Android 10: ce surprize va aduce noul sistem de operare

Academia Barbatilor

Posesorii telefoanelor cu Android trebuie să se aștepte în curând la o schimbare importantă: sistemul de operare Android 10 a ieșit la „încălzire” și se pregătește să intre pe terenul smartphone-urilor din întreaga lume. Iar primul lucru care se poate spune despre Android 10 este că vine cu o schimbare de nume.

Update-urile sistemului de operare Android au avut, de la bun început, nume de dulciuri, luate în ordine alfabetică, fiind cunoscute și sub nume codificate. De pildă, Android Pie era Android P. Înainte de el, Android Oreo a fost Android O. Ei bine, noua versiune va fi Android Q, însă ea nu va avea niciun corespondent „dulce”. Poate și pentru că ar fi mai greu să găsești un desert care să înceapă cu litera Q.

Programul Android 10 Beta este activ deja, pentru cei care doresc să-l testeze, fiind în primul rând adresat dezvoltatorilor. Dar orice utilizator de rând îl poate instala, cu meniunea că e posibil ca, deocamdată, nu toate aplicațiile să se ralieze cerințelor acestuia. Data lansării oficiale nu este cunoscută, dar aceasta nu va veni mai devreme de lansarea modelului Pixel 4, de la Google, al cărui moment este așteptat undeva în luna octombrie.

Dar iată la ce trebuie să ne așteptăm de la noul Android 10 (sau Android Q, cum se va prezenta în curând):

Un refresh de brand

Noul logo Android

Pentru prima oară din 2014 încoace, Google schimbă imaginea de identitate a sistemului de operare Android, acest fapt constând în primul rând într-un alt logo, diferit de binecunoscutul robot verde de până acum. Noul branding este mai „curat” (a rămas doar capul) și mai jucăuș. Altfel, cel puțin la suprafață, Google Q arată precum Google Pie.

Live captions

android 10
Foto: The Verge

AI-ul care constituie motorul Asistentului Google poate rula acum local, de pe telefon. Modelul Pixel 4 – și, odată cu el, Android 10 – va încorpora un Asistent de generație nouă care procesează vorbirea, cu transcriere în timp real, chiar și atunci când nu ești conectat la Internet. Google promite, de asemenea, că utilizatorilor le va fi mai ușor să înțeleagă și să controleze Asistentul.

Ca parte a acestui lucru, Android 10 vine cu o caracteristică numită Live Caption. Aceasta livrează caption-uri în timp real, pe display, despre aproape orice, atunci când vorbește cineva. Fără să fie nevoie de o conexiune la Internet. Aceste „subtitrări” sunt esențiale pentru persoanele cu deficiențe de auz, caracteristica putând fi activată în setările de Accessibility.

Gesturi noi

Utilizatorii sistemului Android 10 vor avea la dispoziție o serie de gesturi noi, cu care pot trece virtual de la un buton la altul. În versiunea beta, aceasta nu este un setare implicită, ci trebuie să intri la setări și să alegi opțiunea de navigare preferată.

Este un lucru care seamănă cu ceea ce oferă iPhone-ul, fiind, în același timp, ușor diferit. Bara din partea de jos a ecranului poate fi glisată rapid pentru a trece de la o aplicație la alta – exact ca la iPhone.

Bubbles

android 10
Foto: 9to5google.com

Aceasta e soluția Google pentru un multitasking mai bun. Amintește de Chat Heads-urile de la messengerul de Facebook, iar într-o postare pe blog pentru dezvoltatorii Android, Google oferă instrucțiunile pentru implementarea acestei caracteristici, permițând oricărei aplicații Android să folosească noua notificare Bubbles.

De fapt, Bubbles funcționează în felul următor: când primești o alertă, pe display apare un cerc micuț, ca o notificare, pe care îl poți apăsa. De pildă, pentru o aplicație de mesagerie apeși bula de notificare în vederea vizualizării conversației sau pentru a oferi un răspuns fără să trebuiască să lansezi aplicația respectivă. Google sugerează dezvoltatorilor că pot folosi Bubbles pentru note, convorbiri, etc.

În sfârșit, modul „dark”

android 10
Foto: cnet.com

Această opțiune a fost prezentă de la bun început în versiunea beta, fiind confirmată la conferința pentru dezvoltatori. Se va putea trece la tema Dark din tab-ul de baterie, aflat în Setări. În ultimele luni, Google a adus această caracteristică în multe dintre aplicațiile sale.

Indicatorul de baterie se schimbă

Indicatorul care arată nivelul bateriei se va schimba în Android 10, sistemul urmând să nu mai arate procentajul rămas, ci un mesaj de genul „Până la 11 PM”. După unele informații, se pare că textele de genul acesta vor apărea numai când bateria se află la un anumit nivel de descărcare.

Mai multe culori

Android 10 nu aduce schimbări doar în privința designului interfeței, dar le va oferi utilizatorilor și posibilitatea să se joace cu culorile temei. Se pare, însă, că nuanțele coloristice vor rămâne destul de limitate în versiunea finală a sistemului de operare. Vom avea de ales între albastru (implicit), negru, mov, maroniu, ocean, space, orchid. E posibil totuși să apară și o nouă aplicație, numită Pixel Themes, în care să existe mai multe culori customizabile.

Citește și: 7 lucruri pe care probabil nu știai că le poți face cu iPhone-ul