7 ponturi de design interior pentru gentlemenii stilați

Academia Barbatilor

În mod normal, bărbații nu prea vorbesc despre designul interior al locuințelor. Nouă ne plac hainele, mașinile, gadgeturile, dar când vine vorba de aranjat spațiile în care locuim, tăcem sau lăsăm doamnele să vorbească.

Lucrurile nu ar trebui să stea așa. Fiecare bărbat care dispune de propriul spațiu de locuit, trebuie să știe ce să facă în privința lui, la fel cum știe ce are de făcut cu garderoba sau cu mașina. Iată 7 ponturi de design interior pentru gentlemenii stilați:

1 Gândește-te la o paletă de culori

amenajari interioare
Foto: 4betterhome.com

Întotdeauna e bine să pornești de la o paletă de culori atunci când vrei să-ți amenajezi locuința și să decorezi camerele. Fie că optezi pentru o singură culoare pe care să o combini cu nuanțe mai întunecate sau mai deschise, sau că utilizezi culori saturate cu accente de alb, pentru contrast, e bine să ai această paletă de culori în minte pentru alegerea accesoriilor și a mobilei.

Albul este întotdeauna o alegere clasică și, în același timp, „curată” pentru zugrăveala camerelor, dar vine la pachet cu riscul de a părea prea septic. Poate că trebuie să gândești ca inevitabilul contrast dintre mobilă și pereți să fie ceva mai cald.

2 Atenție la spațiu

amenajari interioare
Foto: lushome.com

Un alt lucru la care trebuie să fii atent atunci când începi amenajarea unei camere este podeaua. Privește de undeva de sus și gândește-te la cum vor arăta la un loc lucrurile pe care vrei să le pui în încăpere. Una dintre cele mai comune greșeli este tendința de a aglomera camera. Asta nu înseamnă că orice locuință trebuie să urmeze trendul minimalist, dar dacă ai câteva elemente-cheie în camera respectivă, e bine să planifici spațiul în așa fel încât acestea să poată fi mutate cu ușurință în momentul în care-ți vei dori o reamenajare, lăsând suficient de mult spațiu pentru posibile noi achiziții.

3 Fă o declarație de stil

O zonă căreia îi acorzi o atenție sporită și care este parte esențială a exprimării propriei tale personalități. Fie că e vorba despre o oglindă, o masă cu ornamente, un bar, un balansoar sau o carpetă cu model bizar – toate locuințele au nevoie de o declarație de stil. Există o demarcație fină între bunul gust și kitsch, dar dacă-ți place cu adevărat ceva, care nu va deranja paleta de culori a camerei și își va găsi propriul spațiu, nu ezita să-l plasezi în încăpere. E important ca spațiul în care locuiești să te definească. Și invers.

4 Lămpi, nu lumini

lumini interioare
Foto: manofmany.com

În privința interioarelor, luminile reprezintă cel mai evident exemplu în privința celor care știu ce au de făcut și al celor care nu știu. Leneșii și cei implicați. Fiecare cameră trebuie să aibă propria ei atmosferă, dictată de luminile utilizate. Nicio încăpere, în afară de boxele de la subsol sau de garaje, nu ar trebui iluminate de un simplu bec care atârnă de tavan.

Investește în lămpi, mari sau mici, vezi în ce direcții le așezi , calculează umbrele pe care le fac, cum se reflectă lumina, ce parte a camerei are nevoie de lumini mai bune (de pildă, o zonă în care citești necesită o lumină care vine din spate), accesul la întrerupătoare. Nu trebuie să miști mobila sau să te contorsionezi ca să aprinzi luminile. Iar lumina centrală nu trebuie să fie niciodată reprezentată de un simplu bec lăsat liber.

5 Acordă-ți timp și experimentează

interior
Foto: manofmany.com

Roma nu a fost construită într-o zi, iar amenajările interioare au nevoie de timp. Totul e să nu te grăbești. Caută piesele de mobilier potrivite, observă cum arată camera în diverse anotimpuri, cum cade lumina naturală și, în general, ar fi bine să fi locuit o vreme în acel spațiu, pentru a-ți da seama cum să faci cea mai bună aranjare a mobilei și accesoriilor în sprijinul propriilor tale nevoi.

6 Perfecționează lucrurile de bază

Achiziționează piesele de bază, iar restul vor veni de la sine. Acestea includ mobila de dimensiuni mari: patul, canapeaua, fotoliile, șifonierul, masa și cele asemănătoare. Investește în mobilă de calitate, într-un stil atemporal și, din nou, fii atent la spațiul pe care-l vor ocupa. Acestea vor fi cele mai scumpe piese de mobilier, însă, totodată, sunt cele care dau tonul fiecărei camere și vor trebui să dureze ani de zile, dacă sunt de calitate.

7 Tablourile

tablouri
Foto: manofmany.com

Arta este, probabil, cel mai rapid și mai ușor mod de a avea acces la gustul și personalitatea unui bărbat. Aici trebuie să punem un pic de presiune: evită clișeele! Apreciem că-ți plac filmele, apreciem gusturile tale muzicale, pop-art-ul e ok, la fel și tricourile de fotbal cu autograf, înrămate, dar nu cădea în capcana de a pune pe pereți lucruri pe care orice adolescent le are în cap. Cumpără niște artă adevărată.

Dacă vizitezi o expoziție, aruncă-ți o privire la obiectele din magazinul de la ieșire. Sprijină fotografii talentați și fă o alegere matură, pe care s-o înrămezi. De asemenea, nu trece nici în cealaltă extremă, gândind exagerat de mult: arta este, oricum, o zonă subiectivă. Așa că, dacă-ți place ceva, cumpără!

Citește și: Hype Project se lansează pe piața amenajărilor de lux din România