7 obiective turistice de vizitat în Edinburgh

Academia Barbatilor

Dacă ești interesat de vrăjitorie, case regale sau scriitori, Edinburgh e locul spre care trebuie să te îndrepți. Dar nu doar acestea sunt motivele pentru care magistralul oraș scoțian este supranumit „Atena nordului”. Peisajul urban ce pare că provine din altă epocă, un vulcan (din fericire stins), străzile șerpuitoare și dealurile de pe care priveliștile ce ți se oferă se pot transforma oricând în cărți poștale sunt tot atâtea motive pentru a face o vizită în capitala Scoției. Iată 7 motive pentru a petrece câteva zile în Edinburgh:

1 Arthur’s Seat

edinburgh
Foto: jikgoe

Nu sunt multe orașe în care găsești un vulcan stins. Edinburgh îți oferă doi, la distanță de doar 4 kilometri unul de celălalt. Unul dintre ei, Arthur’s Seat, e vizibil din centrul orașului și te îmbie să-ți pui ghetele de drumeție pentru a-l explora. Având o înălțime de 250 m, vulcanul nu propune un efort deosebit pentru a fi „cucerit”. Odată ce o faci, din vârful lui vei avea parte de priveliștea generală a orașului Edinburgh, care nu lasă rece niciun călător pasionat de fotografie.

Există și o tradiție, potrivit căreia, de May Day, fetele tinere vin să se spele pe față cu roua de dimineață a plantelor ce cresc pe vulcan, pentru a fi din ce în ce mai frumoase.

2 Castelul Edinburgh

castel edinburgh
Foto: Pixabay

Este una dintre cele mai căutate atracții turistice din Marea Britanie. Construit (în secolul 12, de către David I, fiul Sfintei Margareta de Scoția) pe vârful celuilalt vulcan, grandiosul castel amintește de rădăcinile istorice ale orașului. O sugestie este să-ți coordonezi vizita cu unul dintre numeroasele evenimente cu tentă istorică organizate acolo, la care iau parte numeroși actori și odată cu care atmosfera se animă într-un mod deosebit. Dacă ai obosit de atâta istorie, în interiorul castelului e o cameră de ceai în care poți servi un minunat gem de căpșuni.

3 Leith

castel edinburgh
Foto: Pixabay

Zona Leith, din Edinburgh, cunoscută și drept Shore (țărmul) și-a câștigat în ultimii ani reputația de a fi una extrem de cosmopolită, cu un magnetism aparte. Istoricul Leith Theatre a fost salvat de la distrugere și acum este principalul punct de atracție pentru iubitorii de teatru și muzică, în special în perioada festivalului Fringe, ce se desfășoară în Edinburgh, și care este cel mai mare festival artistic din lume (în 2020, acesta va avea loc între 7 și 31 august). De asemenea, în Leith se află numeroase baruri și restaurante interesante – încearcă burgerii de la Lioness of Leith sau fructele de mare de la Fishers.

4 Scottish National Galleries

edinburgh
Foto: cdivizia

Orice preferințe artistice ai avea, există o Galerie Națională Scoțiană care să le satisfacă. Complexul Galeriilor Naționale, cu ale sale coloane în stil grecesc, se află chiar în centrul orașului, pe strada Princes. Portrait Gallery e doar la 5 minute distanță, în New Town, în vreme ce Modern Art One și Modern Art Two ocupă o zonă plină de vegetație de lângă pitorescul Dean Village, în partea de vest a orașului. Toate adăpostesc expoziții și colecții de artă pentru iubitorii de frumos.

5 Princes Street

edinburgh
Foto: peterspiro

Unul dintre primele lucruri pe care le vizitezi după ce ajungi în Edinburgh este istorica stradă Princes. O arteră principală, care străbate orașul încă din anul 1770, devenită cel mai important hub comercial al urbei. Pe Princes Street faci cumpărături în magazinele de clasă ce se întind de-a lungul ei, dar care au, în apropiere, o serie de puncte de interes turistic, între care galeriile naționale și Scott Monument. După ce faci cumpărături, fă o pauză în Grădinile Princes, acolo unde vei descoperi un superb ceas floral, un memorial al războiului și câteva pajiști ideale pentru un picnic, în cazul fericit în care vremea e bună.

6 Holyrood Palace

Holyrood Palace
Foto: Pixabay

Holyrood Palace este reședința Monarhiei britanice, aflată lângă castelul Edinburgh. Palatul a fost construit în 1678 și a adăpostit generații de regi și regine. O bună parte a lui a fost conservat, vizitatorii făcând cunoștință cu viața roială a secolelor 16-17. Explorează camerele reginei Mary a Scoției, cea mai interesantă dintre ele fiind cea în care secretarul ei a fost asasinat de către soțul ei, în anul 1566. Pentru latura artistică, oprește-te la Apartamentele de Stat și încheie vizita la cafeneaua palatului, pentru a savura o ceașcă de ceai într-un decor extravagant.

7 Camera Obscura

edinburgh camera obscura
Foto: Camera Obscura

Inaugurată în anul 1835, Camera Obscura este cea mai veche atracție turistică din Edinburgh. Galeria pune accent pe iluziile optice, promițând o serie de experiențe și activități de care să te bucuri. În interior vei găsi un labirint de oglinzi, o cameră în care totul pare că se prăbușește în jurul tău și un tunel vortex care-ți provoacă o senzație de dezechilibru. Urcă pe acoperiș, de unde ai parte de priveliști superbe asupra orașului și, în general, petrece o zi interesantă în Camera Obscura, unde vei descoperi tot felul de provocări.

Citește și: 7 lucruri mai puțin obișnuite pe care să le faci și să le vezi în Londra