8 meniuri delicioase servite la evenimente celebre

Academia Barbatilor

Micile detalii fac istoria și mai frumoasă. Ce purtau oamenii pe vremuri? Ce mâncau la cină? Cum arătau băile lor? Zeci de întrebări la care ne-am dori răspunsuri, pentru a vedea de unde am venit pentru a ajunge la civilizația de azi.

Multe dintre aceste întrebări sunt legate de mâncare, de aceea această listă cu meniul de la opt evenimente importante ale trecutului e de-a dreptul fascinantă. Întrebarea e: am pune pe listele din ziua de azi preparatele de odinioară? Am înclina să spunem: de ce nu?

Ultima cină servită pe Titanic

meniuri servite la evenimente celebre
Meniul de la Clasa 1 de pe Titanic

Vaporul Titanic s-a scufundat la primele ore ale dimineții de 15 aprilie 1912, în urma coliziunii cu un iceberg. Pentru mulți pasageri, cina din seara precedentă a fost ultima. Preparatele pe care le-au avut au diferit, în funcție de clasa la care călătoreau. Și erau diferențe enorme între clasa 1 și clasa 3.

Câteva meniuri pentru clasa 1 au rămas intacte în buzunarele celor care au supraviețuit catastrofei, așa că avem posibilitatea de a vedea preparatele. Meniul pentru 14 aprilie consta din nu mai puțin de 10 feluri, care includeau preparate somptuoase, precum consommé Olga, filet mignon Lili și piersici în jeleu chartreuse. Pasagerii de la clasa a doua s-au bucurat de o versiune simplificată a meniului, în vreme ce cei de la clasa a treia primeau o masă cu preparate simple.

Nunta lui Elvis Presley

meniuri servite la evenimente celebre
Un tort cu 6 etaje la nunta lui Elvis cu Priscilla. Foto: Michael Ochs

Elvis s-a căsătorit cu Priscilla într-o ceremonie care a durat 8 minute, în dimineața zilei de 1 mai 1967, la Hotel Aladdin, din Las Vegas. Ceremonia a fost urmată de o recepție de tip mic dejun, care a costat 10.000 de dolari și care a inclus șuncă și ouă, pui prăjit, stridii Rockefeller, porcușor de lapte la rotisor, somon poșat și zaharisit, homar, ouă Minnette.

Se zvonește că lui Elvis nu i-a plăcut foarte tare mâncarea, cu excepția șuncii și a puiului prăjit. Tortul de nuntă a avut 6 etaje, fiind o prăjitură galbenă, un aluat de tip „burete”, umplut cu marmeladă de caise și cremă bavareză de cireșe. Tortul ar fi costat nu mai puțin de 3200 dolari (echivalentul a 23.000 dolari, în zilele noastre).

Prima cină de Thanksgiving

Oare pelerinii s-au desfătat cu curcan, piure de cartofi și sos de fructe de pădure la prima masă de Thanksgiving, care a avut loc în anul 1621? Nu chiar. Istoricii au putut identifica totuși câteva elemente ale acelei mese, unele care fac și astăzi parte din meniul de Thanksgiving.

Se știe, prin urmare, că s-a servit o pasăre de vânat, probabil rață sau gâscă poate chiar porumbel sau lebădă. Mai știm că cei din tribul de indieni Wampanoag au adus 5 căprioare. De asemenea, se presupune că pe mese s-au aflat homari și castane și se știe sigur că nu s-au servit cartofi, sos de fructe de pădure și plăcinte, deoarece ingredientele acestea pur și simplu nu erau în „zonă”.

Cum rămâne însă cu elementul central al mesei de Thanksgiving, și anume – curcanul? Guvernatorul William Bradford scria despre situația alimentară a toamnei anului 1621: „erau provizii suficiente de curcani sălbatici, din care s-au folosit mulți”. Ceea ce presupune că s-a servit curcan la masă, dar nu neapărat ca fel principal.

Prima masă pe lună

Apollo 11 i-a adus pentru prima oară pe lună, în data de 20 iulie 1969, pe astronauții Neil Armstrong, Buzz Aldrin și Michael Collins, cei trei petrecând acolo un total de 21,5 ore. Desigur, în acest interval, au fost nevoiți să mănânce. NASA a declarat că masa curajoșilor pionieri a constat în pătrățele de șuncă, prăjiturele de zahăr, piersici, băutură din ananas și piersici și cafea.

Ultima orgie a împăratului roman Nero

meniuri servite la evenimente celebre
Orgiile romanilor întreceau orice limite

Se știe că romanii de vază erau mândri de ospețele lor, preferabil de cele la care se servea mâncare în exces și care intrau în zonele adânci ale promiscuității. Conform istoricului Tacitus, un banchet organizat de Tigellinus pentru împăratul Nero, în anul 64, a rămas în istorie drept „cel mai de notorietate” al lumii antice.

În Cartea a Cincea din Anale, Tacitus notează că „distracția a avut loc pe o plută construită pe lacul lui Marcus Agrippa. Aceasta era remorcată de alte vase, cu monturi de aur și fildeș. Vâslașii erau degenerați, aleși în funcție de vârstă și vicii”.

Deși descrierile lui Tacitus nu fac referire la un meniu anume (sunt, însă, menționări precise despre activitățile sexuale de pe plută) putem asuma faptul că mâncarea a fost similară cu cea descrisă de Petronius în Satyricon. Oaspeții erau tratați cu șoricei fripți, peste care se presărau semințe de mac, ugere de scroafă, iepuri la care se atașau aripi, pentru a-l preaslăvi pe Pegasus, vită fiartă cu totul, căreia i se atașa o cască și alte peste 50 de delicatețuri romane.

Nunta Mariei de Medici

meniuri servite la evenimente celebre
O nuntă istorică

În anul 1600, în Florența, a avut loc o nuntă istorică: Maria de Medici s-a măritat cu Henric al IV-lea, regele Franței. Ceremonia din Catedrală a fost impresionantă, dar ceea ce a urmat, a depășit orice imaginație: un banchet cu 300 de invitați, la Salone dei Cinquecento, din Palazzo Vecchio.

Festivitățile au fost puse în scenă de sculptorul și arhitectul florentin Bernardo Buontalenti care, se pare, a avut buget nelimitat. Diverse rapoarte istorice menționează că la banchet s-au servit peste 50 de preparate. Prima surpriză a venit atunci când, la puțin timp după deschiderea ceremoniei, oaspeții s-au așezat, și-au deschis șervețelele și din ele și-au luat zborul diverse păsări cântătoare. Piesa de rezistență a meniului a fost șerbetul de lapte și miere, creat de Buontalenti și inspirat de Maria, care adusese rețeta din Franța.

Ospățul bestiilor

meniuri servite la evenimente celebre
Parisul era sub asediu, iar Bonvalet mânca elefanți

În noaptea de Anul Nou 1870, Monsieur Bonvalet, primarul celui de-al treilea arondisment al Parisului, a organizat la restaurantul Noel o petrecere „carnivoră” pentru el și 20 de prieteni de-ai lui. Era, de fapt, o inițiativă bizară, făcută într-un moment extrem de prost: Parisul se afla sub asediu german, iar rezervele de mâncare erau limitate.

Folosindu-se de relațiile sale la grădina zoologică din apropiere, Bonvalet a compus un meniul creativ. Oaspeții erau tratați cu preparate neobișnuite, precum escalop de elefant cu sos de șalote și urs rotisat în sos Toussenel. Conform martorilor, masa a fost un real succes. Nu se specifică, însă, cum a reușit Bonvalet să rezolve criza alimentară din Parisul acelui an. Se presupune că Bonvalet și prietenii au trăit bine-merci, având în vedere că și-au luat la pachet elefantul rămas.

Ultima masă a lui François Mitterand

Ortolanul se servește cu capetele acoperite

Când François Mitterrand, președinte al Franței vreme de 14 ani, cunoscut drept un gurmand notoriu, a aflat că nu mai are mult de trăit, a organizat o masă. Și nu orice fel de masă. Pe 31 decembrie 1995, Mitterrand și-a invitat 30 de prieteni la Landes, în sud-vestul Franței, pentru a le oferi o masă de Revelion care a avut în meniu stridii, foie gras, claponi și ortolan.

Ortolanul e o pasăre de mărimea unui deget, despre care se spune că reprezintă sufletul Franței, și al cărui consum e ilegal. Participanții la petrecerea lui Mitterand au mâncat ortolan într-un mod tradițional. După ce e marinat în Armagnac, ortolanul e prăjit, apoi se consumă cu totul, inclusiv oasele. Tot tradiția spune că la mesele la care se mănâncă ortolan, participanții poartă pe cap un șervet, pentru a se ascunde de păcătosul act pe care-l comit – acela de ingerare a acestei păsări a Domnului.

Mitterrand a fost suficient de respectuos cât să poarte șervetul, dar și atât de deșănțat încât a mâncat doi ortolani. Un păcat care nu a avut cum să fie mărturisit, din moment ce, opt zile mai târziu, fostul președinte s-a stins din cauza unui cancer de prostată.

Citește și: Practici și credințe istorice șocante