8 motive pentru care mașinile autonome nu vor fi o opțiune în viitorul apropiat

Academia Barbatilor

Multe companii au anunțat în trecut că lucrează la producerea unor automobile care să se conducă singure. Dacă acum câțiva ani, acest lucru părea o poveste science-fiction, iată că în prezent ea a prins din ce în ce mai mult contur.

Google și Tesla investesc în mașinile autonome, încercând să definească un viitor în care pe șosele vor exista mașini fără șofer. Tehnologiile sunt diferite (de pildă, mașinile Tesla nu sunt 100% autonome, ci sunt dotate cu o funcție de pilot automat), dar întrebarea care se pune este: reprezintă aceste mașini cu adevărat o variantă viabilă? Răspunsul tinde să fie, pentru moment, mai degrabă nu. Și iată de ce:

1 Pilotul automat dă rateuri

mașini autonomeRiscul unui sistem cu pilot automat care să funcționeze greșit este relativ ridicat. S-a dovedit că există „rateuri”, în sensul că pilotul automat se poate dezactiva complet sau poate deveni confuz, în funcție de evenimentele din trafic, fără să știe cum să răspundă la ele. Aceste lucruri nu creează deocamdată încredere într-un sistem cu pilot automat solid.

2 Nu putem decide soarta oamenilor

Există și o problemă de natură etică, pe care aproape nimeni nu o discută. Dacă un accident devine inevitabil, sistemul autonom trebuie să ia o decizie ultra-rapidă, dacă să protejeze ocupanții locurilor din interior sau pe cei participanți la trafic, în speță, pietonii. În momentul în care cineva programează un sistem într-un anumit fel, trebuie să ne gândim că, practic, decide într-un fel soarta unor persoane. Există opinii pro și contra acestui lucru, iar o soluție bună pentru toată lumea nu prea are cum să apară.

3 Backup-ul e absolut necesar

Pentru a funcționa corespunzător, sistemele mașinilor autonome depind în mod cert și constant de informațiile și datele legate de condițiile rutiere. Orice problemă cât de mică, apărută în legătură cu transmiterea datelor sau o lipsă de informații cauzată de un anumit lucru, poate afecta în mod serios capacitatea sistemului.

Deși programatorii spun că există algoritmi complecși care să rezolve aceste probleme, au fost implementate măsuri de backup, prin care șoferul să preia controlul. Prin urmare, nu vom vedea niciodată un automobil autonom 100%.

Citește și: Top 5 mașini electrice de urmărit în 2019

4 Ce facem pe vreme rea?

Vehiculele autonome se bazează pe un sistem de siguranță format din radare și camere. Ce se întâmplă, însă, în condiții de ploaie torențială sau de ninsoare abundentă, condiții meteo care pot deregla sistemul de vizualizare a markerilor rutieri sau a senzorilor. Se va putea rezolva vreodată această problemă?

5 Incompatibilitate om-mașină

mașini autonomeMașinile autonome și oamenii sunt două elemente destul de incompatibile. Dacă vom avea automobile care se conduc singure, va trebui să le facem obligatorii (și unice) sau nu va trebui să le introducem sub nicio formă. Mașinile fără șofer vor comunica între ele, ajutându-se în trafic, însă impredictibilitatea unui șofer uman, și comportamentul acestuia, reprezintă un factor de risc într-o lume a autovehiculelor autonome.

6 Evenimentele neprevăzute sunt greu de… prevăzut

Încă există multe lucruri de pus la punct în dezvoltarea automobilelor autonome. Dacă au la dispoziție toți markerii rutieri, și totul în trafic se mișcă în mod „legal”, ele funcționează ok în acest moment. Dar știm foarte bine că trăim într-o lume departe de a fi perfectă.

Ce se întâmplă dacă o mașină autonomă se trezește pe o porțiune cu gheață neagră? Sau când va avea de-a face cu tot felul de elemente neprevăzute, gen apariția unui câine sau a unei pisici. Sau a unui șofer nebun, care încalcă regulile? A învăța un computer cum se conduce o mașină și cum se reacționează în orice situație e de un milion de ori mai greu decât a-l învăța să joace șah. Nu există un model de urmat, pentru că trăim într-o lume a hazardului.

7 Dacă te atacă hackerii?

Apoi, întotdeauna apare problema securității. A avea o mașină care poate face totul e minunat, dar, la urma-urmei, ea va putea fi piratată precum orice smartphone sau tabletă. Imaginează-ți ce ar putea face un hacker care preia controlul aspra mașinii tale, apăsând de la distanță pedala de accelerație sau pe cea de frână. Dezastrul e iminent. Inginerii trebuie să vină cu sisteme imposibil de piratat, ceea ce este extrem de greu.

8 O platformă unică e (aproape) imposibilă

mașini autonome

În fine, dar nu în cele din urmă, există problema sincronizării și a uniformității. Dacă mașinile autonome comunică între ele, vor trebui să folosească exact același soft, pentru a avea acces la același tip de date. Cu sute de producători de automobile în întreaga lume, e aproape imposibil să implementezi un sistem unic la nivel global. Aproape. În definitiv, oamenii au ajuns și pe lună la un moment dat, deși se spunea că acest lucru ar fi imposibil.

Citește și despre Formula E, silențioasa lume a bolizilor de curse