7 personaje memorabile din filmele horror

Academia Barbatilor

Nu puțini sunt cinefilii care iubesc filmele horror. E un gen aparte, care produce mii de filme anual, din care prea puține sunt cu adevărat valoroase. De-a lungul istoriei cinematografice au fost însă câteva capodopere ale genului, care au dat naștere unor personaje de neuitat. Numai dacă-ți amintești de figurile lor, majoritatea realizate într-o epocă în care computerul nu pusese stăpânire pe nimic, și ți se face părul măciucă.

Să ne reamintim și noi de 7 dintre aceste personaje memorabile din filmele horror, cu mențiunea că ele ar fi mult mai multe, doar la o primă vedere amintindu-ne de Norman Bates, din Psycho, de Pinhead din Hellracer sau de Hannibal Lecter, din Tăcerea mieilor. Iar dacă nu ai văzut peliculele respective și ești fan al genului, e obligatoriu să o faci cât mai repede.

7 Chucky – Child’s Play

chuckyActor: Brad Dourif, Fiona Dourif (în Cult of Chucky)

Chucky părea inițial o păpușă simpatică, ce-i drept cu o mutră cam dubioasă dar, totuși, decentă. Doar că ticăloasa s-a transformat rapid într-unul dintre cele mai antipatice personaje. Nu e de mirare, din moment ce a fost posedată de sufletul unui ucigaș în serie, Charles Lee Ray, motiv pentru care își „permitea” să prindă viață și să omoare pe bandă rulantă, lucru care i-a făcut pe mulți să privească de două ori mai atent atunci când treceau pe lângă un stand cu păpuși din magazinele cu jucării.

6 Jigsaw – Saw

jigsawActor: Tobin Bell

Au fost multe sequel-uri Saw, din ce în ce mai slăbuțe după al treilea episod, dar în ciuda acestui fapt, lucrurile au rămas la fel de terifiante în legătură cu personajul principal al filmului: Jigsaw. Tip creativ, ba chiar peste măsură de creativ, John Kramer, a.k.a. Jigsaw este un fost inginer civil, aflat pe moarte din pricina unei tumori inoperabile, de pe lobul frontal, apărută în urma unui cancer de colon. După ce dă greș într-o tentativă de sinucidere, John decide că trebuie să-și dedice tot restul vieții pentru a testa dorința de supraviețuire a oamenilor. În ce fel? Mwahahahaha.

5 Ghostface – Scream

ghostfaceActor: Matthew Lillard, Skeet Ulrich, Laurie Metcalf etc.

Ghostface a făcut parte din câteva serii satirice dar asta nu-l face mai puțin celebru în galeria personajelor horror. „Mutra” lui are ca sursă de inspirație celebrul tablou Urletul, al pictorului Edward Munch, iar personajul e folosit ca deghizare pentru ucigașii din seria Scream care vor să-și ascundă identitatea. Atât de cunoscut a devenit Ghostface încât și astăzi poți găsi măștile acelea lunguiețe și albe în magazinele de jucării, în special în perioada premergătoare Halloween-ului.

4 Jack Torrence – The Shining

jack torranceActor: Jack Nicholson

Romanul lui Stephen King a avut parte de o ecranizare fabuloasă în filmul lui Stanley Kubrick din anul 1980 iar cel care a pus serios umărul la succesul imens a fost marele Jack Nicholson, care l-a întruchipat perfect pe scriitorul Jack Torrance. Torrance ajunge să fie posedat de spiritul  demonic ce sălăsluiește în hotelul pe care trebuie să-l administreze (împreună cu familia lui) pe timp de iarnă, iar escaladarea situațiilor înspăimântătoare ce apar în atmosfera bizară a stabilimentului are un singur sens: Jack devine din ce în ce mai nebun. Cel mai pregnant lucru care a rămas peste ani în memoria fanilor este privirea dementă pe care ne-a servit-o Nicholson, unul dintre cei mai mari actori ai tuturor timpurilor.

3 Leatherface – The Texas Chainsaw Massacre

leatherfaceActori: Gunnar Hansen, Bill Johnson, Robert Jacks și alții

The Texas Chainsaw Massacre este unul dintre cele mai… horror filme din istorie, originalul fiind lansat în 1974, după care au urmat alte 6 continuări, nu toate cu același succes. Leatherface este unul dintre membrii unei familii demente care trăiește în pustietățile Texasului. El poartă o mască făcută din piele de om și e un criminal notoriu, cu apucături de canibal, precum întreaga sa familie. Personajul l-a avut ca sursă de inspirație pe ucigașul Ed Gein, din Wisconsin, care purta în realitate o mască din piele umană și a fost interpretat de mulți actori, în primul film jucând nu mai puțin de 3!

2 Pennywise – It

pennywiseActor: Bill Skarsgård

It este o producție recentă (2017), făcută după romanul cu același nume al maestrului Stephen King și chiar dacă în anii 90 a existat o miniserie care l-au avut ca personaj central pe Pennywise, clovnul dansator, abia odată cu filmul lui Andy Muschietti se poate spune că acesta și-a definitivat notorietatea.

King a fost întrebat în anul 2013 cum i-a venit ideea pentru acest personaj iar scriitorul a declarat că și-a pus întrebarea oare ce îi sperie cel mai tare și cel mai tare pe copii. Iar răspunsul care i-a venit a fost… clovnii. Așa că a inventat un clovn care trăiește în canalizare și care ucide copii. Simplu ca bună ziua.

1 Freddy Krueger – A Nightmare on Elm Street

freddy kruegerActor: Robert Englund

Freddy e personajul nostru preferat iar Coșmar pe Strada Elm este una dintre bornele filmelor horror moderne, primele trei episoade ale seriei (care a început în 1984) fiind geniale prin simplitatea esenței lor: te speriau ca naiba. Iar cel responsabil cu acest lucru era un individ care fusese ars de viu într-un incendiu (de către părinții copiilor pe care-i teroriza) și care apoi se răzbună bântuind visele adolescenților, îmbrăcat într-un pulover în dungi, cu o mânușă cu gheare de oțel, cu o privire inumană și cu cele mai rele intenții.

Regizorul și scenaristul Wes Craven l-a creat pe Krueger pornind de la câteva povești care au apărut în Los Angeles Times, despre o serie de morți misterioase care au survenit ca urmare a faptului că victimele au avut coșmaruri, multe decedând chiar în somn. Craven a ales să-l facă pe Krueger un molestator de copii iar personajul a avut un succes enorm, depășind cu mult granițele seriei și intrând în cultura americană, fie ea și horror: One, two, Freddy’s coming for you…