7 ponturi esențiale pentru noii tați

Academia Barbatilor

Sosirea unui nou membru al familiei e un moment emoționant pentru tatăl care, de multe ori, e asociat în mod greșit cu ideea că nu poate stabili o legătură naturală cu nou-născuții. Desigur, rolul principal în acest context îl joacă mama, dar legătura tată-copil se poate stabili într-un timp foarte scurt, mai ales dacă există o largă disponibilitate din partea primului.

Dacă ai devenit tată, nu te auto-retrograda în rolul celui care stă și-și privește soția cum face toată treaba, inclusiv legăturile cu nou-venitul în familie. Încearcă să creezi încă din primele momente acea legătură paternală de care te vei bucura mai târziu. Cum? Avem câteva ponturi:

1 Tu ești tatăl

ponturi pentru tați

Foto: Pixabay

Precum spuneam, nu intra în categoria taților care-l pasează pe cel mic în grija mamei, petrecând timp cu el doar atunci când mama nu mai suportă stresul și vrea să fugă. Nu ești nici asistentul mamei, nici baby-sitter-ul copilului: ești tatăl acestuia!

Acestea fiind spuse, ai un titlu care vine la pachet cu o responsabilitate. Petrece timp cu copilul tău. Schimbă scutece atunci când e nevoie și participă activ la băița zilnică, ba chiar fă-i-o tu, din când în când. Pune-i rățuște de cauciuc în cadă și joacă-te cu el. Copiii au tendința de a crea legături cu fețele familiare. Dacă cel mic îți vede suficient de mult figura, vei crea o legătură naturală cu el.

2 Giugulește-l

ponturi pentru tați

Foto: Pixabay

Îți amintești cât de mult îți plăcea să-ți petreci timpul giugiulindu-te cu fosta ta prietenă, actuală soție? Nu contează că acum ai un „ghem” de giugiulit: o sesiune de acest gen vă va face pe amândoi să vă simțiți bine.

Pentru bebeluși, giugiuleala și îmbrățișările reprezintă una dintre cele mai plăcute activități. Cu alte cuvinte, abia le așteaptă, considerându-le gesturi de încredere și siguranță. Dezvoltarea lor mentală este impulsionată de gesturile de tandrețe, de ținutul aproape, de cântat, de vorbit și așa mai departe.

3 Comunică

Să comunici? E o glumă? Când piticul nici măcar nu poate vorbi? Ei bine, acesta e exact genul de atitudine caracteristică bărbaților care nu reușesc să creeze o legătură în mod natural cu copiii lor. Lasă la o parte atitudinea macho și vorbește cu copilul. Cel mic e dispus întotdeauna să te asculte (ok, mai puțin când îi e foame) și, culmea, îi și place.

Vorbește cu el de fiecare dată: când îi schimbi scutecele, când îi faci baie, când îl pui pe oliță. Poți începe să-i citești povești încă de la câteva luni. Vei vedea că e atent și astfel se va obișnui cu tonurile vocii tatălui său. Dacă ai calități vocale n-ar fi deloc rău nici să-i cânți.

4 O zi cu tata

ponturi pentru tați

Foto: Pixabay

Îți amintești cât de mult îți plăcea să-ți petreci o zi în afara casei împreună cu tatăl tău? Bebelușii adoră asta. Pentru că sunt mai deștepți decât crezi. Mergi la plimbare cu el, du-te în parc, în mall sau în locuri prietenoase pentru copii și care le stimulează gândirea. Orice imagine sau zgomot pozitiv absorbit contează în dezvoltarea cerebrală a copilului. Nu trebuie decât să iei cu tine un biberon cu lapte și un scutec.

5 Fii bun cu mami

ponturi pentru tați

Foto: Pixabay

Chiar dacă trupul soției tale vine echipat cu două rezervoare de mâncare pentru micul terorist, care va încerca să profite gravitând în jurul lor, amintește-ți că și ea se află în situația ta: e o „boboacă” într-ale copiilor. Iar faptul că în bună parte din timp trebuie să țină atașată de ea o „chestie” de greutatea unui mic sac cu cartofi, care din când în când urlă de te scoate din minți, nu e o experiență foarte confortabilă.

Unele femei se comportă extrem de natural în privința acestor activități, în vreme ce altele sunt ca niște peștișori scoși din acvariu. Indiferent de tipul de femeie care este soția ta, ea are nevoie de tot suportul și înțelegerea ta pentru a trece cu bine peste această perioadă și a se reechilibra hormonal. Păstrează-ți comparațiile despre cum a născut maică-ta cvadrupleți într-un hambar fără a avea nevoie de asistență medicală. Nu are nevoie de ele.

6 Nu te arunca la cumpărături

Pregătește-te să fii bombardat cu tot felul de reclame dar și cu prieteni apăruți din senin, care-ți vor sugera să cumperi tot felul de lucruri, de la haine pentru bebeluși la jucării și tot felul de gadgeturi moderne menite să-i facă viața copilului mai frumoasă.

Adevărul e că cei mici cresc într-o clipită. Nici nu-ți vei da seama când trece timpul și hainele alea șmechere pe care i le-ai cumpărat i-au rămas mici înainte ca tu să fi apucat să-ți acoperi cardul de credit. Cheltuiește cu întelepciune și nu ezita să apelezi la ajutorul oferit de prietenii care au copii mai mari și care sunt dispuși să cedeze hăinuțe aproape noi, care arată foarte bine. Snobismul în privința bebelușilor e de neînțeles uneori.

7 Amintește-ți că lumea încă există

E ușor să te dedici și să fii complet magnetizat de lumea bebelușului tău, de la giugiuleli la băițe, cântecele și povești, contribuind la creșterea celui de care cândva vei fi mândru. Gândește-te, însă, că așa cum el are nevoie de tine, la fel de mult au nevoie de tine prietenii, familia și colegii de la job.

Nu te transforma în bărbatul care uită de orice altceva din cauza faptului că are un copil. Sau, mai rău, în cel care nu mai vorbește despre nimic altceva decât despre noul membru al familiei. E foarte ok să fii un părinte mândru, și e de înțeles de ce. Dar există viață și dincolo de scutece.

Citește și 7 lucruri pe care să le faci când ai aflat că vei fi tată