7 semne care-ți transmit că ai putea suferi un accident vascular cerebral

Academia Barbatilor

Recent, s-a stins din viață actorul Luke Perry. La doar 52 de ani, protagonistul serialului Beverly Hills, 90210, a plecat într-o lume mai bună din cauza unor complicații survenite ca urmare a unui accident vascular cerebral. Cauza morții lui Perry a declanșat în America, și nu numai, o întreagă discuție pe tema accidentelor cerebrale – era prea tânăr pentru a suferi așa ceva? Era sănătos-tun? Mi se poate întâmpla și mie?

Accidentul vascular cerebral e o afecțiune comună, peste Ocean ocupând locul trei în topul cauzelor deceselor. În același timp, este una deseori înțeleasă greșit. Cei care nu știu despre ce e vorba, trebuie să afle în primul rând că AVC-ul nu este întotdeauna fatal. Statisticile spun că, pe lângă cei 140.000 de oameni care mor anual din cauza accidentelor vasculare cerebrale, alți 655.000 supraviețuiesc și continuă să trăiască, afectați mai mult sau mai puțin.

accident vascular cerebral

Luke Perry a decedat în urma unui acident vascular cerebral

Iar dacă vrei să ai șanse cât mai mari de supraviețuire, cu daune cât mai mici, ar trebui să cunoști și să analizezi semnele care indică un asemenea posibil neplăcut incident:

1 Moleșirea facială

Paralizia facială sau „căderea fălcii” reprezintă un semn clasic al unui accident vascular cerebral. Când ai un AVC, e posibil să-ți fie afectați nervii care controlează mușchii feței, rezultatul fiind o pronunțată lăsare a acestora, concomitent cu faptul că devin imobili. Ori din cauza creșterii presiunii cerebrale, ori din cauza lipsei de oxigen la nivelul creierului, provenită de la un cheag de sânge.

2 Amorțeală sau slăbiciune pe una dintre părțile corpului

Dacă simți amorțeli sau slăbiciuni pe una dintre părțile corpului, e musai să te prezinți cât mai rapid la un control, fiindcă acestea pot fi semne ale unui AVC. În funcție de locul în care apare această amorțeală, medicul poate trage concluzii legate de locul în care s-a petrecut accidentul. De pildă, dacă simți că partea stângă devine brusc slăbită, atacul a avut loc în partea dreaptă a creierului. Și invers.

3 Confuzie

Multe persoane își pierd din funcțiile cognitive, pe măsură ce îmbătrânesc, dar dacă simți brusc că devii confuz, e posibil să fi suferit un accident vascular cerebral. Cunoscut drept demență vasculară, acest gen de pierdere a capacității de conștientizare se petrece atunci când creierul devine privat de circulație sangvină – exact ca în timpul AVC-urilor.

Nu întotdeauna acest fapt se manifestă printr-o simplă stare confuză. Unele persoane devin incapabile să citească sau chiar să înțeleagă ceea ce li se spune.

4 Vorbire incoerentă

Vorbirea incoerentă (disartria) e printre cele mai comune semne ale unui accident vascular cerebral. În general, aceasta e cauzată de slăbirea bruscă a musculaturii, urmată de o lipsă de irigare sangvină în creier. Vorbirea incoerentă poate persista și după ce celelalte simptome asociate cu accidentul cerebral au încetat.

Disartria nu este însă unica schimbare posibilă în legătură cu vorbirea, în urma unui AVC. O altă formă comună legată de vorbire este afazia. O tulburare de limbaj rezultată în urma deteriorării sau a vătămării acelei părţi a creierului care controlează exprimarea şi înţelegerea limbajului și care pune individul in imposibilitatea de a întelege limbajul vorbit sau scris, ducându-l în imposibilitatea de a comunica.

5 Probleme bruște de vedere

Dacă ți se întâmplă să ai o pierdere bruscă de vedere, nu trebuie să te întrepți către cabinetul oftalmologic, ci către spitalul de urgență. Circa o treime dintre supraviețuitorii accidentelor vasculare cerebrale au avut parte de o formă de pierdere a vederii, de la cea parțială, la orbire completă. Din păcate, chiar și după tratament, vederea nu-și revine complet la normal în urma unui AVC.

6 Dificultăți de deplasare

Lipsa de coordonare în mișcări, inclusiv dificultatea la mers, este un alt simptom comun care urmează unui accident vascular cerebral. Lipsa de sânge din creier provoacă slăbirea musculaturii și, automat, probleme în privința deplasării sau a statului în picioare.

7 O migrenă cumplită

accident vascular cerebralDeși majoritatea durerilor de cap nu sunt legate de AVC-uri, acest incident poate cauza migrene intense care sunt inițial considerate a fi chiar migrene obișnuite. Dacă nu ai un istoric legat de migrene și durerea apare brusc, dacă ai tulburări de vedere asociate, atunci e posibil să fi suferit un accident vascular cerebral și trebuie să chemi Salvarea sau să ajungi rapid la spital. Chiar dacă, să zicem, capul te doare mai tare ca altădată, și, la final, se va dovedi că nu e cazul de AVC, mai bine să joci cartea prudenței și să fii verificat de un medic.

Citește și de ce te simți obosit. 5 cauze majore ale oboselii și insomniei