9 culori de costume pe care să le ai în dulap

Academia Barbatilor

Se cunoaște faptul că un costum de calitate e scump. Bărbații trebuie să aibă în garderobă  cel puțin un costum. Dar majoritatea bărbaților au nevoie de mai multe costume. Iar veniturile sunt limitate. Cum rezolvăm această problemă?

În primul rând, trebuie să aflăm ce costum să cumpărăm prima oară. Și, ca să fim mai exacți, întrebarea care se pune în ce ordine trebuie să cumpărăm costumele, în funcție de culoare? Iar o altă întrebare la care trebuie să găsim răspunsul este ce facem atunci când găsim un costum care ne place dar are o culoare prea puțin versatilă sau complet nepotrivită pentru majoritatea situațiilor?

Când vine vorba de costume și de culorile acestora, treaba stă în felul următor: unele culori de costume sunt foarte utile și versatile, în vreme ce altele se plasează în cealaltă extremă. Mai jos încercăm să facem un clasament, în funcție de utilitatea culorilor respective, prioritizându-le pe cele mai folosite. Ultimele culori menționate sunt bine de avut pentru ocazii speciale dar nu sunt absolut necesare.

Costumul bleumarin

beckhamNumărul 1 și numărul 2 din acest clasament pot schimba cu ușurință locurile între ele. Și totuși, costumul bleumarin e ceva mai comun, cu toate nuanțele de bleumarin incluse, de la cea mai deschisă la cea mai închisă. Vei găsi un costum navy în orice magazin de costume, această culoare fiind ideală pentru bărbații care pur și simplu vor să se facă prezenți prin eleganță și bun gust. E o culoare simplă, asortabilă, directă. Cumpără-ți un costum bleumarin, alegând o nuanță plăcută și vei merge întotdeauna direct la țintă.

Costumul gri-cărbune

Griul-cărbune e aproape la fel de versatil ca bleumarinul. Avantajul pe care îl are față de primul este că e o idee mai potrivit pentru bărbatul tânăr, deoarece îi adaugă un plus de maturitate. Un costum bleumarin poate face un tânăr să arate mai tânăr, în vreme ce unul gri-cărbune nu va avea același efect, ci dimpotrivă.

Griul-cărbune e extrem de ușor de asortat. Cărbunele e bine înfipt pe scala griurilor (culoare neutră) mergând excelent cu o gamă variată de culori, permițându-i astfel bărbatului să se aventureze atunci când vine vorba de cămăși sau cravate. Iar dacă vorbim despre situațiile în care poate fi purtat, el e adecvat pentru job, biserică, nunți sau întâlniri formale.

Costumul gri Cambridge / gri mediu

Sunt multe nuanțe de gri, ceea ce înseamnă că se face o diferență între griul-cărbune și griul mediu. Acesta din urmă e mai deschis în comparație cu cărbunele iar în termeni de versatilitate nu este atât de formal precum acesta și nici precum cel bleumarin, chiar dacă puțini oameni își vor da seama de diferențe.

Dacă reușești să aduci în dulap cele trei costume de mai sus, câte unul din fiecare culoare, vei avea deja o garderobă extrem de versatilă, în special dacă fiecare dintre ele se diferențiază prin detalii minore.

Costumul gri deschis

Această culoare e potrivită pentru primăvară, vară și începutul toamnei. Costumul gri deschis e mult mai casual, fiind ideal dacă ai posibilitatea să investești într-unul. Nuanța deschisă sparge monotonia abordării unor culori convenționale, fără a face însă notă discordantă. Și cu cât nuanța e mai deschisă, cu atât mai mult există posibilitatea de a introduce diverse modele, precum carourile, care devin astfel vizibile și fac costumul mai interesant.

Costumul negru

kit haringtonPoate părea ciudat faptul că această culoare apare abia pe locul 5 în clasamentul culorilor recomandate pentru un costum. Dar motivul este unul simplu: negrul nu e atât de versatil precum cele de dinaintea lui. Negrul nu „funcționează” pentru toate tipurile de piele. Un costum negru se va potrivi foarte bine pe un bărbat cu tenul mai închis și cu părul brunet.

Un costum negru nu va arăta la fel de bine pe un bărbat cu un ten mai deschis și cu un păr de o culoare mai spălăcită sau mai deschisă – un roșcat, de pildă. Iar costumele negre nu merg purtate în orice împrejurare, fiind potrivite doar pentru ocaziile formale – evenimente de gală și funerarii.

Costumul maro închis

Un costum maro închis e potrivit pentru un bărbat cu păr de culoare închisă și cu pielea măslinie. Se poate purta și de către anumiți blonzi și roșcați. Avantajul unui costum maro închis este că poate crea o imagine de efect prin adăugarea de culoare. Nu este un costum potrivit pentru situații formale – nu-l purta niciodată la un eveniment în care ți se cere o ținută elegantă sau una de business.

Costumul bej/kaki

obamaUn costum bej se plasează imediat sub unul maro închis, făcând parte din aceeași familie de culori. El este potrivit mai degrabă vara, în zilele călduroase și chiar ar putea să treacă în fața costumelor maro datorită faptului că este mai versatil dar numai dacă ai parte de vremea potrivită pentru a-l purta.

Precum griul deschis, costumul kaki poate aduce un plus de condiment în garderobă, în special în cea a bărbaților care sunt nevoiți să poarte costum la birou. Costumele kaki sunt o alegere potrivită pentru bărbații care nu contrastează, deoarece lipsa culorii naturale nu va da putere pieselor de îmbrăcăminte, permițându-le să poarte pasteluri pentru un plus de efect.

Costumul albastru

prince williamSpre deosebire de costumul bleumarin, cel albastru e mai greu de găsit. Sunt câteva personalități publice care au popularizat această culoare de costum. Printre acestea – Prințul William, Prințul Harry și Vladimir Putin. O culoare bună de purtat, populară în Europa și în Asia, de luat în seamă pentru un bărbat care vrea să aibă un costum făcut la comandă. O culoare de căutat dacă ai deja dulapul plin de costume și vrei ceva nou pentru weekenduri sau evenimente mai puțin formale.

Costumul alb

gatsbyDacă nu ești o personalitate sau o vedetă, abordarea unui costum alb poate trece drept excentrică. Un costum alb atrage imediat atenția asupra lui. Poate fi potrivit pentru evenimente la care se specifică drept cod de culoare albul sau pentru a face o prezentare. Dar un costum alb nu reprezintă o necesitate și nici o prioritate pentru un bărbat, motiv pentru care se clasează pe ultimul loc în topul culorilor costumelor pe care trebuie să le ai în garderobă.