7 sfaturi care te vor ajuta să îți îmbunătățești orice fel de relație

Academia Barbatilor

O relație sănătoasă depinde de capacitatea fiecărei persoane implicate de a-și comunica gândurile, dorințele, nevoile și preocupările. Cu toate că fiecare relație are dinamica sa, nu există o relație „perfectă”. Însă există întotdeauna loc de mai bine. Pentru că suntem de partea ta și ne dorim ca relațiile tale să fie cât mai bune, am alcătuit o listă de sfaturi și sugestii care te vor ajuta să îți îmbunătățești relația. Punându-le în aplicare, nu numai că vei avea o relație de calitate cu partenerul tău de viață, cu un membru al familiei, cu un coleg de serviciu sau cu un  prieten, dar vei dovedi, de asemenea, că această relație contează pentru tine și că ești dispus să faci eforturi pentru ca ea să meargă.

1 Evita să fii critic

cum să-ți îmbunătățești relația

Uneori chiar trebuie să știi când să îți ții gura! Asta nu înseamnă că nu ar trebui să-ți exprimi opiniile sau sentimentele, ci pur și simplu că trebuie să știi când are rost să spui ceva și când nu. Suntem oameni, iar unul dintre defectele noastre este că avem tendința de a fi critici atunci când cineva face o greșeală. Chiar dacă o critică pozitiv poate avea un rol util, ea îl poate, totuși, răni pe cel căruia îi este adresată.

Așa că, în loc să critici în mod direct persoana/persoanele cu care ai o relație, încearcă să ai o abordare care să îl/îi ajute și să nu folosești formulări definitive sau jignitoare. De exemplu, în loc să spui ceva de genul „Nu te pricepi deloc la completat o fișă!”, ai putea formula astfel încât să îi vii în ajutor. Poți spune, de exemplu: „Ai putea să fii puțin mai atent atunci când completezi fișa aceasta, te rog?” Astfel, în loc să confrunți direct persoana din fața ta, făcând-o să se simtă inferioară, îți vei exprima subtil opinia, fără a atrage atenția în mod direct asupra unui defect.

2 Asumă-ți discursul

Asumarea propriului discurs și a responsabilității pentru sentimentele și perspectivele tale te va ajuta să găsești soluții mai bune și te vei asigura că mesajul pe care vrei să îl comunici este perceput corect, în loc să fie doar o observație generală. Dacă îți asumi ceea ce vrei să spui folosindu-te de formulari personale/reflexive (de exemplu, „Eu sunt trist atunci când…”), abordarea va fi mult mai personală, iar partenera va avea mai multe șanse să înțeleagă ce vrei să spui. Chiar dacă cealalt nu este de acord cu tine sau nu îți înțelege viziunea asupra lucrurilor, nu va putea să se supere pe tine pentru ceea ce simți – în fond, simțim ceea ce simțim!

3 Fii deschis la feedback

cum să-ți îmbunătățești relația

Una dintre cele mai importante componente ale unei relații de succes este abilitatea de a asculta. Ascultă ce au de spus cei din jurul tău și fii deschis la vorbele lor, chiar dacă nu îți place ceea ce auzi.

Comunicarea este un drum cu două sensuri și dacă vrei ca partenerul tău de viață, prietenii, colegii și membrii familiei să te asculte, atunci trebuie să fii capabil să ții cont de răspunsurile lor. Nu uita niciodată că orice poveste sau context are întotdeauna trei componente: perspectiva ta, perspectiva celuilalt și adevărul. Pentru a „vorbi aceeași limbă” și a te asigura că toată lumea va fi mulțumită cu rezultatul, trebuie să fii deschis la feedback și să accepți negocierea unei concluzii satisfăcătoare pentru toți.

4 Fii prezent

Trăim într-o lume care ne solicită atât de intens, încât este foarte dificil să rămânem concentrați și să ne gândim la câte un singur lucru deodată. Cu toate acestea, atunci când vine vorba despre menținerea și construirea relațiilor, trebuie să înveți cum să fii prezent și pe fază. A fi pe fază înseamnă că trebuie să fii cu adevărat implicat în discuție și să ai argumentele la tine. Mai poate însemna și că o discuție este un „dans în doi”, la care fiecare participă cu implicare și luciditate.
De asemenea, este foarte util să îi arăți celuilalt că îi acorzi întreaga ta atenție. Gesturi simple precum datul din cap și menținerea contactului vizual funcționează ca mici confirmări și duc conversația mai departe.

5 Evită să îl întrerupi pe celălalt

A asculta atent presupune și a încerca să nu îl întrerupi pe cel care îți vorbește. Este normal ca într-o conversație să ne vină să reacționăm, să ne stea câte ceva „pe limbă”, fiind tentant să intrăm în polemici pe măsură ce partenerul de discuție abordează anumite subiecte. Însă și mai important este să acordăm spațiu suficient fiecărei persoane cu care avem vreun soi de relație, pentru a putea spune ce are de spus, fără a o întrerupe în mod constant.

Pe cât posibil, nu schimba subiectul doar pentru că te face să te simți inconfortabil și, în același timp, nu încerca să faci pe atoatecunoscătorul! Lasă-l pe celălalt să vorbească (chiar dacă ești 100% sigur că greșește cu ceva) și numai după ce a terminat de vorbit activează-te și oferă-i un răspuns. Noi, oamenii, avem uneori prostul obicei de a-i întrerupe pe ceilalți înainte ca ei să poată spune și explica tot ce le stă pe inimă, riscând astfel să interpretăm mesajul celuilalt în mod diferit față de intenția lui – ceea ce poate dăuna grav  oricărei relații.

6 Găsește tonul corect

cum să-ți îmbunătățești relația

Uneori nu contează atât de mult ce spunem, ci felul în care o spunem. Folosind un ton dominator, ostil sau sarcastic, încercăm să ne justificăm pe noi înșine și acțiunile noastre. Însă astfel de tonuri sunt inutile și reușesc, adesea, să provoace mai multe probleme decât ar trebui. Dacă simți că ai un ton puțin cam prea aspru sau condescendent, revino la punctul 5 și dă-ți puțin timp să te redresezi și să îți adaptezi modul de exprimare.

Oricât de pozitiv ar fi mesajul pe care vrem să îl comunicăm, dacă nu învățăm cum să folosim tonalitățile și gestica adecvate, riscăm să ne confuzăm partenerii de discuție și să transmitem mesaje amestecate.

7 Exprimă-ți aprecierea

Ca să îți poți exprima sincer aprecierea e necesar, în primul rând, să acorzi atenție detaliilor. Experiențele negative ne fac să ne simțim incomod, așa că avem tendința să ne pierdem cumpătul sau să ne exprimăm prea vocal opiniile atunci când lucrurile merg prost. Cu toate acestea, atunci când (ni) se întâmplă ceva bun, reușim, cumva, să nu remarcăm.

De aceea, ar fi important să fii mai conștient de detaliile din relațiile tale și să înveți să-ți exprimi recunoștința, de preferință verbal, atunci când cineva face ceva bun sau excelează în ceva. Punctând lucrurile mici, care trec adesea neobservate, vei ajuta relația să avanseze, să devină mai profundă. Nu te costă nimic să îi spui „Mulțumesc!” partenerei pentru că a mers la cumpărături și ți-a cumpărat și ție bere sau să îți recompensezi un angajat care a lucrat din greu în cadrul companiei tale.

Citește și: Cum să-ți învingi teama de a vorbi cu femeile