7 secrete pentru un bărbierit mai bun

Academia Barbatilor

Învățăm să ne bărbierim de când ne dau primele tuleie. Dacă nu avem un „mentor” în familie, o facem singuri. Și, de cele mai multe ori, o facem prost. Ne trezim cu iritații și tăieturi pe care le acoperim cu petice de șervețele. Apoi creștem, iar ritualul bărbieritului devine un moment neplăcut. Barba crește aiurea, tăieturile rămân, de iritații ce să mai vorbim. Fie că ești începător sau că te confrunți cu probleme când trebuie să scapi de barbă, am pregătit 7 secrete pentru un bărbierit mai bun, pe care fiecare bărbat ar trebui să le cunoască.

1 Fă-ți un ritual de bărbierit

bărbieritCând ești adolescent, ai tendința de a te bărbieri în toate direcțiile și de a trece cu o amărâtă de lamă de câteva ori peste aceeași zonă a feței. Însă pe măsură ce trec anii, începi să înțelegi cum stă treaba cu barba și, în mod normal, îți dezvolți propria tehnică de ras. Sau nu. Bărbile sunt diferite de la bărbat la bărbat, de aceea, dacă simți că ceva e în neregulă cu felul în care te bărbierești, e nevoie să faci un mic studiu legat de diferitele tipuri de lame, creme, geluri și pămătufuri.

Apoi trebuie să combini aceste lucruri și să vezi care e varianta „câștigătoare”. După care să urmezi acel ritual. Care ar putea fi (ba chiar ar trebui să fie) următorul:

 • Pregătește fața pentru bărbierit: rade-te după ce faci duș sau folosește apă caldă.
 • Aplică un ulei pentru pre-bărbierit: acesta acționează ca lubrefiant și asigură un bărbierit fin și ușor.
 • Folosește o cremă de ras de calitate: evită cremele și spumele care sunt ambalate în tuburi de tip spray.
 • Folosește un pămătuf: aplică spuma sau crema de bărbierit cu mișcări circulare, apoi fă mișcări în sus, pentru a îndepărta firul de păr de față.
 • Rade în direcția de creștere a bărbii: începe de sus și mergi spre gât, de la ureche spre gură. După ce iei barba mergând în direcția ei de creștere, aplică spumă din nou și mergi invers, pentru a realiza un bărbierit complet.
 • Nu te grăbi: mișcă aparatul încet și apasă ușor, nu cu forță.
 • Clătește lama: după fiecare traseu, clătește lama pentru a înlătura barba de pe ea.
 • Ține pielea întinsă: trage de piele, întinzând-o pentru a te bărbieri mai bine.
 • Clătește fața cu apă rece: la final, clătește cu apă rece pentru a închide porii și usucă-te presând cu un prosop uscat.
 • Aplică o loțiune hidratantă: aceasta hidratează pielea și reduce iritațiile.

E important de știut că dacă schimbi un singur pas din cele de mai sus, e posibil să nu mai ai același rezultat. De aceea, această rutină trebuie menținută la fiecare bărbierit.

2 Pregătește-ți cum se cuvine fața pentru bărbierit

Pregătirea e un factor de bază. Cel mai bine e să te bărbierești după ce faci duș. Apa caldă înmoaie pielea și astfel lama va trece cu o mai mare ușurință peste obraji. Dacă nu te presează timpul, ar fi ideal să-ți umezești fața folosind un prosop moale, pe care l-ai scufundat în apă caldă. Fă-o timp de trei minute.

Aplică cremă de ras folosind un pămătuf, dar nu uita să clătești lama după fiecare contact cu pielea.

3 Mai multe lame nu garantează un bărbierit bun

bărbieritAi un aparat de ras cu șase lame? Ai de gând cumva să-ți razi și pielea, odată cu barba? Nu te lua după fentă. Când e vorba de lame, nu e necesar să ai un aparat cu cât mai multe. Pentru că o singură lamă își poate face treaba foarte bine.

 • Aparat cu 3 lame – folosește aceste aparat dacă te grăbești și vrei să ai parte de un bărbierit bun, fără alte bătăi de cap. Aparatul cu 3 sau mai multe lame îți poate oferi asta, însă fii pregătit să plătești mult pentru lamele de schimb
 • Aparat cu lamă clasică – aceste aparate oferă o experiență incredibilă. E nevoie de timp, răbdare și îndemânare pentru a-l manevra cum se cuvine, fără să-ți tai gâtul sau să lași alte urme, dar lama clasică bărbierește mai bine și te scutește de costurile ridicate ale aparatelor cu mai multe lame.
 • Aparat cu lame de unică folosință – sunt mai ieftine ca aparatele cu 3 sau mai multe lame, bărbieresc ok și sunt foarte bune în special în deplasări.

Reține că o lamă proastă și veche este principala cauză a iritațiilor. Nu e vorba de numărul de lame ci de cât de ascuțite sunt. Câtă vreme ai lamele bine ascuțite, acestea vor tăia firele de păr așa cum trebuie și nu vor lăsa în urmă iritații neplăcute.

4 Folosește ulei de bărbierit

Uleiurile pre-bărbierit se folosesc pentru a asigura un traseu mai fin lamelor pe obraji. Câteva picături de ulei sunt tot ceea ce-ți trebuie, pentru că uleiul va acționa ca lubrefiant, rezultatul fiind un bărbierit neted și fără iritații. Uleiul se înlătură apoi cu ușurință, cu ajutorul apei.

5 Nu toate cremele și spumele de ras sunt la fel

Folosește o cremă sau o spumă care să-ți facă pielea feței cât se poate de fină, înainte de bărbierit. Nu uita că există și săpunuri de bărbierit, care oferă o spumă bogată și fermă. Precum spuneam mai sus, nu mai folosi spume de ras care vin în tuburi de spray. Conțin combustibil petrochimic și produse care deposedează pielea de uleiurile naturale, fapt ce duce la uscarea acesteia. Folosește o cremă care se stoarce dintr-un tub.

6 Folosește un pămătuf

Nu aplica gelul, crema sau spuma de bărbierit pe degete. Folosește un pămătuf! Pentru că un pămătuf bun distribuie crema în foliculii de păr, făcând apoi bărbieritul mult mai ușor. De asemenea, un pămătuf ajută la ridicarea firelor de păr de pe față, pentru ca acestea să fie apoi tăiate mai ușor de către lamă.

Nu în ultimul rând, pămătuful acționează și ca exfoliator, lucru care te scapă de celulele moarte ale pielii, prin urmare eficiența lui este mai mare decât cea a degetelor plimbate cu crema pe față. Nu folosi însă pămătufuri ieftine. Acestea sunt lipite de regulă cu sacâz, ciment sau lipici ordinar, mai exact cu agenți adezivi de proastă calitate. Rezultatul va fi căderea firelor din pămătuf.

7 Niciodată nu bărbieri același loc de două ori

…fără să aplici din nou cremă sau spumă. Evită să treci cu lama peste același loc sus-jos sau stânga-dreapta, ca și cum ai rașcheta parchetul. Te vei alege cu tăieturi și iritații. Folosește un ulei de pre-bărbierit, o cremă, spumă sau gel de ras de calitate și un pămătuf bun. Iar dacă ai porțiuni care „se lasă greu”, după ce ai trecut o dată cu lama peste ele, în sensul creșterii părului, dă încă o dată cu spumă și abia apoi treci din nou, în sens invers.

Citește și despre greșelile de îngrijire corporală pe care le faci când ești în duș