7 vinuri rosé pentru o vară toridă

Academia Barbatilor

Odată cu sosirea verii, vinurile rosé preiau controlul. Rosé-urile sunt pur și simplu delicioase. Nu e urmă de îndoială în asta, iar cine nu le apreciază a lipsit de la lecția de „gust”. Dacă pe vremuri rosé-urile nu erau atât de apreciate, în ziua de azi nu există vară fără ele. Nu ne referim aici la motivele pentru care rosé-urile trebuie apreciate la adevărata lor valoare, ci îți vom face câteva sugestii de vinuri „roz” pe care să le încerci în această vară. Și pe care le găsești în România.

Chateau Puech Haut Prestige Rose 2018

vinuri rosé

Provenit dintr-o cramă care se află sub aripa ocrotitoare a climei mediteraneene, Chateau Puech Haut Prestige e un rosé provensal, care se prezintă într-o culoare roz pal și cu o aromă puternică, având un buchet cu note de cireșe coapte și trandafiri, care se continuă cu note de căpșuni, pepene verde și cireșe. Este un vin sec și proaspăt, care trebuie servit la 8-10 grade Celsius, alături de salate sau preparate mediteraneene.

Bodvar No. 5 Rosé

vinuri rosé

Un vin provenit de la o casă de vinuri care răsfață vedetele americane de la Hollywood, și care e prezent pe mese la petrecerile de după festivitatea decernării Premiilor Oscar. Bodvar No. 5 e un cupaj din soiurile Grenache și Cinsault, care cresc în regiunea Provence. Are note de fructe coapte, dar și un gust puternic de citrice, flori exotice și flori albe. Are o culoare roz pal și e un vin foarte sec, cu un strop delicat de dulceață.

Domeniul Coroanei Segarcea Tămâioasă Roză Prestige

vinuri rosé

Domeniul Coroanei Segarcea este un vechi domeniu al Casei Regale, care a fost preluat în 2002 de o familie care a făcut o investiție considerabilă, urmărind refacerea celor mai înalte standarde de elaborare a vinului. Tămâioasa Roză are arome distinctive de piersică bine coaptă, caise albe și fructe roșii de pădure, care construiesc buchetul delicat, dar puternic, fructat și cu o bună aciditate. Este un vin recomandat pentru deserturi preparate la cuptor – tarte, torturi, cremă catalană, etc.

Recaș Sole Roze

vinuri rosé

Un rosé sec, care a fost premiat cu medalia de argint în cadrul Concursului Le Mondial du Rosé 2012, de la Cannes. Sole Roze combină strugurii din soiurile de cea mai bună calitate Fetească Neagră și Pinot Noir, rezultatul fiind un buchet aromat și sofisticat. Vinul e fermentat și păstrat în recipiente din oțel inox, fiind apoi îmbuteliat devreme, pentru a se păstra prospețimea aromelor. La gust, prezintă note proaspete de cireșe dulci, zmeură, rodii și merișoare, cu accente de minerale fine.

Alira Rose 2017

vinuri rosé

Alira Rose a fost ales cel mai bun vin rosé din România timp de trei ani la rând, la concursul Tastevin – Confreria Vinul. Vinurile Alira s-au născut în 2009, la podgoria Aliman, iar Alira Rose 2017, un vin proaspăt și vioi, este un cupaj de Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon, având arome de fructe tropicale, citrice și nuanțe de flori de câmp. Gustul proaspăt, cu aciditate echilibrată, are note de căpșuni, apă de trandafiri și mango. Se recomandă a fi servit la maxim 10 grade C, împreună cu paste, brânzeturi sau salate.

Davino Domain Ceptura Rose 2017

vinuri rosé

Un vin sec, produs în anii favorabili din struguri de soiuri Merlot și Cabernet Sauvignon. Tehnica de vinificație utilizată pentru acest vin folosește metoda de separație gravitațională a mustului rosé, decantarea și stabulația acestuia la rece fiind urmată de fermentarea lui la temperatură controlată de 10-12 grade C, în vase de inox, timp de 14-17 zile. Rezultă un vin limpede și cristalin, cu buchet fructuos, cu nuanțe de fructe de pădure coapte, în care predomină fragii. Gustul e proaspăt, fructuos, echilibrat și bine structurat, rotund și persistent.

Solo Quinta Rose Recaș 2017

vinuri rosé

Un vin rosé sec, realizat dintr-un cupaj de cinci soiuri: Merlot, Fetească Neagră, Syrah, Cadarcă și Gewurtztraminer. Are o culoare roz intens, un buchet de fructe roșii, cu note florale și minerale, un gust complex, echilibrat, fructat cu tente fine de citrice – grapefruit și portocală roșie. Se poate asocia cu bucătăria asiatică, sushi, salate cu pește, somon la grătar, preparate pe bază de curcan, brânzeturi semi-tari și deserturi cu fructe. Temperatura optimă de servire este de 8-10 grade C.

Citește și: Vinul rosé. Istorie, tipuri de rosé -uri, cum se obține