7 sporturi de iarnă inedite pe care ar trebui să le încerci

Academia Barbatilor

Să recunoaștem: nu toată lumea iubește iarna. Mai ales persoanele care în timpul sezonului cald își petrec foarte mult timpul afară, în mijlocul naturii. Când e frig… e mai greu să fii motivat. Schiul e principala opțiune pentru sportivii care nu țin cont de anotimp, dar uneori aceștia își doresc mai mult. Și atunci apare snowboardingul. Scump și costisitor, dar provocator.

Și totuși, unii vor și mai mult. Pentru cei care iubesc iarna și vor să încerce ceva inedit, iată 7 sporturi mai puțin obișnuite, pentru sezonul rece:

Snowkiting

snowkiting
Foto: Irina Boriskina

În principiu, este echivalentul pe zăpadă al kiteboarding-ului pe apă. Snowkiting-ul e o „aventură” propulsată de vânt, care se desfășoară într-un spațiu deschis, pe zăpadă sau pe gheață. Acest sport plin de adrenalină te poate aduce inclusiv pe pârtie, la vale, atașat de un ham legat de un zmeu. Recomandarea este să te antrenezi mai întâi sub supravegherea unui profesionist. Ca sugestii de locuri europene în care poți învăța snowkiting, alege Elveția, Islanda sau Franța.

Polo pe zăpadă

snow polo
Foto: Swiss.com/cattaneo

Acesta nu e echivalentul poloului pe apă, ci al celui care se desfășoară călare. Așadar, dacă-ți place în egală măsură călăria și iarna, le poți combina la Snow Polo World Cup, care se desfășoară între 24-26 ianuarie 2020 la St.Moritz, în Elveția, pe apele înghețate ale lacului cu același nume. Și chiar dacă nu te încumeți să urci în șa, e suficient să privești spectacolul oferit de echipele compuse din câte trei călăreți, care urmăresc o minge roșie pe un teren alb.

Ice climbing

ice climbing
Foto: Nando Lardi

Aici intrăm pe teritorii periculoase, ba chiar foarte periculoase, dar dacă simți că ești plin de adrenalină care clocotește, te poți alătura celor care adoră să se cațere pe versanți de munte înghețați sau pe cascade înghețate. Mai ales că echipamentul necesar acestei riscante activități e din ce în ce mai bun. Există mai multe modalități prin care cineva se poate antrena pentru ice climbing. Mai multe informații despre acest sport și despre cum îl poți practica în România ai aici.

Tubing

tubing
Foto: SnowDome

Trecem la lucruri mai lumești, amintindu-ne de zilele copilăriei, în care puneam o pungă sub fund și ne dădeam drumul pe pârtia înzăpezită. Cam despre asta e tubingul, doar că în loc de pungă apare un fel de colac imens și gonflat. Tubingul e adesea privit ca o activitate pentru copii, dar adulții o pot practica la fel de bine, atingând viteze mai mari și, automat, crescând nivelul adrenalinei.

Ski biking

ski biking
Foto: GearJunkie

După cum îi spune și numele, acest sport combină mersul pe bicicletă cu schiul, într-un mod inedit și periculos de a coborî o pantă. Nu necesită o perioadă lungă de învățare și nici cine știe ce „trucuri” și se spune despre el că este sportul de iarnă cu cea mai mare rată de creștere a popularității în stațiunile din Munții Alpi. Pentru mai multe detalii, poți accesa site-ul Asociației Europene de Skibiking, aici.

Snow kayaking

Snow kayaking
Foto: Pinterest

Descris drept „săniușul pe steroizi”, snow kayaking-ul este exact ceea ce îi spune denumirea. În loc să depoziteze caiacele pe timp de iarnă, pentru a le scoate vara și a le pune pe apă, unii proprietari de caiace au găsit că acestea pot fi valorificate și iarna, pe pârtie. Cu ajutorul unor padele, pentru cârmit, și a unei căști (în eventualitatea unei răsturnări) poți zbura literalmente la vale. E recomandabil să începi cu pante mai line, până te obișnuiești cu ideea, deoarece caiacul nu e așa ușor de cârmit, precum o faci când ești pe schiuri.

Skijoring

skijoring
Foto: winter-fest.com

Pentru acest sport ai nevoie de schiuri și de un prieten necuvântător: un cal, un câine sau… o mașină. Pentru că skijoringul e un fel de schi pe apă, desfășurat pe zăpadă. Culmea e că există competiții reale de skijoring (de pildă, în fiecare an se organizează campionatul mondial de skijoring), varianta cu câini fiind cea mai des întâlnită. Diferența față de săniile trase de câini este că în skijoring efortul este împărțit 50-50 între câine și schior.

Citește și: Cum să-ți planifici vacanța perfectă la schi