7 moduri în care smartphone-ul tău îți poate afecta sănătatea

Academia Barbatilor

Telefoanele inteligente sau smartphone-urile au ajuns să facă și să ofere aproape orice. Fotografii de clasă, video-uri, jocuri, tot soiul de aplicații, filme ș.a.m.d. Devenim din ce în ce mai dependenți de ele, petrecem tot mai mult timp îngropându-ne fața în display-ul lor iar acest lucru ne afectează sănătatea. Nu o spunem noi ci studiile care sunt în număr din ce în ce mai mare.

Nu toate aceste studii prezintă date concrete însă ceea ce vei citi mai jos este rezultatul celorlalte: care vin cu date și statistici clare. De aceea, concluziile sunt cu atât mai îngrijorătoare iar sfatul nostru de început (și de final) e unul singur: las-o mai moale cu telefonul mobil și folosește-l cu chibzuință. Iată de ce:

1 Telefoanele inteligente îți afectează coloana și gâtul

Dacă stai nonstop cu gâtul aplecat, postura ta generală va avea de suferit. Și poți ajunge la dureri teribile de gât dar și de spate. Conform unui studiu recent, telefoanele inteligente sunt capabile să adauge, indirect, o presiune de 27 de kilograme pe șira spinării. Pentru a evita asta nu e recomandabil să stai cu capul aplecat ci să aduci telefonul la nivelul ochilor. În plus, unii pacienți, în special cei tineri, au primit diagnosticul de hernie de disc, tot din cauza poziției incorecte legate de manipularea telefonului.

2 Utilizarea telefoanelor inteligente poate cauza accidente grave

În această perioadă, ziarele și televiziunile sunt pline de știri despre oameni care au suferit diverse accidente ce au legătură cu telefoanele inteligente. Cele mai banale se referă la persoanele care merg pe stradă privind la telefoane și se lovesc de diverse obstacole. Iar cele mai grave sunt cele în care șoferii care trimiteau mesaje text de pe telefoanele mobile și-au pierdut viața și i-au nenorocit și pe alții.

3 Telefoanele inteligente creează dependență

Multe studii psihologice și medicale au fost făcute pentru a se vedea dacă smartphone-urile creează dependență, în special la copii. Iar rezultatele sunt clare, răspunsul fiind DA. Creează o dependență foarte mare.

Când copiii le utilizează prea mult, telefoanele inteligente reconfigurează, practic, plăcerile creierului și centrii de recompensă. Ceea ce strică răspunsul natural al copiilor la lucrurile simple, precum bucuria de zi cu zi. În plus, mobilele îi distrag major de la realitățile vieții iar cercetătorii au mers până acolo încât au numit telefoanele inteligente „droguri digitale”.

Computerele, telefoanele inteligente, tabletele pot duce la depresie, anxietate, agresivitate și comportament anti-social. De aceea, ele ar trebui utilizate cu măsură.

4 Telefoanele inteligente pot limita creativitatea

Deși aparent e invers, mobilele pot limita creativitatea fiindcă oferă totul pe tavă: jocuri, aplicații etc. Utilizarea peste limită a smartphone-ului de către copii duce la încetinirea dezvoltării motorii și a opticii senzoriale.

5 Telefoanele inteligente îți pot afecta somnul

Utilizarea unui telefon mobil înainte de culcare îți poate afecta somnul din cauza „luminii albastre” pe care o emite display-ul acestuia. De aceea, multe dintre telefoanele inteligente au un mod nocturn prin care lumina albastră e trecută pe off. Dar, pentru siguranță, cel mai bine este să închizi telefonul și tableta cu cel puțin 30 de minute înainte de culcare.

6 Telefoanele inteligente îți pot afecta vederea

Cu câțiva ani în urmă, opticienii au studiat modurile prin care lumina emisă de display-urile mobilelor și tabletelor pot fi „periculoase și toxice pentru spatele ochiului”. Mare parte a luminii pe care o vedem – provenită de la soare, becuri sau device-uri electronice – are diverse frecvențe. În device-uri, această frecvență este una albastru-violetă.

Studiul a arătat că supra-expunerea la lumina albastru-violetă poate crește degenerarea maculară o afecțiune ce include o varietate de boli de natură oftalmologică, ce se caracterizează prin afectarea vederii centrale (punctul din mijloc al imaginii), în timp ce vederea periferică rămâne functională. Acest lucru nu se întâmplă întotdeauna dar este motivul pentru care oftalmologii recomandă ca după fiecare 20 de minute de privit la un display să faci o pauză de minim 20 de secunde și să te depărtezi la cel puțin 6 metri de el.

7 Telefoanele inteligente îți pot afecta auzul

telefoanele inteligenteDacă dai volumul în căști la un nivel prea mare (peste 11), îți poate fi afectat auzul iar testele și studiile au demonstrat acest lucru. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății avertizează asupra faptului că 1,1 miliarde de tineri sunt în pragul pierderii permanente a auzului din cauza utilizării device-urilor audio, între care și telefoanele inteligente.

Una dintre soluții în acest caz este să menții întotdeauna volumul la mai puțin de 60% și să folosești căști pe urechi și nu din cele care se înfig în urechi.

Citește și despre 7 boli care îi pot afecta pe bărbați