Alopecia androgenetică – ce este și cum se tratează

Avatar

Alopecia androgenetică este o formă de alopecie mult mai frecvent întâlnită la sexul masculin, comparativ cu cel feminin. Denumită și calviția hipocratică sau alopecia de tip masculin, este mai degrabă asociată cu rasa albă și este produsă de hormonii androgeni pe fondul unei predispoziții genetice. Prin urmare, pe fondul unor factori constituționali/genetici și în prezența unui dezechilibru al hormonilor androgeni circulanți, apare o scurtare a ciclului de viață al foliculului pilos. Este asociată cu un modul specific de pierdere a firelor de păr, cu debut bi-temporal, cu extindere către linia frontală, urmată de subțierea și rarefierea firelor de la nivel parietal, în timp ajungandu-se la dispariția totală a firelor de păr de la nivelul vertexului .

Majoritatea bărbaților încep să observe debutul acestei afecțiuni printr-o subțiere a firelor de păr sau căderea excesivă a acestuia, indiferent de alți factori externi (anotimp, stres, dietă, etc). Deși această afecțiune nu se instalează de obicei înainte de pubertate, există numeroase studii recente care evidențiază o vârstă de debut din ce în ce mai scăzută (5% dintre pacienți au debutul în jur de 20 ani) ceea ce reprezintă un factor de prognostic nefavorabil. Durata de evoluție pană la calviție totală este în majoritatea cazurilor destul de îndelungată – 15-20 ani, deși aceasta este extrem de variabilă, în unele cazuri ajungându-se la calviție totală în 5 ani de la debutul afecțiunii. Studiile din literatura de specialitate evidențiază în medie o rată de pierdere a firelor de păr cu 5% pe an.

Alegerea metodelor terapeutice este dificilă, deoarece această formă de alopecie ar putea evidenția un hiperandrogenism și dincolo de foliculul pilosebaceu, respectiv, generalizat, ce poate fi asociat sau nu cu alte dezechilibre organice ce trebuie investigate. De-a lungul timpului s-au încercat mai multe metode terapeutice a acestei afecțiuni, tratamente convenționale, ca aplicarea topică de vasodilatatoare, terapii sistemice cu antiandrogenice ce au rămas rezervate cazurilor dificile, deoarece acestea din urmă sunt asociate cu o serie de reacții adverse importante.

Un tratament eficient, țintit și lipsit de reacțiile alergice sau adverse ale antiandrogenicelor orale (ex Finasterida), este reprezentat de mezoterapie și PRP (plasma reach platelet). Aceste 2 tipuri de tratamente minim invazive pot fi foarte eficiente, ele țintind direct ariile afectate de la nivelul scalpului. Prin injectarea directă de substanțe farmaceutice și non-farmaceutice ce au capacitate crescută de regenerare și revitalizare a foliculului pilos afectat / micșorat, șansele de răspuns sunt net superioare celor aplicării topice de substanțe pe pielea scalpului. Injectarea directă a acestora- micro înțepături cu un ac foarte fin, puțin dureroase, fac ca substanțele să se absoarbă fix în zonele afectate și să nu difuzeze (să nu se piardă) în alte zone care nu necesită tratament.

Mezoterapia presupune un tratament modern cu rezultate surprinzătoare în tratarea alopeciei androgenetice la bărbați. Pentru un răspuns optim, sunt necesare mai multe ședințe al căror număr și frecvență sunt stabilite de către medicul dermatolog, în funcție și de alți factori interni sau externi ai pacientului (alte boli asociate care necesită tratament concomitent, etc).

Metoda este una foarte puțin dureroasă, nu necesită pregatire suplimentară pre sau post – procedură din partea pacienților (o ședință poate dura în medie 45 minute) și se adresează tuturor bărbaților care se confruntă cu această formă de cădere a părului. Este ideal ca această afecțiune să fie diagnosticată corect și precoce pentru ca  șansele de reușită ale tratamentului să crească considerabil.