7 semne care arată că ai sperma sănătoasă

Academia Barbatilor

În mod normal, poți spune despre propria-ți spermă că e sănătoasă… privind-o. Dincolo de asta, însă, sunt câteva semne care pot indica faptul că băieții veseli și zglobii o duc bine.  Atunci când tu și partenera ta vă doriți să procreați, sunteți inundați de tot felul de informații legate de creșterea șanselor pentru ca ea să rămână gravidă. Primul lucru de care trebuie să te asiguri este că ai sperma sănătoasă.

Atât cantitatea, cât și calitatea determină sănătatea spermei. Iar pentru asta există câteva semne sau câteva lucruri la care să fii atent:

1 Culoarea spermei: albă sau gri deschis

sperma sănătoasăMedicii sunt de acord că un lichid seminal normal e de culoare albă sau gri deschis. O colorare în galben sau verde indică prezența unei eventuale infecții. Colorarea în roșu sau maroniu poate sugera existența unei afecțiuni numite hematospermie, adică prezența sângelui în spermă. În tot cazul, dacă ai constatat că sperma are culoare anormală, trebuie să te prezinți de urgență la un medic urolog.

2 Nu ai colăcei

sperma sănătoasăPare surprinzător, dar kilogramele în plus depuse pe talie sunt în detrimentul calității spermei. Obezitatea e asociată cu ceea ce se numește sindromul metabolic. În acest caz, testosteronul masculin e la un nivel scăzut iar această deficiență afectează automat producerea spermei. Adoptă o dietă sănătoasă și echilibrată și scapă de kilogramele în exces făcând sport în mod regulat.

3 Porți boxeri

sperma sănătoasă boxeriDacă porți lenjerie strânsă pe corp s-ar putea să îți îmbunătățești performanțele sportive dar nu același lucru se va spune despre numărul spermatozoizilor. Deoarece chiloții strâmți ridică temperatura din jurul scrotului, ucigând procesul de producere a spermei.

4 Duci o viață activă

sperma sănătoasă alergareFertilitatea masculină poate fi afectată de diverși factori, printre aceștia numărându-se stilul de viață și activitatea fizică. Un tip activ fizic va avea automat o sănătate mai bună și, implicit, o spermă de o calitate mai bună. Nu există o normă de timp pentru a face exerciții fizice în vederea îmbunătățirii calității spermei, dar amintește-ți să fii cât se poate de activ.

5 Nu folosești plastice BPA

bpa sperma sănătoasăRecipientele din plastic care conțin bisfenol A (BPA) sunt toxice. Această substanță nocivă se eliberează în mâncare, sub influența căldurii, lucru care, automat, interzice încălzirea la microunde a acestor recipiente. După cum, nu e bine să bei cafeaua și ceaiul fierbinte în pahare de plastic de unică folosință. Caserolele, paharele, sticlele care conțin BPA pot cauza cancer și diabet, dar în același timp au efect și asupra fertilității masculine (și feminine), întrerupând modul în care „lucrează” hormonii.

6 Ai o dietă în care e inclus peștele gras

peste sperma sănătoasăDacă nu o faci deja, data viitoare când te duci la cumpărături, adaugă în coș pește gras, bogat în acizi omega-3, precum somonul sau tonul. Carnea acestor pești contribuie la buna sănătate a spermei, atât la creșterea numărului de spermatozoizi cât și la o mai bună structură a lichidului seminal. Mănâncă zilnic pește gras și rezultatele se vor vedea, inevitabil.

7 Nu fumezi

fumat sperma sănătoasăȚigările sporesc șansele de a face cancer, dar dincolo de asta acționează în mod pervers și asupra cantității de spermă. În aprilie 2016, European Urology a publicat o analiză legată de efectele fumatului asupra sănătății spermei, care a inclus 20 de studii realizate pe 5000 de bărbați din întreaga Europa. (sursa)

În urma studiului a rezultat că, în mod cert, fumatul e asociat cu scăderea cantității de spermă, cu scăderea motilității spermei (modul în care „înoată” spermatozoizii) și cu o proastă morfologie a acesteia (forma spermatozoizilor). De notat este că efectele negative ale fumatului asupra spermei erau mai pregnante la bărbații infertili și la bărbații care fumează mult sau moderat, în comparație cu fumătorii ocazionali. De reținut că și fumătorii pasivi sunt afectați din acest punct de vedere.

Citește și despre impotența psihică, cea mai frecventă formă de impotență