Acneea hormonală la bărbați. Cauze și tratamente

Academia Barbatilor

Unul dintre cele mai neplăcute și mai frustrante lucruri care ți se pot întâmpla este să-ți apară coșuri pe față. Nu e nimic mai aiurea decât să fii îmbrăcat perfect, însă atitudinea să trădeze lipsa de încredere generată de faptul că tenul tău arată ca o pizza. Acneea hormonală e de vină. De ce apare și cum o tratăm?

Pe de altă parte, acneea nu e un capăt de țară și, mai devreme sau mai târziu, majoritatea bărbaților se confruntă cu ea, la scară mai mică sau mai mare. Problema e când nu reușești să scapi de ea și începe să devină sursa de stres. Acneea poate fi combătută, de regulă, cu o dietă sănătoasă, cu un somn odihnitor și cu o viață lipsită de stres. Dar nu e întotdeauna atât de simplu.

Pot exista cauze mai adânci ale apariției acneei iar acestea au legătură cu hormonii.

acneea hormonalăAcneea hormonală masculină

Acneea hormonală la bărbați nu apare neapărat din cauza celor mai „bune” lucruri pe care ți le oferă viața – alcool, junk food, nopți pierdute – ci are mai degrabă legătură cu modul în care organismul tău tratează și luptă cu bacteriile, apoi cu schimbările ce intervin în producția de sebum, ca urmare a modificărilor hormonale. Din nefericire, din această cauză băieții trec prin perioada pubertății având de suferit din cauza acneei: coșurile sunt semne ale unui dezechilibru hormonal.

Acneea hormonală poate afecta însă pe oricine, în orice moment al vieții. Așa că dacă ai scăpat de ea la pubertate, asta nu înseamnă că ai scăpat de ea pentru totdeauna. De fapt, în medie, vârsta la care bărbații suferă de acnee hormonală este 26 de ani. Mult mai mult decât am fi crezut, nu-i așa?

Care sunt cauzele acneei hormonale

Ce este mai exact acneea hormonală și cu ce diferă ea față de alt tip de acnee? În general, acneea se identifică prin apariția coșurilor, a punctelor negre și a umflăturilor roșii, în cazuri grave ajungându-se la pustule și chisturi. În mod specific, acneea hormonală e o infecție care apare atunci când porii se înfundă. Închiderea porilor duce la apariția unui „cap” alb. Dacă porul rămâne deschis, „capul” va fi negru.

Majoritatea persoanelor cu acnee prezintă simptome de nivel mediu, neinflamatorii, cu erupții sporadice de capete albe și negre, cauzate de bacterii cu care organismul nu poate lupta în totalitate. Acest lucru se întâmplă și pentru că pielea produce sebum – în principal pentru a hidrata organismul (părul și pielea).

Când sebumul produs de glande intră în contact cu un hormon numit DHT (dihidrotestosteron) uleiul în exces înfundă porii, cauzând generarea de și mai mult sebum și, automat, umflarea locului respectiv. În momentul în care celulele albe din sânge, care joacă rol de apărare, atacă bacteriile, apar acele coșuri care generează acneea hormonală facială. Care e activă cu mult înainte ca petele să devină vizibile.

Rata producerii de DHT de către piele este esențială, fiind unul dintre factorii definitorii ai acneei hormonale. Genetica joacă un rol major aici, prin urmare istoricul de acnee în familie este un bun indicator al naturii producției de DHT. Pe scurt, dacă unul sau ambii părinți au suferit de acnee severă, ai toate șansele să o faci și tu. Și să dai vina pe ei.

Din păcate, dacă acneele mai puțin complicate pot fi rezolvate prin schimbări în modul de viață, simptomele acneei hormonale adulte se pot dovedi mult mai complicate – inflamații grave, pustule și chisturi adânci. Acestea se agravează și mai tare pe fond nervos, practic auto-alimentându-se, fiindcă dacă suferi de acnee ești automat stresat. Iar stresul le agravează.

Cum să scapi de acneea hormonală

acnee benzoilAșa cum probabil realizezi, tratarea acneei hormonale nu e foarte simplă, mai ales că, la bărbați, aceasta e întotdeauna mai dificilă. Pentru că bărbații au mai mult testosteron. E nevoie de vizite la un medic dermatolog care să-ți prescrie un tratament adevcat, de aceea nu sfătuim pe nimeni să se trateze după ureche sau după… net, făcând cine știe ce măști sau luând cine știe ce pilule.

Sunt două abordări importante în privința tratamentului acneei hormonale:

  1.  Controlul simptomelor (focusul în acest caz fiind pe distrugerea bacteriilor și pe limitarea efectelor infecției fără a interveni în ciclul acneei, și întoarcerea la activitatea normală a glandelor sebacee)
  2.  Prevenția unui nou episod acneic prin modularea factorilor care supra-stimulează glandele sebacee, stopând astfel ciclul acneei.

Multe dintre produsele de pe piață, care au în vedere controlul simptomelor acneei, precum geluri, creme, loțiuni etc, care pot fi cumpărate fără prescripție medicală, ajută doar la exfolierea și curățarea pielii. Și includ două ingrediente de bază: peroxidul de benzoil și acidul salicilic (sau acidul glicolic).

Deși aceste produse ajută, ele nu pot sparge ciclul acneic. În plus, pot irita, usca sau îmbătrâni prematur pielea.

Tratamentele mai „serioase” includ:

  • Antibioticele, luate pe cale orală sau prin aplicarea pe piele, pentru a acționa împotriva bacteriilor
  • Vitamina A și derivați – cunoscuți drept retinoizi

Nu trebuie uitat că nivelul de testosteron crește atunci când faci exerciții fizice. Testosteronul contribuie la dezechilibrele ce duc la apariția acneei. Nu spunem să nu mai faci efort fizic sau să nu mai mergi la sală dar în perioada în care ai episoade acneice… las-o ceva mai ușor. În plus, imediat după efort, fă un duș rece, pentru a scăpa de microbi și a închide porii, împiedicând astfel pătrunderea bacteriilor. Nu-ți freca fața cu putere în timp ce te speli, fiindcă acest lucru poate agrava iritația.

De asemenea, se pare că expunerea la soare favorizează producerea de sebum, pielea încercând astfel să se protejeze în mod natural de uscare. Și încă ceva, ce poate părea amuzant: se spune că sexul este un remediu pentru acneea hormonală. Și asta deoarece sexul echilibrează nivelul hormonal, fapt ce păstrează pielea mai „curată”. Persoanele care au o viață sexuală regulată vor depune mai puține eforturi pentru a scăpa de acneea hormonală.

Dieta în cazul acneei hormonale

pizza acneeChiar dacă acest tip de acnee nu are legătură directă cu stilul de viață, asta nu înseamnă că o schimbare în bine în privința obiceiurilor de alimentație zilnică nu va avea un impact pozitiv. Studiile relevă faptul că o creștere a nivelului insulinei din sânge poate duce la inflamații ale pielii și, automat, la acnee. Deci spune adio carbohidraților și înlocuiește-i cu o dietă săracă în zahăr, limitând pe cât se poate mâncarea procesată.

Introdu în dieta zilnică alimente bogate în Omega 3, precum semințele de chia, avocado și nuci – toate acestea ajută la reducerea inflamațiilor din piele. De asemenea, există câteva vitamine care nu ar trebui să lipsească din alimentație.

Citește și ce fel de beneficii au dușurile reci asupra sănătății