7 motive pentru care să vizitezi Insulele Azore

Academia Barbatilor

Insulele Azore – un arhipelag vulcanic, aflat în largul Oceanului Atlantic, care aparține de Portugalia și care nu este foarte cunoscut, motiv pentru care nu e o destinație de vacanță la-ndemână. Și totuși, multă lume a auzit de Azore și, fiindcă măcar numele sună întrucâtva exotic, oamenii își doresc să ajungă aici. De ce? Iată 7 motive pentru care să vizitezi Insulele Azore:

1 Natură la cote maxime

inzulele azore
Foto: Pixabay

Din clipa în care pășești pe una dintre insulele arhipelagului, vei fi „lovit” de culorile fantastice ce te-nconjoară. Indiferent ce insulă alegi să vizitezi, vei găsi cadre naturale care dau respectivului loc o personalitate unică. Formațiuni vulcanice (stinse), peșteri labirintice, păduri foșnitoare și multe, multe alte minunății naturale. Iar asta nu e tot: plante specifice zonei și diverse specii de animale completează tabloul naturii din Azore. Adu-ți binoclul pentru a localiza păsări speciale, specii endemice care trăiesc doar aici.

2 Mâncare și vin, din belșug

insulele azore mancare
Foto: Rough Guides

Pregătește-te să ai o experiență culinară de top în Insulele Azore. Cea mai mare parte din mâncarea consumată în arhipelag e produsă pe plan local, ceea ce înseamnă că vei avea parte de trei mese proaspete zilnic. Printre mâncărurile și preparatele tradiționale se regăsesc brânza, fructele de mare și fructele exotice. Brânza din Azore e atât de gustoasă încât 50% din producția totală de brânză a Portugaliei provine de aici. De aceea, brânza e inclusă în multe preparate locale, iar insulele devin o țintă pentru iubitorii și cunoscătorii de brânzeturi.

După un lung istoric viticol, podgoriile au fost distruse de o boală la începutul secolului 20, dar Insulele Azore au redevenit, de curând, un important jucător pe piața vinului. Viile au fost refăcute și și-au recâștigat reputația, iar vinurile locale se „împerechează” perfect cu brânzeturile produse pe insule.

3 Sit-uri intrate în Patrimoniul UNESCO

inzulele azore
Foto: Pixabay

Încă din secolul 15, când a fost descoperit de către navigatorii portughezi, arhipelagul a avut parte de o istorie bogată și interesantă, care a inclus războaie, dezastre naturale și revoluții culturale, toate acestea schimbând în mod constant peisajul insulelor. În Azore întâlnești multe locuri intrate în Patrimoniul UNESCO, care zugrăvesc o frescă a trecutului locului. Primul dintre acestea este Centrul Istoric Angra do Heroismo, un loc al exilaților și al refugiaților deopotrivă, în timpul războaielor ce au avut loc pe vremuri aici. Apoi, Peisajul Cultural al Podgoriilor Insulei Pico datează încă de când arhipelagul era cunoscut pentru vinurile sale.

În plus, există o mulțime de muzee, opere de artă și locuri istorice care „vorbesc” despre trecutul istoric și cultural al acestui frumos arhipelag. Acestea sunt răspândite peste tot, fiecare dintre cele nouă insule care compun arhipelagul având punctele ei de interes.

4 Delfini și balene

insulele azore delfini
Foto: azoreschoice.com

Pe tot parcursul anului, colonii de delfini se joacă în jurul Azorelor, pe care le consideră propria lor casă. Aici se află cele mai multe specii de delfini din lume și o simplă plimbare cu o ambarcațiune poate atrage multe dintre aceste elegante creaturi marine, pe care le vei vedea sărind în valuri. În funcție de perioada anului, de asemenea, poți vedea o sumedenie de balene, care migrează fix pe lângă insulele Azore, de la orci la Marele Albastru, așa că oricând te poți trezi cu o balenă pe urmele bărcii în care te afli.

5 Nesfârșite trasee de drumeție

inzulele azore
Foto: Pixabay

Având parte de păduri dese, de munți spectaculoși și de țărmuri grandioase, Insulele Azore oferă nesfârșite trasee de drumeție pentru iubitorii naturii. Pe parcursul acestora, vei face cunoștință cu peisajele unice ale insulelor, cu un plus pentru Insula Faial, unde poți ajunge, pe jos, chiar pe marginea craterului unui vulcan stins.

6 Aventuri incredibile

inzulele azore
Foto: aventour.pt

Arhipelagul Azorelor reprezintă un loc perfect și pentru cei care iubesc adrenalina și aventura. Numeroasele canioane ale insulelor permit testarea limitelor celor care sunt pasionați de cățărări. În special pe insula San Miguel se organizează sesiuni de canyoning și coborâre în rapel. Începătorii nu trebuie să se îngrijoreze, fiindcă aceste activități sunt supervizate de profesioniști antrenați, care asigură protecție totală.

O altă activitate pe care o poți face aici este explorarea peșterilor. Cunoscute a fi deosebit de întortocheate și de-a dreptul misterioase, peșterile din Azore reprezintă o sursă continuă de tuneluri și caverne, prin urmare dacă-ți place acest gen de aventură, mergi în insulele Terceira și Sao Miguel, unde vei avea parte de cele mai intense senzații subterane.

7 Hotelurile locale

inzulele azore
Foto: travelforsenses.com

În încercarea (reușită) de a nu-ți oferi o vacanță ca oricare alta, Insulele Azore pun la dispoziția călătorilor hoteluri care, la rândul lor, nu sunt deloc ca oricare altele. În Azore nu vei găsi lanțuri hoteliere renumite, în schimb vei putea rezerva camere în hoteluri de tip boutique, care mustesc de cultură, sunt, de regulă, mici (sub 100 de camere) și oferă experiențe personale care te vor face să nu uiți niciodată ospitalitatea locală.

Citește și: Top 5 insule uimitoare de vizitat o dată-n viață