7 personaje celebre din filme ale căror stiluri le poți urma pentru a fi un gentleman

Academia Barbatilor

Cinematografia e o artă care, printre altele, are darul (și datoria) de a crea eroi. Personaje puternice care rămân în istorie și a căror celebritate crește pe măsura trecerii timpului dar și a unor continuări ale seriilor de succes ale căror protagoniste au fost. Sunt multe filme care au propus personaje masculine de succes, de la westernuri la cele de acțiune, imaginea eroilor pozitivi fiind amplificată de actorii care și-au pus amprenta asupra rolurilor respective. Unii dintre aceștia au rămas celebri și datorită stilului vestimentar elegant, care a făcut din ei adevărați gentlemani ai marilor ecrane. Adăugând atitudinea aparte, a rezultat combinația perfectă pentru nașterea eroilor care au fost și sunt idoli ai multor generații.

Să vedem care ar fi 7 dintre aceste personaje care au fascinat prin stil și imagine, trecând în revistă care sunt atuurile lor, sugestii solide pentru preluarea lor și adaptarea în vederea creării unui stil personal de succes.

1 Comisarul Moldovan

Filme: Cu mâinile curate, Ultimul cartuș, Un comisar acuză, Revanșa, Duelul, Supraviețuitorul. Actor: Sergiu Nicolaescu.

Este unul dintre eroii filmelor românești din anii 70, acele „all-inclusive”-uri Sergiu Nicolaescu care au stârnit multe ironii dar care au avut un succes enorm. Tudor Moldovan (Miclovan, doar în primul film al seriei) este în aparență un dur, gata oricând să scoată pistolul pentru a face dreptate. Bărbat frumos, îmbrăcat elegant, cu parpalac și pălărie, având stil și charismă, cu un zâmbet șarmant dar și cu o privire dură, Comisarul Moldovan este, poate, cel mai cool gentleman din cinematografia românească. „O să vi se pară absurd, domnilor, dar nu mă puteți cumpăra!” e o replică mai puțin cunoscută decât celebra „Un fleac, m-au ciuruit”, dar mai reprezentativă pentru acest personaj incoruptibil

Votăm pentru Comisarul Moldovan fiindcă el e inspirat dintr-un personaj real – comisarul Alimănescu, rămas în istoria Bucureștiului drept „comisarul de fier”, cunoscut justițiar într-un sistem corupt.

2 Danny Ocean

Filme: Ocean’s 11, Ocean’s 12, Ocean’s 13. Actori: Frank Sinatra (1960) George Clooney (2001, 2004, 2007).

Un pușcăriaș care nu se poate abține să spargă coduri și care-și trăiește viața ca un artist condamnabil nu e tocmai alegerea tipică pentru un gentleman. Dar Danny Ocean este una dintre excepțiile care confirmă regula. Pe hârtie, Ocean pare un nebun care ar trebui să-și petreacă tot restul vieții în închisoare. Dar modul în care se comportă șterge această imagine: Danny pare să știe întotdeauna ceea ce face. Iar manierele lui, în ciuda spiritului de ticălos, îi conferă un aer de bărbat admirabil. În plus, dorința lui de a face aceste dirty job-uri nu are ca scop final doar banii. La Ocean e vorba întotdeauna de iubire și de căutarea fericirii alături de femeia pe care o admiră cel mai mult.

Danny Ocean e un gentleman care pune dragostea pe primul plan și care e dedicat femeii iubite. E un lider, nu un copiator. E super-dotat și plin de calități, chiar dacă lucrurile pe care le face sunt ilegale și nu foarte etice. Știe ce vrea și menține această dorință mereu în prim-plan. Oamenii de succes primesc ceea ce vor pentru că au această dorință și și-o manifestă constant și cu tărie. Dorința le conduce acțiunile și îi fac să ia deciziile cele mai bune.

Votăm pentru Danny Ocean pentru a fi în permanență motivat în a-ți atinge scopurile. Vei căpăta încrederea celorlalți și vei da sens oricărei situații în care vei fi implicat.

3 Jay Gatsby

Film: The Great Gatsby. Actori: Robert Redford (1974), Leonardo di Caprio (2013)

Alege: reprezentarea clasică, a lui Robert Redford sau cea modernă, oferită de Leo di Caprio? Oricare ar fi, personajul Jay Gatsby respiră prin toți porii ideea de gentleman. Un erou de război, un om de afaceri de succes, un romantic adevărat. Are un trecut misterios, un stil de viață epatant, are carismă și o candoare evidentă, toate acestea formând un întreg perfect.

Porțiile iluzorii pe care le injectează în existența lui cotidiană țin oamenii la o oarecare distanță. Și îi sporesc misterul. Stilul lui personal e unul fantastic. Iar modul în care își poartă încrederea îi conferă un loc social în deplină siguranță. Jay Gastby e un star. Nu contează cât de elegante sunt hainele lui – le poartă întotdeauna cu încredere.

Prezența lui este extraordinar de șarmantă. Iar șarmul său se regăsește în tot: de la zâmbet la maniere și la modul în care te face să te simți important, indiferent cine ești. Poți fi și tu un Jay Gatsby al societății.

Votăm pentru Jay Gatsby datorită stilului său personal și plin de respect în interacțiunea cu ceilalți.

4 Vito Corleone

Film: The Godfather. Actor: Marlon Brando.

Trebuie să fie ceva atrăgător la un om autodidact care construiește un imperiu de succes. Marlon Brando îl portretizează pe Vito Corleone în Nașul, oferind o interpretare de excepție în pielea unui personaj legendar. Unele dintre acțiunile lui nu sunt legale, nici măcar etice. Dar Vito Corleone știe cum să se poziționeze ca un om puternic, care oferă favoruri rudelor și prietenilor de încredere.

Resursele lui nemărginite în a submina autoritatea îj ajută să spargă toate zidurile din jur. Dar dincolo de orice, Vito este un bărbat care-și respectă prietenii, familia, persoanele puternice și chiar inamicii. În timpul vieții și al patronajului său asupra familiei Corleone, Vito știe să meargă perfect pe linia dintre teamă și respect. Calitățile sale de gentleman nu se transmit în felul în care se îmbracă ci în cel în care se poartă și acționează. Vito Corleone e simbolul puterii și al menținerii unei poziții înalte în societate.

Evident, nu trebuie să devii capo di tutti capi și să organizezi activități criminale. Dar trebuie să înveți și să știi cum să oferi servicii și favoruri celor pe care-i iubești și-i admiri. Tânărul Vito Corleone nu și-a început viața știind că va deveni un mafiot de succes. Era doar un emigrant, care avea un vis. Dar a știut ce înseamnă respectul și loialitatea, lucruri care aveau să-l transforme într-unul dintre cei mai puternici oameni. Chiar dacă era în postura unui mafiot, politicienii și autoritățile îl respectau și îi cereau serviciile.

Votăm pentru Vito Corleone ca să câștigi putere, respect și loialitate, oferind în același timp aceleași lucruri.

5 Jim Stark

Film: Rebel fără cauză. Actor: James Dean

Probabil că nu gentleman este primul cuvânt care-ți vine în minte dacă te gândești la Jim Stark. Dar statutul legendar al actorului care-l interpretează, magicul și regretatul James Dean, face din acest personaj un gentleman. Unul pe care adolescenții rebeli ar putea să-l aibă drept idol.

Jim are stil – amintește-ți de celebra geacă roșie. E carismatic si șarmant, cât să fure toate inimile fetelor din școală. Lui Jim îi pasă – își iubește părinții și are grijă de ei, chiar dacă un pic disfuncțional. E politicos și sincer cu familia, prietenii, autoritățile și colegii. Deși uneori ajunge în ipostaze neplăcute, nu poți afirma niciodată despre el că e băiat rău. Probabil că freza, geaca și atitudinea de dur nu se asortează cu ideea de gentleman din zilele noastre. Dar în anumite situații alternative, stilul lui ar putea fi atribuit unui gentleman.

Jim Stark trăiește viața pe muchie. Savurează clipa și urmărește ceea ce îi face plăcere. Vede o fată drăguță – îi oferă imediat o plimbare cu mașina. Vede că tatăl său e servil în fața soției sale, îi sugerează să țină capul sus. Are o gândire sănătoasă dar, cel mai important, e onest , compasiv și nu se teme să-și expună părerile.

Votăm pentru Jim Stark ca să înveți să faci diferența între bun simț și nesimțire, să știi să-ți spui opinia fără să-i rănești pe cei din jur.

6 Rick Blane

Film: Casablanca. Actor: Humphrey Bogard.

Rick Blaine este proprietarul Café Americain, unul dintre cele mai populare localuri din Casablanca. El e nevoit să gestioneze relații cu autoritățile locale, cu ofițeri germani, cu oameni disperați din Europa, care văd Casablanca drept locul perfect pentru a scăpa de război. Cafeneaua lui e, practic, în mijlocul acțiunii, dar Rick rămâne întotdeauna stăpân pe sine, afișând o atitudine cinică. Rick e un adevărat bărbat. Are o atitudine fermă și spune întotdeauna ce gândește (în afara situațiilor în care trebuie să păstreze un secret). Se îmbracă perfect. Nu-l interesează potlogăriile și nu pune nimănui mâna în gât decât dacă e vorba de el însuși și de femeia pe care o iubește. Iar una dintre marile lui calități e spontaneitatea. În plus, Rick știe cum să se sacrifice pe el, pentru ca iubita lui să aibă o viață mai bună. Și, la urma-urmei, nu-i așa?, „vom avea mereu Parisul”.

Votăm pentru Rick Blane fiindcă Rick e un bărbat adevărat, care vede lucrurile în culori reale, care știe cum să facă o alegere, un tip romantic atunci când e nevoie și practic atunci când viața o cere.

7 James Bond

Film: seria James Bond. Actori: mulți. Între ei, Sean Connery, Roger Moore, Pierce Brosnan. În ultimele filme ale seriei – Daniel Craig.

L-am lăsat la urmă pe cel mai… gentleman dintre toți. Iar o listă de gentlemeni din filme nu ar fi completă fără Bond. James Bond. Aptitudinile lui, stilul, carisma și prezența formează laolaltă un personaj ca o forță a naturii, indiferent că e vorba să ucidă un terorist periculos sau să seducă o femeie fatală.

Stilul lui Bond e impecabil. El poate petrece o noapte în frac cu aceeași ușurință cu care salvează omenirea aflându-se în apele Mediteranei sau pe crestele Alpilor. Carisma și magnetismul lui pentru femei sunt supreme. În orice moment, Bond e o bombă sexy pentru femei. Iar numele lui e întotdeauna asociat cu mașinile scumpe, hotelurile luxoase, gadgeturile cele mai noi și… momentele romantice.

E greu de crezut că poți încerca măcar să imiți candoarea suavă exhibată de Bond. El atrage femeile fără efort, învinge inamicii întotdeauna și se implică în mod natural în conversațiile cu prietenii și colegii. În mod cert, nu vei primi niciodată o licență pentru a ”ucide” în stilul Bond. Dar asta nu înseamnă că nu poți prelua din calitățile lui: zâmbetul, încrederea, manierele și insistența de a rezolva cu bine toate situațiile dificile.

Votăm pentru James Bond, pentru a dezvolta un gen de încredere în tine însuți care să strălucească în fața celorlalți – prin stil, prin eleganță, prin discurs și prin felul cum acționezi sub presiune.

Concluzia? Încearcă să-ți creezi propria pesonalitate care să fie definită drept a unui gentleman, pornind de la calitățile celor 7 personaje. Stilul lui Gatsby, dorințele lui Ocean, pasiunea lui Corleone, duritatea mascată a lui Moldovan, alegerile lui Blane, carisma lui Bond. Ce vei avea? Esența noțiunii de gentleman. Succes!