7 muzee de neratat din Europa

Academia Barbatilor

Poate că nu întotdeauna avem chef să intrăm într-un muzeu, atunci când vizităm un oraș anume. Unii, ce-i drept, nu o fac niciodată. După cum, alții sunt mari amatori de muzee și nu dau doi bani pe plaje sau pe parcurile de distracții. Cu atât mai mult cu cât lumea e plină de astfel de locuri care te copleșesc de cultură, istorie, artă și informații mai mult decât interesante.

Dacă nu ești un turist care să aibă în vedere muzeele, poate că ar fi momentul să devii, odată cu trecerea în revistă a listei de mai jos, care cuprinde 7 dintre cele mai importante muzee ale Europei. Nu este o listă exhaustivă, iar aceste muzee nu au fost selectate în funcție de anumite criterii, ci pur și simplu ele reprezintă locuri ce adăpostesc lucruri incredibil de valoroase și frumoase. Dă-le o șansă!

1 Muzeul Guggenheim din Bilbao, Spania

muzee din europa

Foto: Pixabay

Muzeul Guggenheim din Bilbao, proiectat de legendarul arhitect Frank Gehry, este una dintre cele mai renumite clădiri contemporane din lume. De fapt, arhitectul Philip Johnson l-a descris cu îndrăzneală ca fiind „cea mai minunată clădire a vremurilor moderne”.

Muzeul ce se întinde pe o suprafață de 256.000 de metri pătrați este relativ recent (a fost deschis în 1997). E apreciat datorită colecției sale impresionante, ce conține lucrări de la Mark Rothko, Andy Warhol, Richard Serra și mulți alții și propune expoziții fantastice în mai multe locații, organizate prin intermediul faimoasei Fundații Guggenheim. La momentul deschiderii, muzeul avea mai mult spațiu decât omonimele Guggenheim din New York și Veneția la un loc.

2 Muzeul Louvre din Paris, Franța

muzee din europa louvre

Foto: Pixabay

Nu e deloc surprinzător faptul că cel mai popular muzeu din lume este unul dintre cele mai frumoase. Louvre este și unul dintre cele mai mari muzee ale Planetei, întinzându-se pe o suprafață de 650.000 mp. Terenul pe care a fost construit are un loc important în istoria franceză de la sfârșitul secolului al XII-lea, când Philip al II-lea a ridicat aici o cetate.

După această perioadă, clădirea s-a transformat într-un palat uriaș, în care a locuit familia regală (până când, în 1682, „regele Soare” Ludovic al XIV-lea a decis să-și mute reședința la Palatul Versailles). După aceea, clădirea a servit ca spațiu pentru expunerea colecțiilor regale, care includeau o colecție masivă de sculptură greacă și romană, împreună cu cel mai faimos element al muzeului, pictura Mona Lisa.

În timpul Revoluției Franceze, Adunarea Națională a declarat folosirea clădirii pe post de muzeu. Când Ludovic al XVI-lea a fost întemnițat în 1792, colecția regală din Louvre a fost considerată proprietate publică, iar muzeul a fost deschis oficial în anul care a urmat. Colecția a continuat să crească de-a lungul anilor, iar în prezent, Louvre găzduiește aproape 380.000 de obiecte care datează din preistorie până în epoca modernă. Elementul arhitectonic modern al muzeului, controversata piramidă de sticlă, proiectată de arhitectul chinezo-american Ieoh Ming Pei, a fost finalizat în 1989 și se află la intrarea în muzeu.

3 Muzeul d’Orsay din Paris, Franța

muzee din europa

Foto: Pixabay

Cu toate că muzeul a fost deschis abia în 1986, clădirea impresionantă care-l găzduiește a fost finalizată în 1900, pe acest loc aflându-se inițial o gară. După ce a fost scoasă din uz, gara urma să fie demolată, însă ministrul culturii a respins planul de construire a unui hotel în locul ei. În 1978, clădirea a fost declarată monument istoric, elaborându-se planuri pentru transformarea spațiului într-un muzeu care să găzduiască atât opere de artă mai vechi cât și lucrări moderne.

În prezent, muzeul prezintă numeroase lucrări de artă franceză datând de la mijlocul anilor 1800 până înainte de Primul Război Mondial. D’Orsay este al treilea cel mai popular muzeu din Franța, aflându-se pe locul zece în lista celor mai populare muzee din lume.

4 Muzeul de Istorie Naturală și Muzeul de Istorie a Artei din Viena, Austria

muzee din europa

Foto: Pixabay

Aceste clădiri gemene sunt poziționate față în față, ambele deschizându-și porțile în anul 1889. Muzeele au apărut la dorința împăratului Austriei, cu scopul de a oferi un adăpost propice  pentru impresionanta colecție de artă a familiei regale habsburgice. Clădirile dreptunghiulare au deasupra câte o cupolă cu înălțimea de 60 de metri. În interior, muzeele sunt împodobite cu marmură, frunze de aur, picturi și ornamente din stuc.

Ambele muzee sunt impresionante: operele din Muzeul de Istorie a Artei sunt de clasă mondială, însă Muzeul de Istorie Naturală rămâne unul dintre cele mai importante muzee ale lumii, găzduind aproximativ 30 de milioane de obiecte ce fac parte dintr-o colecție începută acum 250 de ani. Muzeul are atât de multe exemplare, încât personalul este format, printre alții, din 60 de oameni de știință angajați cu normă întreagă.

5 British Museum din Londra, Anglia

muzee din europa

Foto: Pixabay

Înființarea Muzeului Britanic poate fi în mare parte atribuită unui singur om: medicul și naturalistul Sir Hans Sloane, care a adunat pe parcursul vieții o colecție impresionantă de aproximativ 71.000 de antichități, artefacte și opere de artă.

El nu a vrut să-și vadă colecția distrusă după moarte, așa că i-a lăsat-o regelui George al II-lea care, împreună cu Parlamentul, a fondat, în 1753, Muzeul Britanic, pornind de la colecția lui Sloane, căreia i s-au alăturat alte două colecții de cărți, una dintre acestea aparținând lui Sir Robert Cotton, și datând din epoca elisabetană, cealaltă fiind Biblioteca Regală.

Inițial, muzeul a fost deschis în 1759, în Casa Montagu, fostul conac al unei familii bogate. În anii 1800, clădirea intrase în paragină, iar muzeul avea nevoie de mai mult spațiu. Casa Montagu a fost demolată, în locul acesteia fiind construită o nouă structură, proiectată de Sir Robert Smirke în stil renascentist grec. Noua clădire a fost deschisă în mod oficial în anul 1857. Noi elemente au fost adăugate în secolul următor, precum renumita sală rotundă de lectură. Când colecțiile de cărți au fost mutate în British Library (1998), spațiul vacant din curte s-a transformat în Marea Curte a Reginei Elisabeta a II-a, care este în prezent cea mai mare grădină acoperită din Europa.

Cu toate că muzeul nu mai adăpostește cărți sau obiecte de istorie naturală, colecția continuă să crească, având în prezent aproximativ 13 milioane de lucrări ce documentează povestea umanității, de la preistorie și până în ziua de azi. Interesant este însă că numai 1% din colecție este expusă. În prezent, acesta este cel mai vizitat muzeu din Anglia, ocupând locul 3 pe lista celor mai vizitate muzee din lume.

6 Muzeul Vatican

muzee din europa vatican

Foto: Pixabay

Biserica romano-catolică a adunat o mulțime de piese de artă și antichități de-a lungul secolelor, deci nu e de mirare că deține o colecție impresionantă. Muzeul de la Vatican are o vechime de peste 500 de ani, el fiind deschis oficial publicului atunci când Papa Iulius al II-lea a expus sculptura „Laocoon și  Fiii lui”, în anul 1506.

De atunci, Vaticanul a construit și alte clădiri pentru a putea găzdui colecțiile sale impresionante. Cele mai renumite lucrări sunt reprezentate de plafonul Capelei Sixtine, realizat de Michelangelo și de Stanze della Segnatura, opera lui Raphael. În afară de operele de artă renumite în întreaga lume, muzeul găzduiește și multe artefacte etrusce și egiptene, descoperite în săpăturile arheologice sponsorizate de Vatican.

7 Muzeul de Stat Ermitaj din Sankt Petersburg, Rusia

muzee din europa

Foto: Pixabay

Ecaterina cea Mare a înființat acest muzeu uriaș din Sankt Petersburg în anul 1764, odată cu deschiderea clădirii Micul Ermitaj. De atunci,  au fost incluse alte cinci structuri principale, împreună cu alte două clădiri masive. Palatul de iarnă este cea mai cunoscută structură, el fiind cândva principala reședință a țarilor ruși.

Colecția muzeului cuprinde peste trei milioane de obiecte, constituindu-se în cea mai mare colecție de picturi din lume, cu lucrări ce aparțin unor artiști celebri, de la Raphael și Rembrandt până la Matisse și Picasso. Ermitaj este cel mai popular muzeu din Rusia și al treisprezecelea cel mai vizitat muzeu de artă din lume.

Citește și despre top 10 cele mai scumpe nuduri vândute la licitații de artă