7 sfaturi pentru a avea un păr mai sănătos

Academia Barbatilor

Ți se îngrașă, îți cade, crește în toate direcțiile, e prea lung, e prea scurt, firul e prea subțire, arată ca o mătură faci mătreață. Și lista poate continua. Podoaba capilară e primul lucru care-ți definește aspectul. Iar când nu ești mulțumit cum îți arată părul, ai o stare generală de inconfort permanent. Pentru a scăpa de ea e nevoie să iei unele măsuri. Am adunat mai jos câteva dintre cele mai importante lucruri pe care să le faci pentru a avea un păr sănătos și frumos.

Spală-te pe cap cu ouă

Pare un lucru bătrânesc și „din popor” dar dacă te speli pe păr cu ouă o dată pe lună oferi firelor un tratament cu proteine de care niciun alt șampon nu e în stare. Oul e „șamponul” ideal. Și nu e un mit ci e dovedit științific. Gălbenușul conține lecitină, iar aceasta, datorită proprietăților sale, poate emulsifia uleiul cu apa. Dacă ai părul gras, gălbenușul te scapă de uleiul și mizeria din păr. Bogate în proteine, ouăle sunt excelente pentru părul subțire și gras deoarece proteinele întăresc firul și îi conferă textură. Mai mult, ouăle conțin vitaminele A, D, E, B12, biotină (denumită și „vitamina creșterii părului”), iod, seleniu și acid pantotenic (întâlnit în multe șampoane) – toate acestea ajută la a avea un păr strălucitor și sănătos.

Tunde-te la… timp

hairstilistPentru a primi atenția cuvenită de la un frizer sau un stilist, timingul e esențial. Majoritatea saloanelor de frizerie sunt mai liniștite dimineața, la începutul zilei, atunci când poți avea o conversație mult mai lejeră cu frizerul tău. Care e mai relaxat și mai atent la ceea ce urmează să „creeze” în capul tău, neaflându-se sub presiunea timpului sau a altor clienți nerăbdători. În aceeași ordine de idei, fă-ți rezervarea în afara orelor de vârf și nu te aștepta ca dacă te duci vineri seara, cu o oră înainte de evenimentul la care trebuie să fii prezent, hairstilistul îți va face o operă de artă, o schimbare completă de look, de care să fii mulțumit 100%.

Mai puțin înseamnă mai mult

Una dintre cele mai comune greșeli pe care le fac bărbații când e vorba de hairstyling este că folosesc prea mult produsele cosmetice. Mai puțin înseamnă mai bine, iar acest lucru duce către un look general plăcut, evitându-se astfel aparițiile încărcate și uleioase. Chiar dacă, să zicem, o ceară de păr are un excelent miros de nucă de cocos, asta nu înseamnă că trebuie să-ți faci capul cocotier. Un hairstilist bun îți va recomanda întotdeauna să ai măsură în privința produselor cu care-ți tratezi părul. Altfel ajungi în situația similară a celor care folosesc prea mult parfum.

Evită spălarea în exces

Experții în îngrijire corporală masculină sunt de părere că o altă greșeală pe care o fac bărbații, în special cei care au părul uscat și aspru, este să-l spele în exces. Dacă firele de păr sunt de acest tip, ar trebui să limitezi spălatul pe cap la una sau două „acțiuni” pe săptămână și să folosești de fiecare dată și un balsam de păr. Spălatul zilnic îți va face părul și mai uscat, în vreme ce dacă rărești acest obicei și utilizezi un balsam, părul va deveni mai fin și va avea un aspect mai sănătos.

Nu-ți agresa părul

Dacă ai părul gras, una dintre cele mai bune idei este să eviți apa fierbinte. Și nu-ți freca părul în disperare cu șampon pentru că acest lucru nu duce decât la activarea glandelor sebacee, care sunt deja super-active și vor produce și mai mult ulei. Masează scalpul cu blândețe, pe întreaga lui suprafață. Un pic de răbdare nu strică atunci când vine vorba de propria podoabă capilară.

Usucă-l delicat

par prosopAvem tendința de a crede că după ce ne spălăm părul, cu cât mai abitir ni-l frecăm cu prosopul, cu atât mai rapid se va usca. În realitate, însă, dacă ești prea zelos cu uscarea propriului păr după spălare, îl vei face să sufere, mai ales dacă firul nu mai e atât de sănătos și gros precum obișnuia să fie cândva. Părul e mai fragil după spălare și mai expus deteriorării, așa că nu-l supune unui măcel cu ajutorul prosopului: tapează ușor pentru a usca.

Protejează-ți părul la piscină

Înotătorii știu despre efectele nocive ale clorului din piscină. Clorul intră în contact cu proteinele din păr și duce la apariția mătreței care, automat, dă coafurii un aspect uscat, fragil și deteriorat. Pentru a minimiza efectele clorului, recomandarea este ca înainte de a te arunca în piscină să te uzi pe păr cu apă curată sau să aplici un pic de balsam pe el. Desigur, purtarea căștii e, de asemenea recomandată, dar aceasta nu oferă garanția că vei ieși cu părul uscat din bazin.