7 preparate simple pe care fiecare bărbat ar trebui să știe să le gătească

Academia Barbatilor

Deși se spune că bărbații sunt bucătari mai buni ca femeile și deși trăim o perioadă în care chef-ii sunt la mare preț, prin concursuri și emisiuni TV, să fim cinstiți: nu toți bărbații știu și au chef să gătească. Și nu pe mulți îi interesează să facă asta. Și totuși, există câteva preparate simple pe care, la o adică, orice bărbat ar trebui să știe să le dichisească în bucătărie.

Și nu doar ca să impresioneze o doamnă sau ca să-și dea pe spate familia la o reuniune festivă. Sau și pentru aceste motive. Ca și pentru multe alte situații în care un preparat simplu îl poate transforma într-un adevărat erou. Pentru alții sau pentru… el însuși, atunci când îi este foame. Foarte foame.

1 Clătite

clatite preparate simpleÎn ziua de azi se găsesc clătite semipreparate și la supermarket. Dar care e sensul să cumperi așa ceva, în loc să savurezi gustul copilăriei transpus într-o clătită home made? E vorba de gust și textură. Iar clătitele nu sunt deloc, dar deloc, greu de făcut. Tot ce trebuie să faci este să combini câteva ingrediente într-un vas – făină, ouă, lapte, zahăr – pe care oricum ar trebui să le ai în cămară sau în frigider, apoi să le torni într-o tigaie și să le ții pe foc până se face clătita. După care o umpli cu ce vrei tu, de la ciocolată la dulceață și fructe de pădure.

2 Burgeri

burger preparate simpleE un stereotip în a spune că grătarul e treaba bărbatului dar, să fim serioși: dacă nu știi să faci pe grătar un simplu burger, ești la un pas de falimentul personal. Un burger preparat rapid își atinge deseori ținta (în cazul de față, foamea). Ar trebui să înveți cum să încropești un burger delicios acasă.

Pentru că nu e greu deloc: iei niște carne tocată, o amesteci cu condimente și cu un „liant” (ou sau pesmet), îi dai o formă de burger și îl arunci pe grătar, prăjindu-l până sfârâie de-ți inundă compartimentul bucal. După care îl pui pe o chiflă tăiată în două, în care adaugi alte ingrediente și sosuri după propria fantezie sau după cum ai văzut pe la fast food-uri.

3 Guacamole

preparate simple guacamoleAm văzut deja guacamole gata preparat prin magazine însă nu am avea prea mare încredere: probabil e plin de conservanți, poate prea sărat iar textura aduce a piure. A face guacamole acasă e la fel de „greu” precum a-l cumpăra de la magazin. Doar că gustul va fi categoric mai bun.

Tot ce trebuie să faci este să iei 2-3 avocado, să le cureți (se face foarte ușor, caută pe YouTube cum sau vezi aici) și să le pasezi împreună cu niște suc de limetă, ceapă roșie, usturoi, sare și coriandru (dacă nu-ți place coriandrul, elimină-l). Poți adăuga și alte elemente dacă-ți plac (roșii, de pildă) dar, în principiu, asta e tot. Rezultatul e delicios și sănătos.

4 Legume la grătar/la cuptor

legume preparate simplePoate că, într-o anumită situație, după ce ai făcut un grătar, ți se cere să adaugi și o garnitură. Și parcă n-ai vrea ca aceasta să fie compusă din clasicii cartofi, în orice formă posibilă. De aceea, soluția este dată de legumele la cuptor sau la grătar. Simplu, rapid, fără cine știe ce talente. Încălzești cuptorul, asortezi câteva legume care au timpi de gătire egal, le pui într-o tavă, asezonezi cu un pic de ulei și le bagi la cuptor.

Nu mixa ciupercile cu rădăcinoase tari, precum morcovii, cartofii dulci și sfecla, fiindcă primele se vor face mai repede. A doua variantă, și mai simplă, e să pui legumele pe grătar și să le păzești până se fac. După care le poți servi cu sare și oțet acetobalsamic.

5 Friptură

vita preparate simpleCui nu-i place o friptură bine preparată? Probabil doar vegetarienilor și veganilor dar hai să vorbim despre lucruri serioase acum: te-ai obișnuit să mănânci fripturi doar la restaurant? Foarte rău. Friptura e unul dintre cele mai ușoare lucruri de preparat. Mai ales că, dacă nu vorbim de porc sau pui, nici măcar nu trebuie să-ți faci griji despre cât de bine e făcută. Pentru că vita se poate servi rare, medium rare, medium, medium well sau well done. În oricare din aceste moduri, va fi la fel de delicioasă.

Așa că… fă rost de o bucată de vită, taie-o în felii și nici măcar nu trebuie să-ți mai bați capul cu vreo marinadă. Sare, piper și hop pe grătar!

Citește și câteva ponturi pentru a face grătarul perfect

6 Frittata

frittata preparate simpleE foarte ușor să bați o omletă, să faci jumări sau ouă-ochiuri. Acestea nu vor impresiona însă pe multă lume. Soluția pentru a aduce un plus de stil în privința ouălor este frittata. Amesteci ouăle cu un pic de lapte, cu ce legume ai prin casă sau cu carne (bacon, de pildă) , poate și un strop de brânză și condimente, pui totul într-o tavă, o bagi la cuptor și totul va arăta deja mai cool. Ouă la putere.

7 Supă de pui cu tăiței

supa preparate simpleÎți amintești de copilăria în care mama te trata cu o delicioasă supă de pui cu tăiței? Era mai bună ca orice medicament, pe timp de răceală sau de alte probleme, inclusiv stomacale. De ce să nu sari în ajutorul cuiva suferind, atunci când e cazul? Nu te gândi la conservele de supă – acestea sunt sărate și nesănătoase.

Nu sugerăm acum să-ți prepari propriul stock de pui, din oase și gheare – acesta e pentru avansați. Pentru o supă de pui simplă ai nevoie doar de tăiței, câteva legume și… pui. Pe care să le amesteci împreună cu un stock gata preparat sau cu un cub de supă.

Citește și despre 3 preparate ușoare pe care să le gătești pentru prietena ta