7 sporturi de iarnă extreme, pentru amatorii de adrenalină

Academia Barbatilor

Sporturile extreme nu intră în pauză pe timp de iarnă. Ba dimpotrivă: se adaptează condițiilor și-și suplimentează nivelul de adrenalină. Nu lăsa zăpada și temperaturile scăzute să te treacă pe bară și să-ți încetinească bătăile inimii! Ți-am pregătit o listă cu 7 sporturi extreme pe care să le încerci pe timp de iarnă, la pachet cu eternul sfat de a acțiuna întotdeauna în deplină siguranță, fără să-ți pui viața în primejdie!

1 Snow kayaking

Snow kayaking sau snow boating – cam același lucru, un sport care presupune să te urci în caiac și să-ți dai drumul pe o pârtie înghețată. Cu cât aceasta e mai abruptă, cu atât aventura e mai palpitantă și, aici e discutabil, mai bună. Important e să înghețe zăpada, pentru a se crea condiții optime pentru acest sport, care e unul dintre cele mai accesibile sporturi extreme de iarnă din această listă, și cu din ce în ce mai mulți adepți.

Unde-l practici: în Linz (Austria) sau, dacă treci Oceanul, în Munții Monarch, din Colorado.

2 Speed flying

Speed flying e „următorul nivel” al sporturilor de iarnă extreme, fiind unul dintre cele mai scumpe și mai periculoase dintre acestea. Prin urmare, nu trebuie luat în derâdere. Este un mix între schi și paragliding, jucând în aceeași „ligă” cu skydivingul și cu base-jumpipngul.

Comparat adesea cu Blade Running și cu Swooping, riscul de accidentare sau/și de deces al practicanților de speed flying e ridicat. Aceștia pot ajunge la viteze de până la 100 km/h, fără parașută de siguranță.

Unde-l practici: la Chamonix, în Franța.

3 Snow kiting

Snow kitingul este povestea de iubire dintre un zmeu imens și zăpadă, totodată alegerea logică pentru cei care adoră coborârile pe schiuri, snowboardingul și skateboardingul. Gândește-te la snow kiting mai mult sau mai puțin ca la windsurfing, având însă un snowboard legat de picioare.

În fapt, e unul dintre cele mai ușoare sporturi extrem de iarnă, care are nevoie de un pic de vânt și o suprafață cu zăpadă sau gheață, pe care să aluneci. Restul e… cascadorie.

Unde-l practici: Pasul Simplon, Elveția

4 Snowcross

Ca la cocktailuri: o parte motocross, o parte zăpadă. Te-ai prins? Snowcross-ul implică snowmobile de înaltă performanță și viteză, care se mișcă pe suprafețe naturale sau pe pârtii special amenajate.

Având trasee cu o sumedenii de bănci, turnuri, obstacole, cu vehicole care ating și 90 km/h, nu e de mirare că snowcross-ul a devenit din ce în ce mai popular, în întreaga lume (în special în America de Nord) organizându-se tot mai multe competiții.

Unde-l practici: Islanda, Laponia, Aspen (Colorado)

5 Ice yachting

Popular printre britanici, scandinavi, germani, polonezi și ruși, ice yachtingul este un sport care îmbină cursele cu navigația, în condiții de temperaturi foarte joase. În fapt, ice yachtingul nu e deloc un sport nou, el fiind practicat de secole, rădăcinile fiindu-i-se descoperite în anul 1790 în nordul New York-ului.

În ziua de azi, echipe cu iahturi de circa 12 m lungime, având în componență șase sau șapte rideri, se întrec pe lacuri sau mări înghețate, atingând viteze de până la 150 km/h, în funcție de puterea vântului.

Unde-l practici: în Golful Finlandei, pe Lacul Baikal (Siberia)

6 Shovel racing

De multe ori când mergem la munte și nu avem la dispoziție o sanie, ne place să „ne dăm cu punga”. Sau, cel puțin, acesta era unul dintre obiceiurile din trecut. Americanii, oameni mai cu dare de mână, au inventat la începutul anilor ’70 un sport asemănător, dar mai spectaculos: „datul cu lopata”.

Pe scurt, faci rost de o lopată (de un anume fel), o pui între picioare, te așezi pe ea și-ți dai drumul la vale, atingând viteze de până la 110 km/h pe pistele amenajate. Există inclusiv un campionat mondial de shovel racing.

Unde-l practici: în New Mexico (SUA).

7 Ice diving

Scuba divingul poate fi practicat pe întreaga perioadă a anului, existând atât de multe locuri spectaculoase pentru cei cărora le place să scotocească adâncurile apelor. Există însă și varianta extremă a acestui sport, mai frumoasă și mai interesantă: ice divingul. Necesită antrenamente intense și mult curaj, având în vedere că o frânghie aruncată printr-o gaură în gheață e unicul lucru care te poate salva din apele extrem de reci, ce pot provoca hipotermie, degerături și, nu în ultimul rând, accidente ce presupun astuparea găurii de intrare.

Unde-l practici: Quebec (Canada)

Citește și despre 7 sporturi extrem de… extreme