7 sugestii pentru a purta un costum fără cravată

Academia Barbatilor

Unii bărbați pur și simplu urăsc să poarte cravată. Nu le place cum arată, se simt inconfortabil, au impresia că sunt încadrați în reguli absurde. Și totuși, le surâde ideea de costum. Nicio problemă! Eleganța nu presupune neapărat prezența unei cravate: costumele fără cravate se pot purta foarte bine iar sugestiile de mai jos te vor face să pari (și să fii) în largul tău, având un look de excepție.

1 Gulerele sunt cheia

Nu purta cămăși cu gulere mici! Ai nevoie de un model care să aibă gulere aproape verticale și care să se încadreze perfect cu fizionomia ta. De asemenea, gulerele trebuie să fie suficient de tari sau să le atașezi întăritoare de guler.

2 Atenție la pantofi și accesorii

Pantofii și accesoriile dau echilibru costumului. În privința pantofilor, îți poți asuma unele riscuri: piele-ntoarsă sau stil monk strap. Dacă e vară, îi poți purta chiar și fără ciorapi. Poartă un ceas, dacă se poate unul ceva mai sofisticat decât o versiune minimalistă. Încearcă și o batistă de buzunar – absența cravatei e o șansă pentru a încerca lucruri noi în spațiul vizual pe care-l oferi.

3 Modelul costumului trebuie să fie uni sau subtil

Pentru a evita ideea de ”purtam o cravată dar am scos-o ca să mă simt confortabil pe ringul de dans”, alege-ți cu grijă modelul costumului. Rămâi la culori uni, precum bleumarin, gri deschis, kaki (vara) cu modele subtile și care nu ies prea mult în evidență.

4 Poartă marimea care îți vine bine

Probabil e inutil de menționat, însă dacă nu porți cravată, tot ansamblul este în lumina reflectoarelor, așadar poartă un costum care-ți vine perfect. Atenție în special la lungimea mânecilor. Poți expune un pic de manșetă la pantaloni.

5 Dacă se poate, deschide al doilea nasture al cămășii

Acest lucru s-ar putea să fie nepotrivit pentru anumite persoane. La unele cămăși e chiar de evitat, însă dacă al doilea nasture e suficient de sus, el poate fi deschis, pentru a nu da un aer chinuit.

6 Poartă o cămașă cu model mic

Cămășile uni vor arăta cu siguranță foarte bine însă un model foarte subtil – linii subțiri, carouri abia sesizabile, te vor salva de ideea că ești prea minimalist (în caz că acest lucru e o problemă).

7 Renunță la contrastul puternic

Poate părea ciudat dar o cămașă neagră la un costum gri sau o cămașă gri la un costum navy arată foarte bine atunci când e vorba să porți un costum fără cravată.

În concluzie, a purta un costum fără cravată e foarte ok. Decizia îți aparține iar ea trebuie luată și în funcție de locul în care mergi sau de ocazia pentru care te îmbraci elegant. Există situații în care e mai degrabă recomandabil sa porți o cravată – de pildă la un interviu pentru un job într-un loc de muncă ce necesită o ținută business. Nu uita nici că nu e nimic rău în a purta cravată, ba dimpotrivă, aceasta se potrivește oricărui bărbat.