7 restaurante cool în care să mănânci în București

Avatar

În București apar lunar restaurante și localuri care mai de care mai arătoase și cu meniuri apetisante, pentru toate gusturile. Designerii se întrec în a le decora iar chefii scot tot ce e mai bun din ei pentru a le face listele cu preparate. Unele dintre ele „prind” de la bun început și devin din ce în ce mai cunoscute și mai căutate, în vreme ce altele nu reușesc să-și găsească o clientelă fidelă și se scufundă în mediocritate până în momentul în care lasă spațiul altora, cu mușchi mai umflați.

Noi am fost în câteva dintre cele mai cool (să le numim generic) restaurante din București și am testat câte ceva din meniurile acestora, garantând că ele reprezintă întotdeauna o opțiune pentru o ieșire în oraș.

Noa Restoclub

Adresa: Calea Victoriei 26

Noa e pe Calea Victoriei, vizavi de Casa de Modă Venus, adică un pic în afara Centrului Vechi, fapt ce îi aduce atât avantaje cât și dezavantaje. Dezavantajul de a nu fi în „buricul” acțiunii și avantajul de a avea astfel parte de o „liniște” și o intimitate pe care o caută cuplurile atunci când vor să petreacă o seară romantică. Așa cum și sunt serile în Noa, la lumina lumânărilor, eventual pe acorduri de muzică live (în fiecare miercuri și vineri).

Meniul e divers, cu câteva elemente de gastronomie românească (ciorbă de fasole tochitură moldovenească), pentru a îmbia străinii ce se plimbă pe Calea Victoriei, dar și cu preparate dichisite. Am încercat pachețelele de primăvară și samosas cu sos chili și somonul cu chorizo și piure de cartofi. Delicioase, însă momentul de maximă încântare a venit la desert, acolo unde îți recomandăm tourtiere lades, un foietaj marocan din cereale, cu cremă din făină de migdale și prune în coniac.

B3ton Restobar

Adresa: Bd. Mărășești nr. 2B

Aflat la parterul unui bloc, în buza Parcului Carol, B3ton e un spațiu urban în care te poți relaxa atât duminica, la un brunch, cât și înainte (sau după) plimbarea în parc sau, și mai bine, într-o ieșire de seară, cu prietenii. Pentru că B3ton, deschis recent, la finele lui 2017, e un loc prietenos și primitor, în care încap până la 60 de persoane, cu un design pus la punct cu ajutorul arhitectei Aurelia Filip.

Meniul este, nu se putea altfel, tot de inspirație „urbană”, fiind realizat în colaborare cu chef Silviu Furdui, preparatele fiind de inspirație internațională. Este locul în care, dacă vii cu prietenii, poți comanda un soi de ciudățenie gastronomică – cel mai mare burger din oraș, care poate fi împărțit la un număr de până la 20 de persoane. De alfel, burgerii din meniu sunt foarte buni însă vedetele sunt coastele de porc la cuptor.  Proprietarul e atent la detalii și veșnic în căutare de opinii și sigestii pentru îmbunătățirea calității acestui loc ce se distinge prin eleganță și inovație, într-o zonă aparte a Bucureștiului.

Yoshi Sushi & Teppanyaki

Adresa: Str. Banu Antonache 40-44

Yoshi Sushi se află în Piața Floreasca, la parterul unei clădiri moderne, fiind, după cum se auto-definește, o poveste despre pasiunea pentru bucătăria japoneză de top, despre karma bună, fericire și oameni frumoși. Karma a fost să mâncăm la Yoshi (în traducere, yoshi înseamnă noroc) câteva preparate japoneze excelente, într-un decor amenajat cu gust, ce propune trei zone distincte: două mese Teppanyaki, pe care se poate găti live, sala principală, cu 40 de locuri, și o terasă pentru zilele însorite.

Meniul e garantat de chef Vova, cunoscut pentru pasiunea pe care o are față de bucătăria japoneză, ce a dus la deschiderea propriului restaurant cu specific japonez în Chișinău. Am remarcat o mare varietate de preparate, de la salate la supe, de la tempura la paste, de la pește și fructe de mare la preparate din carne, sushi, sashimi, ko yoshi, nigiri și, desigur, deserturi. Am încercat scoicile St.Jacques cu sos de soia și unt și tonul în susan cu sos de ghimbir dar și kiichigo, o prăjitură-foietaj, cu zmeură și frișcă, ce semăna cu o pagodă.

Osteria Zucca

Adresă: Str. Jean-Louis Calderon 41

Fanii gastronomiei italiene, atât de simplă dar atât de delicioasă, vor fi încântați să descopere această osterie din centrul Bucureștiului, cu meniu scurt dar în care este pusă multă pasiune. Cu o capacitate de până la 100 de locuri, pe care nu ai bănui-o atât de generoasă la prima vedere (există și o terasă, cu 38 de locuri), Osteria Zucca e certificată de Accademia Italiana della Cucina și propune un meniu italienesc structurat în paste, grill și pește.

Ne-am delectat cu un prosciutto crudo con granda padano, cu un risotto alla Zucca (cu fructe de mare), cu un filetto alla griglia și, desigur, cu un tiramisu clasic, însă în meniu găsești mult mai multe preparate, inclusiv pizza, paste și salate. Se disting supa de fructe de mare, caracatița și bistecca florentina iar lucrul cel mai important este că 80% dintre ingredientele folosite sunt de origine italienească, inclusiv făina pentru pizza.

Pad Thai

Adresa: Bd. Decebal nr. 3

Mâncarea asiatică e favorita multora iar localurile bucureștene care oferă preparate din gastronomia continentului galben se înmulțesc cu viteză. Unul dintre acestea este și restaurantul Pad Thai, aflat pe Bulevardul Decebal, care, în ciuda numelui ce trimite către cel mai cunoscut preparat thailandez, oferă un meniu ce include feluri de mâncare japoneze, thailandeze și indiene.

Restaurantul e mic dar suficient de cozy pentru a petrece o seară alături de prieteni. Mâncarea nu e la fel de scumpă ca la alte restaurante ce oferă preparate asiatice iar aceasta a fost concepută de Vasile Constantin, care s-a școlit prin bucătăriile din întreaga lume și care are o dublă calitate, de chef și de… șef, mai exact patron al localului.

Am încercat supa thailandeză Tom Yum și clasicul Pad Thai dar ne-au făcut cu ochiul și alte preparate, gen mușchiul de vită cu sos Vandaloo sau puiul Korma. Iar dacă nu ești un fan al mâncării picante, poți solicita un tratament mai… soft.

The Harp

Adresa: Str. Bibescu Vodă 1

The Harp funcționează în zona Piața Unirii încă din anul 1994, de-a lungul timpului schimbându-și proprietarul și echipa de management, care l-a adus în forma actuală, ba chiar l-a mărit în urmă cu doi ani, când a creat The Harp Bakery. Fiind un pub irlandez, cu 250 de locuri dispuse pe două niveluri, The Harp propune o atmosferă „verde”, fiind locul în care vii cu prietenii să bei bere și să mănânci bine, ba chiar să asculți și muzică live, atunci când e cazul (joia), să faci karaoke sau să-l admiri pe magicianul Andrei Gîrjob când face cele mai tari trucuri.

La The Harp am încercat cotletele de berbecuț cu dulceață de ceapă roșie dar mai degrabă ți-am recomanda să mergi pe preparatele irlandeze, precum carnea de vită irlandeză cu Guinness sau shepperd’s pie, dincolo de acestea burgerul gigant fiind adevărata vedetă. Nu uităm nici lista de băuturi, în care berea și cocktailurile fac „jocurile”.

D20 Urban Bistro

Adresa: Calea Dorobanților 20

Dacă ești în zona Pieței Romane, vizavi de ASE Cibernetică, și vrei să iei prânzul într-un mediu urban-cool, caută bistroul D20, a cărui filosofie o vei descoperi pe loc: fără aditivi, fără coloranți, totul făcut in-house, preparatele fiind meșteșugite de chef-ul casei, Vali pe numele lui.

La D20 îți poți încânta papilele gustative cu burgeri, coaste, sandvișuri și prăjituri. Naked burger e o opțiune decentă și nu te vei rușina deloc să-ți tratezi prietena cu bucata de carne înnobilată cu tot felul de lucruri dar deposedată de chiflă, în vreme ce tu te înfrupți dintr-un formaggi burger ca la carte. Iar dacă vei căuta mai bine prin meniu vei descoperi și o pulpă de rață confit sau celebrul fish & chips.