Acul de cravată, un accesoriu pentru eleganță

academia barbatilor

În orice domeniu, inclusiv în cel vestimentar, detaliile fac diferența, iar acul de cravată, deși este un accesoriu minuscul, punctează o imagine impecabilă.

Dar ce este, de fapt, acul de cravată?

Demult, în perioada Victoriană, a fost inventat pinul de cravată, care o fixa pe aceasta de cămașă, ca un element de utilitate. Însă folosirea sa străpungea țesătura, lăsând găuri în ea. Astfel, în anii 1900, a apărut clema de cravată și ulterior, acul de cravată. Astăzi, acest accesoriu miniatural definește stiluri și proiectează personalități.

Acul de cravată și clema de cravată

În zilele noastre, cele mai comune modele sunt clema de cravată și acul de cravată. Ambele arată la fel din față, însă există câteva mici diferențe între ele, mai ales în modul de prindere. Clema de cravată are un mecanism asemănător unui cârlig, cu o mică balama, care fixează cravata de cămașă cu un clips. Iar acul de cravată se fixează simplu, prin împingere.

clema de cravata
Sursa foto: Pinterest

Clema de cravată are dezavantajul că poate deteriora, prin purtare îndelungată, o țesătură fină, din cauza zimților mici care o fixează. Iar ce acul de cravată, acționând doar prin împingere, își poate schimba poziția singur, de-a lungul zilei.

acul de cravata
Sursa foto: Pinterest

Poziționare corectă și dimensiuni ideale

Ambele variante trebuie poziționate între al treilea și al patrulea nasture al cămășii. Mai sus de atât, îți va pierde factorul de funcționalitate, iar mai jos, va crea un dezechilibru vizual al vestimentației în zona respectivă. Lățimea acului de cravată variază de la 1 cm până la 3 cm, cele înguste fiind destinate cravatelor subțiri, în timp ce cele de 3 cm se potrivesc cravatelor mai late. De asemenea, lungimea acului de cravată nu trebuie să depășească lățimea cravatei, mai exact, trebuie să ocupe undeva între 70 și 80% din lățimea sa.

cravata
Sursa foto: Pinterest

Cum să porți acul de cravată

În general, acul de cravată vine în variante de argintiu lucios sau auriu. Acul din metal argintiu merge la orice tip de cravată. Cel auriu va ieși în evidență foarte mult, așa că îl poți așeza în contrast cu o cravată în nuanțe închise sau în culori solide. Evită să îl porți cu cravate cu imprimeuri complicate, în culori intense. Există însă și variante mai deosebite, precum cele din aur alb sau roz, negru mat sau email colorat. Ai grijă, însă, cum le așezi alături de celelalte accesorii. Dacă vrei să rămâi într-o zonă sigură, asortează acul de cravată cu butonii.

acul de cravata
Sursa foto: Pinterest

Atunci când alegi acul, ține cont și de textura cravatei. Dacă porți o cravată tricotată sau una din mătase, este indicat să alegi un ac și nu o clemă, pentru a evita deteriorarea țesăturii. Și nu împinge acul prea mult, pentru a nu încreți cravata.

Pentru o ținută formală cu stil, adaugă întotdeauna un ac de cravată!

Citește și Cum să alegi cravata potrivită