunile naturii.

Este un hobby grozav, iar dacă  îl vei practica cu regularitate, te va scuti de stress și te va purta într-o lume cu totul diferită. Oriunde vei merge, dacă există apă, precis există și posibilitatea de a face scufundări în ea. Se pare, totuși, că suntem o specie care nu se poate abține de la a-și dori să știe ce se ascunde acolo, în adâncuri.

Bălăceala este o distracție iubită de mai toată lumea. Odată ce vei deveni scafandru experimentat, îți vei dori să petreci cât mai mult timp în apă. Însă, scuba diving-ul te va purta și  mai adânc și te vei simți ca un explorator ce descoperă frumuseți încă necunoscute. Lumea subacvatică este primitoare și frumoasă, iar solitudinea e binefăcătoare. Indiferent dacă este vorba despre o gaură albastră din Pacific sau de zona de coastă dintr-o regiunea europeană sau de la Marea Neagră, există întotdeauna lucruri noi de văzut sub valuri, care te vor incita și te vor face să-ți dorești să vezi și mai mult.

3 Vei face parte din comunitatea scufundătorilor

Dacă vrei să devii scafandru, trebuie să înțelegi că acesta este un hobby pe care poți să îl înveți doar de la experți.  Odată ce vei face parte din comunitatea scufundătorilor, vei putea să te avânți către locuri din ce în ce mai provocatoare și vei căpăta din ce în ce mai multă experiență cu fiecare nouă scufundare. Făcând parte dintr-o rețea de profesioniști, vei avea cui să împărtășești experiențele tale, cui să adresezi întrebări, vei putea oferi sfaturi și povesti istoriile tale cele mai interesante, momentele speciale și vei schimba impresii despre locurile preferate de scufundat.

Și pentru că trăim în era digitală a Instagram-ului,  îți vei completa grupul de urmăritori cu alți  pasionați de scufundări. În mediul online există numeroase grupuri sociale având ca tematică scufundările. Dacă ești novice, alăturarea unui grup de scufundători experimentați te va ajuta să îți crești rapid și în siguranță nivelul și îți va fi mult mai ușor să descoperi magazinele de echipament specializat, oriunde te-ai afla.

4 Ceva nou în fiecare zi

Nu este ușor să respiri atunci când te afli sub apă. Nici măcar atunci când ai echipament. Oamenii nu au fost dotați cu capacitatea naturală de a face acest lucru. Va fi necesar să înveți și să îți dezvoltați aceste abilități. Atunci când te afli pe uscat și îți montezi echipamentul, s-ar putea să te simți ca un pește scos din apă, însă vestea bună e că nu îți ia mult să îl accepți și să te obișnuiești cu el. Aceasta este o etapă iar până când te veți simți în largul tău, trebuie să te bazezi pe instinctele tale și pe instructorul care îți deschide calea.

Obișnuiește-te mai întâi cu elementele de bază, apoi pregătește-te să experimentezi și mai mult, câte ceva nou în fiecare zi, până când vei avea competența și abilitățile de a te scufunda dincolo de zona ta de confort. Când ești însoțit de un expert, este posibil să nu te prinzi din prima despre ce este vorba. Ai putea chiar crede că este vorba doar despre un regulator de respirație pe care îl ții în gură și de controlul respirației.

Când începi antrenamentul și intri în contact cu teoria legată de scufundări vei ști cum funcționează lucrurile și de ce este atât de important să respecți protocoalele stricte menite să te păstreze în siguranță sub apă. Aceste lecții sunt aplicații practice ale celor de fizică și fiziologie, pe care le-ai învățat la școală, fiind vitale pentru o scufundare sigură.

5 Experimentează gravitatea virtuală zero cu ușurință, în siguranță și foarte ieftin

brevet de scufundător

Plutirea în apă îți va da un sentiment asemănător cu imponderabilitatea din spatiu. Când te scufunzi, vei fi mai ușor și vei pluti liber. Mai ales atunci vei simți că gravitația se anulează și că nu ai greutate. Apoi, pentru a putea viziona lumea subacvatică desfășurându-se în toată splendoarea ei, trebuie să îți încordezii mușchii atât cât să te poți scufunda.

Este relativ ușor să înveți cum să te scufunzi în siguranță dacă apelezi la o școală de scufundări cu reputație, certificată PADI – ceea ce chiar trebuie să faci! Nu există altă activitate de care să te poți bucura plătind o sumă rezonabilă care îți va asigura, apoi, ore în șir de distracție și explorare. Timp de aproximativ 30 de ani, scuba-diving-ul a fost considerat ca fiind un sport extrem, însă astăzi este o activitate sigură, cu condiția să fie respectate măsurile de precauție și protocoalele de siguranță. Nu există vreo vârstă potrivită pentru a învăța să te scufunzi – oricine se poate bucura de acest sport!

Dacă te gândești la costurile echipamentelor specializate de care ai nevoie e bine să știi că nu este nevoie să le cumperi pe toate de-odată. Cele mai multe școli de scufundări închiriază echipamente și poți fi sigur că sunt bine întreținute. Odată ce ajungi să te simți confortabil și să ai ceva experiență, îți veți dori propriul echipament nou.

6 Călătorește spre locuri neexplorate și găsește-ți pace interioară

Caută pe Google locuri noi pentru expediții subacvatice și identifică pe social media grupuri de scufundări din acele locuri; unele dintre ele oferă și posibilitatea de a te abona la canalul lor de pe YouTube. Maldive, Fiji, Mozambic sau Indonezia sunt cunoscute ca locații excelente pentru scuba-diving. Bifează aceste locuri fabuloase, una după alta, pe lista ta cu „locuri unde vreau să fac scufundări”.

Uneori, locațiile fac ca acest sport să fie destul de costisitor, așa că ar fi bine să fii la curent cu ofertele de turism și să îți setezi alerte pe site-urile companiilor aeriene pentru biletele de avion last-minute. De asemenea, pentru a te asigura că găsești oferte de cazare la prețuri rezonabile, caută pe Airbnb, Booking, HostelWorld sau YHO.

7 Înoată și lasă-te surprins de o experiență întru totul diferită

brevet de scufundător

Scuba-diving-ul îți oferă o multitudine de șanse să explorezi și să te bucuri de viața marină, de recifurile colorate de corali, de faună și de relief și de a descoperi tot felul de lucruri ciudate și minunate din trecut rătăcite pe fundul mării. Naufragiile din vremea grecilor antici, epave din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, împrăștiate pe fundul mării, chiar și avioane scufundate, sunt printre comorile ascunse pe care le-ai putea descoperi. Explorarea celor mai multe dintre ele este complet lipsită de riscuri pentru scufundători. Nu doar că vei învăța cum să te comporți pentru a fi în siguranță în interiorul și în jurul lor, ci te vei putea mândri, de asemenea, că ai văzut cu ochii tăi unele dintre cele mai rare artefacte din istorie, întocmai ca un explorator terestru.

Citește și: Cum să faci snorkeling – mic ghid pentru amatori