7 tehnici pentru a învăța mai repede, mai bine și mai eficient

Academia Barbatilor

Îți amintești răspunsurile la diferite întrebări și subiecte ale unui examen din perioada școlii? Probabil că undeva prin memorie acestea există, dar nu poți localiza „folderul” în care se află. De asemenea, întâlnești oameni noi în fiecare zi, dar câtă vreme nu sunt importanți mai ții minte numele lor? Sau le uiți deîndată ce ați făcut cunoștință? Lista cu lucrurile la care memoria ne joacă feste e mult mai lungă.

Și chiar dacă oamenii de știință ne spun că un creier uman e mult mai puternic decât un super-computer din zilele noastre, acest lucru nu ne ajută prea tare. Mulți se vor întreba în ce constă această supremație din moment ce atâtea și atâtea lucruri „ne scapă” în fiecare zi. Aproape că nu trec 24 de ore fără să auzi pe cineva plângându-se că a uitat ceva, mai mult sau mai puțin esențial.

Antrenarea creierului e un lucru pe care fiecare dintre noi ar trebui să-l cunoaștem, indiferent de vârstă, gen, rasă sau profesie. Nimeni nu-și dorește să trăiască momente jenante atunci când uită lucruri sau sarcini simple. Unii apelează la suplimente și vitamine, pentru a-și ține memoria în priză. Dar aceste 7 sugestii de mai jos îți vor antrena creierul în mod natural, ajutându-te să înveți mai mult, mai repede și mai eficient. Aplică-le în orice situație.  

1 Pauzele nu ucid pe nimeni

Să luăm un exemplu: ai o grădină și două alternative. Îi dedici 90 de minute pe zi ca s-o uzi sau 30 de minute, de trei ori pe zi.

Dacă nu te-ai prins, să ne folosim de un scenariu. E un lucru absolut normal să avem trei mese pe zi, la intervale diferite decât să avem o singură masă încărcată, o singură dată pe zi. Acum sigur te-ai prins.

Prea multă informație lucrează în defavoarea noastră, atât pe termen scurt, cât și lung. E păcat că societatea a promovat workaholismul vreme de mulți ani. Ni s-a indus că e bine să muncim cât mai mult și să ne odihnim cât mai mult după program.

Așa era cândva. Acum, însă, e bine să faci pauze lejere, ca să-ți aerisești mintea. Dacă e posibil, trage și un pui de somn, de o oră. Precum un computer, acest reboot îți va restarta unealta gândirii și te vei afla în poziția de a munci apoi cu o mai mare eficiență. Îți faci mult rău dacă ignori pauzele din timpul zilei.

2 Rafinează un pic lucrurile

Ai auzit de oameni care au înnebunit fiindcă făceau același lucru în același mod, așteptând ca rezultatele să fie diferite? Ei bine, aceștia există. Prin urmare, dacă ceea ce faci în mod curent nu funcționează, oprește-te!

E nevoie să aplici tehnici diferite pentru a efectua sarcini de genul acesta. Psihologii numesc asta reconsolidare. Adică atunci când amintirile existente sunt readuse în prezent, dar cu modificări generate de noile cunoștințe dobândite. Dacă omul e o mașină, iar creierul e motorul, atunci turezi motorul și îi schimbi uleiul. Cauți să acumulezi și să procesezi informația mai rapid – deci e un unghi de abordare diferit.

3 Conceptul hârtiei

scriere
Foto: alexkich

Tehnologia a dus la eliminarea completă a hârtiei și, în curând, a cărților. Aproape totul se face astăzi în mod digital – fie că vorbim despre o simplă notiță, despre propuneri și planuri de afaceri sau pur și simplu despre lectura Bibliei. Totul e disponibil pe display-urile de lângă tine, la o simplă atingere. Ai auzit probabil deja despre companiile care nu mai folosesc hârtie decât la toaletă.

Și totuși… întoarce-te la zilele când cărțile și, în general, hârtia, reprezentau opțiunea perfectă. Și adaptează-le la zilele noastre. Faza e că dacă notezi lucruri cu creionul pe hârtie îți vei pune mult mai bine la treabă memoria decât dacă ai folosi sistemul digital. Și mai rău e faptul că unii au trecut deja la transcrierea vocală, eliminând până și ideea de a tasta.

Toate aceste acțiuni leneșe relaxează creierul, care tinde să devină inactiv pe perioade lungi. Informația transcrisă sau tastată nu e procesată în același mod ca atunci când e scrisă direct pe hârtie. Studiile arată că elevii care își iau notițe pe hârtie au performanțe mai bune decât cei care folosesc un laptop.

4 Revizuiește periodic

Ai învățat ceva ieri, azi ai recitit și ai înțeles perfect tot conceptul. Te oprești aici? Un studiu din 2008 arată că revizuirea permanentă a informației este o regulă elementară. Revizuiește peste alte trei zile ceea ce ai învățat, apoi, după alte patru. Continuă să extinzi intervalul, dar numai dacă ești sigur că ai înțeles 100% conceptul și că informațiile îți sunt clare.

În această idee, fă-ți timp să faci teste personalizate care să-ți arate în permanență stadiul studiului. Nu numai că îți vei exersa astfel memoria pe termen scurt, dar în special vei apela la cea pe termen lung, care e mult mai importantă.

5 Sari în față

clasă
Foto: Cathy Yeulet

Crezi că dacă stai în spatele clasei ești mai cool? Un studiu făcut de Rennels și Chaudhari a avut în vedere performanțele elevilor în funcție de amplasarea lor în sala de curs. Rezultatele cele mai proaste le-au avut cei care stăteau în ultimele bănci, în vreme ce rezultatele cele mai bune erau obținute de către elevii din primele bănci. De unde se deduce că cei care stau în spate sunt mai puțin motivați decât cei care stau în față.

Locurile din față au câteva avantaje clare, de la o imagine mai bună a tablei până la concentrarea pe discursurile profesorilor și înlăturarea micilor întreruperi și distrageri, inerente pentru băncile din spatele sălii.

6 Pas cu pas

O greșeală pe care elevii și studenții o fac și care acționează în dezavantajul lor este că își asumă puterea multitaskingului. Deseori vezi un student care-și ascultă profesorul având o cască într-o ureche, ce pornește dintr-un telefon bine ascuns. Chiar și un robot va rezolva o sarcină după alta, și nu pe toate dintr-un foc.

Atunci când studiezi, fă-ți un bine și închide toate sursele care te-ar putea distrage, terminând întâi ceea ce ai de făcut. Le poți reactiva atunci când ești în pauză sau când ai terminat complet. Altfel, ești în pericol de a-ți auto-sabota propria activitate.

7 Cunoștințele împărtășite sunt cunoștințe dobândite

Generozitatea nu ar trebui practicată numai cu lucrurile materiale. Cele nemateriale au, adesea, un impact mai puternic. Și asta fiindcă nu pot fi luate la purtător și nu costă nimic. Învățându-i pe alții, nu vei pierde ci, dimpotrivă, vei înțelege mai bine ceea ce ai învățat deja.

De câte ori ai ocazia, intră în rolul profesorului și experimentează diverse tehnici. Răspunde întrebărilor care ți se pun, iar dacă se întâmplă ca nici tu să nu cunoști răspunsul, alocă timp pentru a-l afla împreună cu „elevul” tău. Încearcă să explici cât poți de bine, până când reușești să dai răspunsuri la toate întrebările. Unde e posibil, folosește exemple din experiența personală pentru a oferi explicații. Și nu uita că poți să împărtășești informația de oriunde: nu e musai să stai în picioare în fața unei clase.

Citește și: Cum să faci networking de calitate