Andrei Ivan: „Fitness-ul este un sport care poate fi practicat la orice vârstă”

Academia Barbatilor

Multiplu Campion Național la culturism, absolvent al facultății de kinetoterapie din cadrul UNEFS, cu un master în nutriție și antrenor personal, Andrei Ivan și-a construit o carieră în jurul unui stil de viață sănătos și acum îi ajută și pe alții să îi urmeze drumul. Pentru aceasta a creat programul Ivan’s Challenge, un sistem de antrenament și nutriție ce se poate aplica de la distanță, cu asistență online permanentă.

Când ai decis sa faci sport de performanță?

În 2011 am decis să mă apuc de sportul de performanță. Poate că târziu, având în vedere ca aveam 21 de ani, dar am prins ultimul tren pentru performanță, mai ales că fiind student la UNEFS înțelesesem principiile de bază ale acestui stil de viață.

De ce ai ales culturismul?

Mi se pare cel mai complex sport. Te ajută să ai un echilibru în viață pentru că înglobează toate aspectele: antrenament, nutriție, odihnă.

andrei ivan

Care au fost rezultatele tale în acest domeniu?

 • Locul 1 – Memorial Popa Anatol, cat. 80 kg juniori (oct. 2011);
 • Locul 1 – Campionatele Zonale, cat. 80 kg juniori (aprilie 2012);
 • Locul 1 – Campionatul Național Culturism, cat. 75 kg juniori mari (mai 2012);
 • Locul 9 – Campionatul Mondial Culturism Budapesta, cat. 75kg juniori (dec 2012);
 • Locul 1 – Campionatul Național Culturism, cat. 75kg juniori mari (iunie 2013);
 • Locul 1 – Campionatul Național Culturism etapa de zonă, cat. 90kg seniori (aprilie 2014);
 • Locul 1 – Campionatul Național Culturism seniori, cat. 90kg (septembrie 2015).

Cum ai trecut de la performanță la job-ul de antrenor personal?

Am început să fiu antrenor personal înainte de a face performanță, chiar din primul an de facultate (2009). M-am apucat de această activitate din pură pasiune, pur și simplu îmi plăcea ceea ce făceam și m-am gândit că pot să le transmit această dragoste față de modelarea corporală și celorlalți.

Care sunt avantajele de a lucra cu un antrenor personal față de lucrul de unul singur?

Aici depinde de cunoștințele fiecărui antrenor. Eu vorbesc strict din punctul meu de vedere, Andrei Ivan, antrenor, sportiv de performanță, nutriționist și kinetoterapeut. De multe ori aud că mi se spune că serviciile mele sunt scumpe. Scumpe în comparație cu ce? Din păcate sau din fericire, este exact ca la târg: atât dai, atât face. Eu am grijă de clienții mei, de toate aspectele care implică condiția lor fizică și investesc permanent în dezvoltarea mea profesională.
Iar ca să enumăr câteva din avantajele de a lucra cu un antrenor personal bine pregătit, iată:
1. Cel mai important este că înveți să execuți corect exercițiile, astfel încât scapi de grija apariției accidentărilor.
2. Dacă există un istoric medical de probleme cronice sau accidentări, îți va optimiza antrenamentul în funcție de acestea.
3. Obținerea rezultatelor dorite într-un timp mai scurt.
4. Te ajută să îți cunoști propriul corp și să treci peste limitele personale.
5. Te ajută să îți menții sănătatea fizică și mentală.
6. Îți întocmește un plan alimentar.
7. Te motivează.

andrei ivan

Care sunt primii pași pe care îi faci cu un client nou?

Aici țin cont de foarte multe criterii, indiferent că este vorba de un client venit direct în sala de sport unde activez sau venit prin intermediul programului meu online, Ivan’s Challenge. În primul rând mă interesează starea de sănătate – analize medicale, probleme de sănătate, probleme articulare, dacă a avut accidentări etc. Apoi mă interesează stilul de viață: cât doarme, cât și ce muncește – dăcă e muncă fizică, mentală, dacă stă mult jos sau în picioare, de câte ori poate face antrenament, cum, când și ce mănâncă în mod obișnuit. Urmează măsurătorile (greutate, înălțime, poze before / after). Abia apoi stabilim împreună target-ul personal.

Ce stil de viață ai acum pentru a te menține în formă?

Am un stil de viată foarte sănătos. Fac zilnic sport, mănânc 3-4 mese principale plus gustări (predomină ouăle, carnea de vită, pește și fructe de mare, salate multe, cartof dulce, orez brun, pastele din fasole, sparanghel și broccoli, avocado, oleaginoase), beau cam 4-5 litri lichide zilnic. Dorm 6-8 ore pe noapte.

Poate un bărbat adult să înceapă acum antrenamentele și să ajungă să facă performanță sau este nevoie să începi de la vârste mult mai fragede?

Bineînțeles. Fitnessul este un sport care poate fi practicat la orice vârstă. Desigur ca progresul nu o să fie la fel de rapid ca al unui puști de 20 de ani (când hormonii sunt în floare și organismul răspunde imediat), dar cu o alimentație corectă, determinare, antrenament adecvate, de ce nu? Totul este posibil!

andrei ivan

Care sunt plăcerile tale vinovate?

Nu știu cât de vinovate sunt, ținând cont că mi le fac doar duminica. Nu mă omor cu dulcele în special (prefer ciocolata neagră amară sau deserturi făcute pe baza ei), deci e scos din discuție. Așa că mă mai răsfăț cu câte un burger de calitate, o pizza sau sushi, cel din urmă nefiind chiar o plăcere vinovată. Dacă mă simt foarte bine prefer să beau și un vin alb sec de calitate sau un Aperol, doar pentru gustul amărui.

Ce alte sporturi practici, așa, de agrement?

 • Motociclism
 • Echitatie
 • Ski
 • Mixed martial arts (MMA)
 • Snowboard
 • Tir cu arma

Foto: arhiva personală