7 semne că a început deja cel de-al Treilea Război Mondial

Academia Barbatilor

Ar putea fi posibil ca omenirea să se afle deja în mijlocul unui război mondial, fără ca masele să-și fi dat încă seama? Oare al Treilea Război Mondial și catastrofele pe care un astfel de eveniment le poate antrena să fie iminente, în timp ce oamenii urmăresc și organizează spectacole de modă în țări deja atinse de flagelul unui rãzboi distructiv (de pildă, la Beirut, în Liban)?

Oare, în timp ce modelele își flutură rochiile vaporoase pe podiumuri, puterile mondiale  se pregătesc să destabilizeze lumea cu ajutorul armelor letale, al conspirațiilor ale căror ițe sunt atât de încurcate, încât e aproape imposibil să fie descurcate, și al terorismului?

Cu toate că gândul potrivit căruia lumea ar aluneca înspre o nouă deflagrație, ne înspăimântã, am identificat și rezumat o listă de semne care demonstrează că cel de-al Treilea Război Mondial ar fi  început deja, iar cei care încă neagă această realitate o fac doar pentru că se tem de consecințele recunoașterii publice a situației.

7 Blocurile de putere

al treilea război mondial
Foto: History.com

Asemănător cu contextul celor două războaie anterioare, scena politică este dominată de două blocuri de putere instigatoare și care se provoacă reciproc. Pe de o parte, Rusia și China și aliații lor, care sprijină regimul Bashar al-Assad din Siria, iar, pe de altă parte Turcia, care sprijină dizidenții și SUA, care, prin tot soiul de manevre conspirative, îi învrăjbește pe unii împotriva celorlalți, cu toate că, în mod oficial, este de partea formațiunilor rebele.

Siria și Irakul au devenit zone de război de tip avanpost pentru aceste două blocuri de putere. Afganistanul, în schimb, este avanpostul armat pentru India și Pakistan, fiecare dintre cele două părți fiind susținută de câte o țară puternică. În acest fel, fiecare dintre părțile implicate, devine actor activ sau pasiv al războiului. Iar cele care nu dispun de resurse, participă la război cu efective umane și acțiuni conspirative.

6 Șiiții și sunniții

al treilea război mondial

Lumea musulmană este împărțită în musulmani șiiți și musulmani sunniți. Prima facțiune este susținut de Rusia, în timp ce, cei din urmă, sunt susținuți de SUA, ambele super-puteri fiind și puteri nucleare. Forțele șiite sunt conduse de Iran, în timp ce sunniții sunt organizați sub conducerea Arabiei Saudite.

Țările care se declară neutre față de contextul conflictual, cum ar fi Pakistanul și Qatarul, sunt șicanate cu amenințarea boicoturilor economice și a embargourilor, care vizează ieșirea lor din neutralitate și alăturarea uneia dintre părți. Orientul Mijlociu, în ansamblu, stă în acest moment pe un butoi cu pulbere.

5 Marea Chinei de Sud

al treilea război mondial
Foto: Financial Times

În Asia, China zgândăre țări mai mici din Orientul îndepărtat, precum Brunei, Malaezia, Filipine și Japonia – care sunt susținute de SUA – revendicând o serie de insule din Marea Chinei de Sud. Miza este legată de rezervele de gaz și petrol din zonă, precum și de asigurarea unui culoar maritim sigur pentru navele comerciale chinezești.

China încă nu și-a tradus puterea economică în putere politică, dar dacă ar face acest lucru, oare nu s-ar ajunge la conflict deschis cu SUA? Există deja o serie de rapoarte despre portavioane americane și drone care ar fi făcut prospecțiuni în apele din jurul teritoriului chinez, iar repercusiunile se pare că nu au fost deloc dintre cele „prietenoase”, ci între cele două țări ar fi avut loc un schimb politic destul de încins.

4 ISIS și conflictul la nivel intercontinental

Lumea se confruntă acum cu amenințarea terorismului la nivel internațional venită dinspre ISIS. Așadar, cu toate că Rusia și Turcia își măsoară forțele la nivelul platformei siriene, ambele sunt în conflict cu ISIS. Contextul este un adevărat labirint de increngături: din rațiuni politice, economice și de credință religioasă, ISIS atacă orice țară, de oriunde din lume, deci, se pare că scena este împărțită între cei care luptă împotriva ISIS, pe de-o parte și ISIS plus tările care o susțin, pe de altă parte.

ISIS și aliații săi au ca scop  distrugerea inamicului. În trecut, naziștii își propuseseră să distrugă o parte din umanitate, pe când aliații vizau nimicirea regimului nazist. Cu toate că oponenții nu sunt singurele ținte aflate în luptă, logica din spatele războaielor anterioare a fost aproximativ aceeași.

3 Liderii agresivi

Lumea de azi este condusă de lideri agresivi. Pe de o parte avem blasterul Twitter, în mijloc, lideri care par mai puțin deranjați de ceea ce fac sau spun vecinii lor vocali. Și pe de altă parte, sunt liderii care sunt pregătiți să-și protejeze creșterea economică și preocupările „cu orice preț”, plus cei ce vor sfida orice autoritate pentru a-și îndeplini ambițiile militare.

Marile războaie anterioare s-au declanșat în jurul unor revendicărilor teritoriale și întrucât Crimeea atârnă de un fir de păr între Ucraina și Rusia, relațiile tensionate nu sunt deloc de ajutor atunci când se simte în aer amenințarea unui război. În mod similar, China revendică Marea Chinei de Sud și Taiwanul, ceea ce contribuie la sporirea tensiunii teritoriale.

2 Organizațiile mondiale neputincioase

Comisia pentru Drepturile Omului a ONU este condusă de China, Rusia și Arabia Saudită, care sunt, în prezent, actorii ce trag sforile. Arabia Saudită conduce coaliția musulmană împotriva terorismului, China, cu pretențiile sale teritoriale și ambițiile economice, nu prea lasă loc pentru un mediu sigur, în timp ce Rusia se insinuează în apele tulburi ale Orientului Mijlociu. La fel ca în anii 1940, când Liga Națiunilor nu a putut împiedica războiul mondial, ONU, pare, astăzi, neputincioasă.

1 Piața armelor

al treilea război mondial
Foto: The Denver Channel

Industria armelor și a armamentului este una dintre cele mai puternice la nivel mondial, cu un volum total de vânzări de peste 1 trilion de dolari pe an.  În fiecare an, comerțul cu arme depășește valorile anului anterior. Armele sunt folosite pentru descurajare, dar pot fi folosite, în cele din urmă, în beneficiul dealerilor și producătorilor de armament.

Sunt analiști care susțin că interesele comerciale din domeniul armamentului regizează din spate războaie, pentru a-și spori încasările. Cine poate ști? Nu putem decât să ne întrebăm unde plănuiesc să își cheltuiască banii acești păpușari malefici dacă lumea, așa cum o știm noi acum, va înceta să existe.

Moartea fiecăruia dintre noi este o certitudine și, în sine, nu constituie un motiv de îngrijorare. Ceea ce ar trebui să ne preocupe, este ce lăsăm în urmă pentru generațiile ce vor veni. Ce lume le pregătim urmașilor noștri? De la distrugere în masă, la încălzirea globală, oare mai rămâne ceva pe planetă, ce omul să nu fi reușit să strice? Ne îndoim!

Citește și: 15 lucruri interesante despre Războiul Rece