7 reguli de grooming pe care să le respecți la 20 de ani

academia barbatilor

Că trebuie să respecți câteva reguli de grooming nu e un secret pentru nimeni. Dacă citești acest articol, avem pentru tine o veste bună și una proastă. Și nici nu te mai întrebăm cu care să începem, ți-o vom spune pe cea bună: în perioada aceasta a vieții tale pielea și părul sunt în cea mai bună formă în care vor fi vreodată. Probabil că realizezi și tu cât ești de norocos: suficient de matur cât să fi depășit cu succes perioada coșurilor de pe față, dar totuși destul de tânăr pentru ca podoaba capilară să nu fi cedat nervos și să fi plecat în lume, iar ridurile să fie doar o poveste destul de SF. Și acum vestea proastă: în ciuda faptului că la 20 de ani ești stăpânul lumii, nu ai voie să te lași pe tânjală, pentru că ceea ce faci acum va avea peste alți 20 de ani efecte pe care poți doar să le bănuiești. Și bune, și rele, așa că este esențial să dezvolți obiceiuri care să-ți devină rutină și care să te facă să arăți, dacă nu la fel de bine ca acum, cel puțin rezonabil și atunci când vei avea 50 de ani. Sau 60. Da, da, este destul de posibil să ajungi la vârsta asta, chiar dacă acum pare mult prea departe pentru a-ți putea imagina.

Așadar, iată 7 reguli de grooming pe care să le respecți cu sfințenie, dacă nu vrei ca peste 20 de ani să îi scrii o scrisoare furioasă (fie, un e-mail) tipului care ai fost la 20 de ani.

1. Folosește cremă cu SPF ca și cum asta ar fi un job în sine

Da, și iarna. Razele UV nu știu care e faza cu anotimpurile, așa că își văd de distrusul feței tale indiferent dacă e vară sau iarnă. Dincolo de faptul că reușesc cu succes să adauge un număr serios de ani tenului tău (deși ai putea crede că e un avantaj ca la 20 de ani să arăți de 30, ei bine, nu e), reprezintă un risc serios de a face o formă de cancer de piele. Și cam aici se termină gluma. Deci, repetă după noi: cremă de față cu factor de protecție de câte ori ieși din casă, cremă cu factor maxim de protecție când mergi la plajă sau la schi (reaplicată cât se poate de des), cremă de mâini cu SPF. Dacă respecți această regulă elementară, ai să îți mulțumești mai târziu.

2. Bărbierește-te mai bine și mai pe îndelete

Mai pe îndelete? Nici măcar nu știi exact ce înseamnă asta, pe lângă faptul că nu ai timp tu de așa ceva, dimineața ai un milion de lucruri de făcut înainte de a pleca spre birou. Dar gândește-te la următorul lucru: în fiecare dimineață o lamă ascuțită, din metal îți agresează fața, în încercarea (uneori nu foarte reușită) de a extermina de pe ea și ultima urmă de păr. Cum îți imaginezi că această acțiune repetitivă nu va avea urmări pe termen lung? Din fericire, sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a minimiza impactul negativ al bărbieritului asupra feței tale, și nu ne referim la posibilitatea de a-ți lăsa barbă, pe care doar să o scurtezi din când în când. Mai întâi, ai grijă să ai mereu lame noi, care vor reduce pagubele. Apoi, folosește spumă de ras fără alcool și asigură-te că părul de pe față e suficient de moale când te apuci de bărbierit. Un alt lucru esențial pe care îl poți face este să încetinești întregul proces cât se poate de mult și astfel te vei asigura că nu se irită nici fața. Da, am priceput, nu ai tu timp de așa ceva, dar gândește-te dacă cele câteva minute în plus de somn chiar merită să se reflecte într-un bărbierit traumatizant. Noi credem că nu.

3. Tratează-ți tenul așa cum trebuie

Știm, acum ți se pare o pierdere de vreme, doar tenul tău arată impecabil. Dar nu te bucura încă, pentru că nu va mai trece mult și dintr-o dată vei observa linii fine în jurul ochilor sau cuta aceea adâncă de pe obraz (rid de expresie, te consolezi tu, dar arată la fel de inestetic precum orice rid). Așa că ia un pix și notează: cremă hidratantă pentru față, pe care să o folosești zilnic, nu doar când îți aduci aminte, cremă de ochi și măști de față (nu de carnaval, încercă argila).

4. Scapă de părul de pe corp

Poate că nu este un lucru care să te preocupe chiar acum, dar destul de curând te vei trezi că îți va crește păr prin locuri în care chiar nu te-ai fi așteptat (pe spate, în urechi, în nas, pe fund). Și dacă ești ghinionist, probabil că deja te-ai confruntat cu problema asta și încă ești în căutare de soluții eficiente. Nu te îngrijora totuși prea tare, există variante mai mult sau mai puțin dureroase de a scăpa de problemă, totul e să accepți că pentru un corp îngrijit e nevoie și de câteva sacrificii.

5. Ai grijă de podoaba capilară

Măcar acum o ai, nu o trata ca pe un bun care ți se cuvine. Și când spunem să ai grijă, ne referim la două lucruri. Mergi la tuns des și nu te zgârci când vine vorba să alegi cine se va ocupa de părul tău. Da, frizeria de la parterul blocului tău, unde cu 10 lei te tunzi fără probleme nu mai este o opțiune. Ieși cu părul ăsta în lume în fiecare zi și chiar nu credem că ai vrea să arăți ca și cum ți-ai înșelat iubita, iar ea s-a răzbunat, tunzându-te în timp ce dormeai, cu un ciob. Știm că e o exagerare, da ai priceput ideea. Plus, folosește produse care să îți păstreze părul frumos și sănătos.

6. Investește în produse de calitate

Aceasta este o lecție aplicabilă nu doar la grooming ci la orice altceva, dar nu strică să o repetăm și aici. Dacă ești tentat să alegi crema de față cea mai ieftină mai gândește-te o dată. Nu de alta, dar ce economisești acum vei plăti înmiit peste câțiva ani, când va trebui să repari pagubele provocate de alegerile tale de acum. Nu zice nimeni să îți lași tot salariul prin magazine, dar în loc de mult și prost, alege puțin și bun. O cremă de calitate, nu 4 ieftine, 3 cămăși made-to-measure, nu 10 cumpărate din supermarket, ai înțeles ideea.

7. Ai grijă ce mănânci

Desigur, acum și dacă ai trăi cu ceafă de porc și cartofi prăjiți nu s-ar vedea, spre disperarea iubitei tale, care se îngrașă doar uitându-se la o prăjitură, dar lucrurile nu vor sta așa mereu. Odată cu trecerea anilor metabolismul tău va fi din ce în ce mai leneș, pantalonii și cămășile din ce în ce mai mari și până să îți dai seama ai să ai fantezii cu operațiile de micșorare a stomacului. Ca să nu ai probleme cu greutatea, încearcă să ai un stil de viață sănătos, care să includă o dietă echilibrată (bine, poți să mai scapi din când în când printr-un pub la bere, multă bere, cu prietenii) și cât se poate de multă mișcare. Deși este un lucru de bun simț, nu strică să îl auzi spus și de altcineva.

Foto:123rf.com