7 principii ale jocului de șah pe care le poți aplica în viața de zi cu zi

Academia Barbatilor

Șahul e un joc minunat, considerat de mulți un sport și, deopotrivă, o artă. Totodată, este unul dintre cele mai vechi jocuri din istoria omenirii. Cei care-l practică învață să-și rafineze tactica de-a lungul timpului, unele modele putând fi extrapolate în viața reală. Pentru că bătălia de pe tabla cu 64 de pătrățele are principii care-și găsesc adesea corespondent în viața reală, oferind lecții valoroase. Ia în considerare aceste principii ale jocului de șah, pentru a-ți organiza stilul de viață cu un plus de strategie. În plus, dacă vrei o tablă de șah cu adevărat deosebită, o găsești pe MyMan.ro.

1 Dezvoltă-ți piesele principale

Viața nu e eternă. Timpul e limitat. O dezvoltare timpurie a pieselor vieții presupune că faci lucruri de care-ți pasă. Când ne dezvoltăm, avem un simț al alinierii, facem eforturi pentru a învăța noi tehnici, pentru a ne antrena, pentru a face o activitate care merită să fie urmărită.

2 Țintește centrul tablei

Dacă ai în vedere centrul tablei faci o invitație la o confruntare pentru ocuparea zonelor importante. În viață trebuie să-ți ocupi propriul centru. Iar dacă ai grijă de cele mai importante „pătrățele” ale vieții, precum dragostea, sănătatea și finanțele, îți vei construi calea spre succes.

Vrei un set de șah de mare calitate? Îl poți cumpăra de la MyMan.ro!

3 Nu-ți expune regele

În jocul de șah e important să-ți protejezi regele cu pionii din fața lui. Dacă nu o faci și ți-i pierzi, regele va fi descoperit, expus, fragil. În viață creează-ți poziții de pe urma cărora poți acumula lucruri pe termen lung și evită rezultatele imediate, care-ți dau doar iluzia progresului. Expunerea permanentă la pericole duce la arderi rapide.

4 Nu muta niciodată repede

A nu face greșeala să muți repede este, probabil, cea mai importantă lecție pe care o poți învăța când joci șah. Poți aplica acest principiu în viața reală amânând un pic auto-mulțumirea și auto-satisfacția. Răbdarea te poate duce foarte departe, atât în joc cât și în viață. Îți exersezi răbdarea atunci când îți pasă cum îți utilizezi timpul și nu te pripești. Poți face acest lucru concentrându-te mai mult pe calitate și mai puțin pe timp.

șah

Set de șah „Flower”, de la MyMan.ro

5 Găsește o mutare alternativă

Vedem prea devreme o mutare aparent bună, pe care vrei să o joci imediat. În loc de asta, acordă-ți mai mult timp pentru a avea mai multe opțiuni. Frații Chip și Dan Heath au explicat acest lucru în cartea Decisive: How to make better choices in life and work: „Când ne deschidem opțiunile, ne oferim luxul unei alegeri reale, dintre multiplele alternative viabile”.

6 Când ataci, ia în considerare toate piesele

Aceasta e întrucâtva similară cu găsirea unei mutări alternative. Cum facem asta? Uneori putem găsi mutări bune care nu sunt aparente. Alteori, poți lua în considerare ceea ce deja știi și ai. La ce ești bun? Ce cunoștințe ai acumulat deja? Poate că ai mai multe atuuri decât ai crede sau decât ești dispus să iei în considerare.

7 Privește toată tabla

Dacă ești prea prins în activitățile de zi cu zi care-ți solicită atenția, găsește răgaz pentru a te detașa un pic și a privi întregul ansamblu. În șah, jucătorii au tendința de a se concentra doar asupra locurilor de pe tablă în care acțiunea e fierbinte, iar acest lucru vine la pachet cu posibilitatea de a pierde oportunități. În viață e ca pe tabla de șah: trebuie să vezi tot contextul și apoi să decizi dacă e ceva ce trebuie să schimbi sau să faci în mod diferit.

Citește și Top 7 cadouri pentru pasionații de călătorii