7 ponturi pentru organizarea unei petreceri a burlacilor de pomină

Academia Barbatilor

Prietenul tău cel mai bun e pe cale de a se îmbarca într-o călătorie lungă și de anduranță: căsătoria. Înainte de a-și pune cătușele și a-și atârna bila de oțel de picior, e absolut necesar să-l vezi într-o ultimă seară în postura de gentleman singur. Cum? Organizând o petrecere a burlacilor, care să rămână în memoria colectivă a găștii.

Organizarea unei petreceri a burlacilor nu e o treabă ușoară: sunt tone de lucruri de luat în calcul și de pus la punct. Trebuie să determini nivelul de „nebunie” acceptat, să stabilești bugetul și, în special, să te gândești ce l-ar încânta cel mai tare pe invitatul principal, dar și pe ceilalți participanți.

În vreme ce unii preferă să iasă și să se distreze într-o noapte de aventuri de tip Las Vegas (avem exemple în filme), o petrecere a burlacilor bine definită și organizată reprezintă o seară civilizată în care bărbații se întâlnesc pentru a degusta băuturi fine, pentru a pufăi trabucuri și a-i ura chestii viitorului mire. Oricare dintre aceste două căi decizi să urmezi, important e ca mirele să fie fericit cu ceea ce urmează să se întâmple, iar evenimentul să se încadreze în stilul lui de a fi. Am adunat câteva sugestii legate de organizarea unei petreceri a burlacilor de pomină:

organizarea unei petreceri a burlacilor
Foto: 123rf.com

1 Setează bugetul

Poate că mintea îți fuge la lucruri care mai de care mai nebune și te gândești că într-o asemenea noapte doar cerul e limita. Și totuși, limita e alta. Și e dată de bugetul petrecerii. Iar când vine vorba de buget, se nasc câteva întrebări. Cea mai importantă dintre ele: cine plătește?

Uneori mirele, împreună cu familia lui, alocă o sumă de bani pentru o petrecere „cu băieții”. Alteori, planificarea și costurile petrecerii intră în atenția cavalerului de onoare. Iar dacă acesta se întâmplă să fii tu, s-ar putea să fii nevoit să scoți niște bănuți din buzunar. Așa că îți vei dori să setezi un buget, cât mai mic dacă se poate. Și cât mai eficient.

Înainte de a începe orice plan de acțiune, trebuie să revii cu picioarele pe pământ, să accepți bugetul cu care urmează să lucrezi și să te ții de el. Partea bună este că indiferent cât de puțini bani ai avea la dispoziție, tot poți organiza o petrecere care să-l sărbătorească pe cel mai bun prieten al tău și la care toată lumea să se distreze. Odată ce s-a stabilit cine plătește și s-a finalizat bugetul, poți trece la pasul următor.

2 Dorințele mirelui sunt cele mai importante

organizarea unei petreceri a burlacilor

Poate că ai câteva idei foarte bune legate de cum să arate petrecerea burlacilor. Dar poate prietenul tău cel mai bun nu le împărtășește și are alte intenții. În acest caz, trebuie să respecți opiniile mirelui. Adică să lași deoparte propriile intenții și să pescuiești informații de la el. Sau să-l întrebi direct ce ar vrea să facă pentru a se distra în această ultimă noapte de „libertate”.

Să nu fii surprins dacă partenerul tău de ghidușii ar opta pentru o noapte sofisticată de poker și trabucuri, în loc de un festin la care să curgă berea într-un pub. Uneori, planurile de nuntă sunt atât de copleșitoare încât mirele nu-și dorește altceva decât să se relaxeze și să se bucure de moment în loc să fie obligat să se trezească mahmur și cu capul cât un butoi.

3 Decide când, unde și ce să faceți

Aceste decizii sunt afectate major de primul pont, legat de buget. Sună minunat să luați un avion până în cine știe ce oraș și să rezervați camere la un hotel de cinci stele, așa cum ai văzut că se face prin filme. Dar îți poți permite asta cu adevărat? De asemenea, poate că mirele și mulți dintre prietenii lui au un program strict, care nu le permite să plece de la birou nici măcar pentru o noapte sau două.

Pentru a stabili timpul și locul, trebuie să aduni oamenii și să vezi ce decide majoritatea. Dacă și când își pot lua liber și pentru cât timp. Apoi trebuie să agreați cu toții la o locație care să convină tuturor. Nu e corect dacă doar o parte dintre prieteni își pot permite să plătească un zbor. În acest caz, mai bine organizați ceva pe plan local, ca să participe cât mai multă lume. Acestea fiind zise, planificați ce urmează să se întâmple la petrecere, în funcție de dorințele tuturor, dar în special de cele ale mirelui. Paintball? Filme? Striptease?

4 Fă un program

organizarea unei petreceri a burlacilor

Dacă e prima dată când organizezi o petrecere a burlacilor, atunci trebuie să te ții de un program strict, pentru ca lucrurile să nu scape de sub control. Ai un rol de care trebuie să fii onorat, dar asta nu înseamnă să-ți bați joc de el, fiindcă misiunea ta nu e deloc ușoară. Nu e vorba doar despre a cumpăra un tort, niște băuturi și a invita prietenii la tine acasă sau la un local. Pentru a-ți simplifica munca, fă-ți o listă cu tot ce ai de făcut și apoi organizează lucrurile în funcție de gradul lor de importanță.

Nu lua totul pe cont propriu, ci vorbește și cu alți băieți, dându-le și lor responsabilități, astfel ca programul să devină mai ușor de realizat și mai puțin stresant. Odată ce planul petrecerii e gata, fă-l public pentru ca toată lumea să știe la ce să se aștepte și să cunoască „desfășurătorul” în funcție de ore și locuri.

5 Comunică deschis

Dacă planifici o petrecere-surpriză, vei dori să-i faci pe invitați să-și țină gura, închizând astfel porțile unei comunicări prea mari. Și totuși, în acest caz e important ca toți ceilalți prieteni, mai puțin mirele, să fie la curent cu ce se întâmplă și să știe la ce se așteaptă. Dacă cineva are sugestii în privința asumării unui anume rol, și dacă aceasta ți se pare o idee bună, nu ezita să delegi responsabilitățile și să colaborezi deschis cu toată lumea.

Din fericire, trăim într-o eră a tehnologiei, astfel că e foarte ușor să comunici prin tot felul de mijloace. Creează un grup de WhatsApp sau de Facebook și folosește-l ca principal portal de comunicație, postând acolo tot ceea ce urmează să se întâmple. Când comunicarea e bună, și toată lumea știe ce are de făcut, sunt mici șansele ca ceva să meargă prost.

6 Asigură-te de buna dispoziție a invitaților  

Cu siguranță, mirele va aprecia dacă vei avea grijă de prietenii și de cei din familia lui, invitați la această petrecere. Deci dacă știi că ești un mare amator de băutură, încearcă să îți ții un pic pornirile în frâu, trecând pe primul plan siguranța și confortul tuturor invitaților.

În cazul în care toată gașca e pusă pe băut, și băutura e noțiunea cu care pornesc cu toții la „luptă”, asigură-te că nimeni nu va pleca de la petrecere conducând o mașină. De asemenea, asigură-te că nimeni nu depășește o anumită limită și că nu te vei trezi cu cazuri de spitalizare sau alte asemenea lucruri cauzate de excesul de băutură.

Ca gazdă, e responsabilitatea ta să te asiguri că invitații sunt bine hrăniți și că există suficientă băutură, conform numărului de participanți, că atmosfera e destinsă și muzica e bună. Restul elementelor ce compun petrecerea țin de distracția în sine – poți organiza o tombolă, poți face daruri mirelui etc.

7 Așteaptă-te la lucruri inopinate

organizarea unei petreceri a burlacilor
Foto: Beau Pilgrim

Și la o petrecere a burlacilor se poate aplica zicala cu socoteala de-acasă, care nu se potrivește cu cea din târg. Cu alte cuvinte, trebuie să te gândești că e posibil să apară lucruri neașteptate în program și să fii gata să improvizezi. Poate că va fi nevoie să reorganizezi totul în ultima clipă, pentru a face loc unor noi activități. Toate planurile trebuie să fie versatile sau, cel puțin, întotdeauna trebuie să existe un plan B. Chiar și un plan C.

Flexibilitatea îți dă și avantajul de a beneficia de unele oferte neașteptate. O cunoștință se oferă să-ți închirieze iahtul personal. Sau poți face rost de bilete la un concert fantastic al trupei favorite a prietenului tău, cu intrare în culise. Oricare ar fi scenariul, abilitatea de schimba planul pe ultima sută de metri trebuie să existe.

Citește și: Top 7 locuri pentru o petrecere a burlacilor de neuitat