7 sfaturi simplu de pus în practică pentru a evita mâncatul excesiv

Avatar

Autocontrolul este dificil pentru mulți dintre noi, mai ales când vine vorba de hrană. Iată câteva sfaturi simple pentru a schimba obiceiurile proaste.

1 Evită interferențele și elementele de distragere

spaghettiMâncatul în fața calculatorului (pe tastatură), în fața televizorului sau în timp ce butonați telefonul a devenit un obicei comun. Deși această deprindere poate părea inofensivă, ea poate duce la tulburări de alimentație excesivă. Lipsa de atenție acordată mesei și concentrarea pe alte activități, va conduce automat la umplerea excesivă a stomacului, fără să vă dați seama că ați consumat mult mai mult decât ați fi consumat dacă ați fi rămas concentrat pe alimentație. Faceți un efort și opriți sau îndepărtați distragerile potențiale, cum ar fi: telefoanele, computerele și revistele pentru a vă putea concentra asupra meselor.

2 Conștientizează și luptă împotriva slăbiciunilor

Identifică și conștientizează slăbiciunea pe care o ai pentru consumul anumitor alimente. De exemplu, dacă știi că ai obiceiul să mănânci prăjituri și o cutie de înghețată în fiecare seară, asigură-te că nu le mai cumperi și nu le mai găsești în frigider atunci când obiceiul te împinge să cauți alimentul favorit în mijlocul nopții. Pregătește în schimb niște opțiuni mai sănătoase, precum: ciocolată neagră, mixul de nuci sau iaurtul înghețat.

3 Nu renunța la toate alimentele preferate

junkModelele restrictive de diete, care înlătură multe dintre alimentele tale preferate pot duce la frustare excesivă și, în final, la cedare și revenire la obiceiurile nesănătoase. Nu este realist să juri că nu vei mai mânca niciodată înghețată, pizza sau un alt aliment preferat. Important este să te concentrezi pe asigurarea unui stil de viață și al unei diete sănătoase. E recomandat să îți permiți din când în când să te tratezi cu porții mici din alimentele tale favorite. Importantă este rutina zilnică, nu excepția. 

Citește și 7 sfaturi de urmat pentru a te reface după un exces culinar

4 Încearcă principiul dietei volumetrice

Dieta volumetrică se concentrează pe umplerea stomacului cu alimente cu conținut scăzut de calorii și conținut mare de fibre. Consumând apă și alimente bogate în fibre cu un conținut scăzut de calorii înainte de mese, vă poate ajuta să vă simțiți plini și să mâncați mai puțin. Mâncatul unei salate mari sau a unui castron de supă cu conținut scăzut de sodiu, pe bază de bulion, înainte de prânz și cină, poate fi o metodă eficientă de prevenire a supraalimentării.

5 Evită consumul direct din pungi sau din cutii (ambalaje)

Consumul de chipsuri din pungă sau de înghețată direct din cutie poate duce desigur la o alimentație excesivă. Dacă sunteți atenți și citiți pe ambalaj cantitatea totală de calorii, o să vedeți că ideea de a termina o pungă de chipsuri sau de alune, o ciocolată întreagă sau o cutie de înghețată nu este deloc o idee bună pentru o alimentație echilibrată. Citiți eticheta ambalajului și conștientizați cantitatea pe care ar urma să o consumați. Cel mai bine este să puneți separat cantitatea de care aveți nevoie într-un recipient mai mic și limitați-vă la consumul acesteia.

Citește și 7 sfaturi cu care să scapi de burtă

6 Reducerea stresului

Se cunoaște deja faptul că stresul poate duce la supraalimentare. Este important să gășiți modalități de a reduce cantitatea de stres din viața voastră. Stresul cronic duce la un nivel crescut de cortizol, un hormon care crește apetitul. Pe lângă mâncatul excesiv, stresul duce la consumul de alcool, cafea, țigări, obiceiuri care vor determina îngrășarea și pot afecta grav sănătatea. Există multe modalități simple de a vă reduce nivelul de stres de zi cu zi. Luați în considerare practicarea de yoga, ascultarea muzicii, grădinăritul, meditația, exercițiile fizice și tehnicile de respirație. Este dificil să îți gestionezi stresul dar nu strică să încerci și să vezi ce metodă de relaxare poate funcționa pentru ține.

7 Practică mindful eating (alimentarea conștientă)

Adoptarea tehnicilor de mindful eating este una dintre cele mai bune metode de prevenire a alimentației excesive. Această practică are la bază concentrarea asupra momentului prezent și conștientizarea gândurilor, emoțiilor și simțurilor în timp ce consumați alimente. O alimentație conștientă este o modalitate eficientă de a reduce comportamentele și tiparele nesănătoase de hrănire, mâncatul și consumul emoțional. Mâncați încet, mestecați bine, simțiți și apreciați mâncarea!