7 safariuri de făcut în Africa

Academia Barbatilor

Probabil că nu sunt puțini cei care au pe lista cu lucruri de bifat în această viață un safari în Africa. Însă nu oricine are șansa să exploreze vastele întinderi pe care diferitele specii de animale le numesc „acasă”. Așa că, dacă vei avea ocazia să pui la cale un safari de care să-ți amintești întreaga viață, vei dori să vizitezi ce este mai bun și spectaculos. Și nu există alt loc unde să poți observa cele mai fioroase animale sălbatice de pe planetă, în afară de câmpiile și savanele din Africa. De aceea, mai jos ai cele mai bune 7 destinații de safari

1 Rezervația Națională Masai Mara, Kenya

safariuri africa

Marea migrație din Masai Mara. Foto: Pixabay

Cu acaciile sale plate, care punctează din loc în loc relieful Kenyei, Masai Mara este, fără îndoială, locul ideal pentru un safari memorabil în Africa. Venind în prelungirea Parcului Național Serengeti din țara vecină, Tanzania, Masai Mara, este casa unor populații vaste de lei, gheparzi și leoparzi.

Vei putea observa gheparzii din Africa de Est îngrijindu-și puii, în timp ce zebrele pasc ierburile savanei. De asemenea, te poți aștepta să întâlnești exemplare din speciile incluse în legendarul grup Big Five. Vei fi încântat să surprinzi bivoli, elefanți, leoparzi, rinoceri și lei. Șacalii, vulpile cu urechi de liliac și hienele, își vor face și ei apariția. Iar păsările de pradă survolează întotdeauna cerul albastru.

În fiecare an, sute de mii de zebre, antilope Gnu, antilope Topi, oryx și gazele Thomson traversează dinspre Masai Mara înspre Serengeti. Iulie-octombrie este cea mai potrivită perioadă a anului pentru a lua parte la spectacolul Marii Migrații, unul dintre cele mai impresionante evenimente naturale ale planetei. Tabloul vizual este remarcabil și îți va rămâne în memorie pentru totdeauna.

2 Parcul Național Serengeti, Tanzania

safariuri africa

Leii patronează Parcul Național Serengeti. Foto: Pixabay

Cunoscut pentru Marea Migrație anuală, Parcul Național Serengeti, este un paradis pentru iubitorii de animale și amatorii de safari. Serengeti se învecinează cu rezervația națională Masai Mara din Kenya, singura diferență fiind că el este de aproape 10 ori mai mare decât vecinul său, întinzându-se pe o suprafață de 9100 kilometri pătrați. Nici nu e de mirare că peste 2 milioane de animale sălbatice din Kenya participă la Marea Migrație în fiecare an.

Cu vastele sale întinderi, Serengeti găzduiește cea mai mare colecție de animale sălbatice. Jumătate de milion de gazele trăiesc în Serengeti alături de un sfert de milion de zebre. Tot aici, printre altele, trăiesc zeci de mii de mistreți, antilope Topi, girafe, antilope impala, hipopotami și antilope de mlaștină. Dacă ești cu ochii în patru, poate că vei avea norocul să vezi și câteva exemplare ale unor specii foarte rare cum ar fi oryxul, antilopa-cal, dik dik, beisa, și tot mai rarele kudu.

Însă, ce ar fi un safari african fără animalele din grupul select Big Five? Mai mult de 3.000 de lei locuiesc în câmpiile Serengeti, alături de 5 000 de elefanți africani. De asemenea, în jur de 1.000 de leoparzi africani, 55.000 de bivoli africani și aproximativ 30 de rinoceri orientali negri.

3 Parcul National Kruger, Africa de Sud

safariuri africa

Antilope Kudu în Parcul Național Kruger. Foto: Pixabay

Unul dintre cele mai mari terenuri de vânătoare ale continentului, Parcul Național Kruger, acoperă 12.107 kilometri pătrați în partea nord-estică a Africii de Sud. Este mai mult lung decât lat și se întinde cam la 354 de kilometri de la granița cu Zimbabwe. În această rezervație trăiesc 147 de specii de mamifere, 517 de păsări, 114 de reptile, 33 de amfibieni, 50 de pești și 219 de nevertebrate. Și animalele din Big Five trăiesc în savanele din Kruger, alături de zebre, girafe, antilope, impala și multe altele.

Punctul slab al Parcul Național Kruger este că primește prea mulți vizitatori în același timp. Specialiștii susțin ca s-a ajuns, deja, la prea multe locuri destinate vizitatorilor, limitându-se, astfel, habitatul natural al animalelor sălbatice. Partea bună este că habitatul natural al acestor animale este la fel de divers ca animalele însele. Nu lipsesc de aici pădurile de pe malul râurilor, păduri de foioase, savane și coline. Există, de asemenea, tabere de campare și drumuri lăturalnice, care oferă mai multă aventură celor dornici de sălbăticie.

4 Parcul Național Chobe, Botswana

safariuri africa

Elefanți în Parcul Național Chobe, din Botswana. Foto: Pixabay

Una dintre cele mai impresionante experiențe la care poți fi martor în timpul unui safari este să vezi un grup de lei care își înfig ghearele și colții într-un elefant african, ghinionist în acea zi. În Parcul Național Chobe poți avea parte și de asemenea lucruri, ca și de multe altele. Parcul este renumit pentru că găzduiește peste 50.000 de elefanți, inclusiv pe cei mai mari dintre ei – elefanții de Kalahari.

Spre deosebire de alte tipuri de safari în Africa, Parcul Național Chobe deține patru ecosisteme diferite. Zona Serondela e acoperită cu păduri cu esențe tari, precum mahonul și tekul. Apoi, sunt câmpiile inundate – regatul berzelor, al ibișilor, rațelor și lopătarilor. Fiind destul de aproape de cascada Victoria, te poți aștepta să întâlnești o mulțime de turiști în această secțiune a Parcului Chobe.

Pe de altă parte, regiunea Savuti March cuprinde pajiști și savane. Aici este casa rinocerilor, a mistreților, a zebrelor, hienelor, leilor, elefanților și a multor altor animale. Zona mlăștinoasă Linyanti e dominată de păduri deschise, păduri fluviale, câmpii inundate și lagune. Este locul perfect pentru a observa sitatunga, lechwe și câini sălbatici africani. Pădurea Nogatsaa este locul ideal pentru observarea antilopelor oryx.

5 Parcul Național South Luangwa, Zambia

safariuri africa

Foto: Pixabay

Pentru aventurierul lucid și dornic de safari, cea mai bună destinație este, în Zambia, Parcul Național South Luangwa. Acesta e renumit pentru ghizii extraordinar de buni și pentru că oferă spații de cazare în niște cabane nonconformiste, gestionate direct de către proprietari. Aceste cabane promovează o experiență amplă în mijlocul savanei, atât pentru aventurieri, cât și pentru diletanți.

Pentru o imagine realistă asupra modului în care operează prădătorii noaptea, suie-te în mașină și fă o plimbare nocturnă. Leoparzii sunt principala atracție în aceste zone. Un ghid cu experiență te poate purta printre desișuri, astfel încât să poți admira determinarea cu care leoparzii își urmăresc pradă. De asemenea, vei putea admira hipopotamii îngrămădindu-se în lagune, în timp ce crocodilii pot fi identificați după ochii care strălucesc deasupra suprafeței apei râului Luangwa. Multe alte animale trăiesc aici, alături de cele peste 400 de specii de păsări ce survolează văzduhul.

6 Parcul național Etosha, Namibia

safariuri africa

Foto: Pixabay

Mai mare decât Parcul Național Kruger, având o suprafață de 8.600 de kilometri pătrați, Parcul Național Etosha găzduiește o serie de specii de animale pe cale de dispariție sau cu efective reduse. Printre ele, rinocerul alb, rinocerul negru oriental și pisica sălbatică africană cu picioare negre.

Ca și în Kruger, Etosha dispune de suficiente locuri de cazare. Există aici o serie de tabere de campare cu surse de apă aglomerate, cel mai adesea iluminate pe timpul nopții. De asemenea, există drumuri și diverse facilități care sunt perfecte pentru un safari pe cont propriu, cu buget limitat. Trebuie să știi și că terenul semi-arid și neprietenos s-ar putea să nu fie pe gustul tău. Ciulinii, strălucitoarele bălți sărate și bolovanii calcaroși nu lasă foarte mult loc pentru confort.

Cu toate acestea, Parcul Național Etosha este ideal pentru a observa paradele elefanților africani, ale girafelor angoleze, leoparzilor, leilor și felinelor sud-africane. Șacalii, zebrele și gazelele sud-africane domină peisajul. Păsările Flamingo Lesser, colorate în nuanțe vii de roz, străpung aerul, în timp ce pelicanii albi își petrec timpul în lagune. Vei putea admira și struți care se iau la întrecere cu bivolii în timp ce berzele și cocorii se împleticesc prin apele puțin adânci.

7 Traseele prin sălbăticie Imfolozi din Africa de Sud

safariuri africa

Foto: Pixabay

Celebre pentru existența rinocerului alb, traseele prin sălbăticie Imfolozi, reprezintă una dintre cele mai populare destinații de safari din Africa. Însă nu există doar rinoceri în această zonă. Și membrii grupului Big Five sunt acasă aici. Acest grup include elefantul, leul, leopardul și bivolul Cape. Grupate, aceste creaturi sălbatice fac orice vis de aventură safari să devină realitate.

Cu cei 600 de kilometri pătrați ai săi, Imfolozi pare mic, dar adăpostește o bogată diversitate de floră și faună. Poți admira, printre altele, hipopotami, zebre, antilope de mlaștină, porci de tufiș și antilope impala. Babuinii își împart teritoriile cu șopârle, șerpi, maimuțe, țestoase cu carapace diamant și gheparzi. Mai mult de 86 de specii de mamifere, reptile și amfibieni locuiesc în Imfolozi. Și nu mai puțin de 300 de specii de păsări se declară rezidente ale acestori poteci prin sălbăticie. Ridică-ți ochii spre cer, poate vei avea norocul să ochești un exemplar rar de vultur Wahlberg. Iar desișurile sunt ascunzătorile perfecte ale cucului lui Klaas sau ale corsarului Temminck.

Citește și: 5 tipuri de safari african pentru cei care vor să vadă pe viu viața sălbatică