Arta conversației. Cum să ajungi să cunoști pe cineva și să pui bazele unei relații (2)

Academia Barbatilor

Am văzut în prima parte a acestui articol cum trebuie să te comporți în timpul unei întâlniri cu o persoană cu care vrei să faci conversație de calitate și să stabilești o relație (de orice natură). Înainte de a plonja în lista cu întrebări pe care să le pui în timpul unei conversații în așa fel încât aceasta să curgă natural și să se dezvolte, e important să știm că nu toate întrebările din cadrul unei conversații sunt la fel.

Întrebările de la începutul unei conversații, cu o persoană pe care nu o cunoști, ar trebui să fie neutre și să primească răspunsuri relativ ușoare, în așa fel încât să stabilești un nivel de bază al confortului ce trebuie instalat între voi. De regulă, subiectele pentru un început lejer de conversație se referă la muncă, familie, distracție sau interese personale, hobby-uri – acestea fac o tranziție ideală către întrebări mai profunde care pot apărea ceva mai târziu, după ce „introducerile” au fost făcute și începi să cunoști câte ceva despre persoana cu care stai de vorbă.

Poți, de asemenea, să pui întrebări amuzante, care nu duc foarte departe dar care relaxează partenerul de discuție. Dacă ești o persoană amuzantă, trebuie să știi că umorul sparge gheața și ajută la a avea o conversație plăcută.

Întrebări pentru începutul conversației

conversatie# Cu ce te ocupi când nu mergi la muncă?

# Ți-ai ales tu profesia sau te-a ales ea pe tine?

# Ce-ai face dacă ai câștiga la loterie?

# Cum îți place să te relaxezi?

# Care e romanul tău favorit? Care e piesa ta favorită? Care e filmul tău favorit?

# Ce te face să râzi?

# Care e anotimpul tău preferat?

# Care e ultimul film pe care l-ai văzut / ultima carte pe care ai citit-o?

# Care e show-ul TV preferat?

# Care e lucrul pe care ești mândră că l-ai făcut dar nu l-ai mai face încă o dată?

# Oamenii îți cer ajutorul de multe ori? În ce privință?

# E vreun lucru pe care-ți place să-l faci în dulcele stil clasic?

# Ce domeniu aparte te interesează? Unul de care oamenii, de regulă nu sunt interesați.

# Ce crezi că ar trebui ca o persoană să facă măcar o dată în viață?

# Care e cel mai interesant loc în care ai fost?

# Care e cel mai norocos lucru care ți s-a întâmplat?

# Ce ai căutat toată viața și încă nu ai găsit?

# Ce obiceiuri sociale ți-ai dori să dispară?

# Pe cine și când ai bântui dacă ai fi o fantomă?

# Care e culoarea ta favorită?

Întrebări mai profunde

Fiecare dintre întrebările de mai jos e făcută să ajungă dincolo de suprafață și să încurajeze răspunsuri mai relevante, ducând la o conversație reală. S-ar putea ca cineva să se simtă ușor inconfortabil atunci când primește o întrebare de acest fel dar scopul final, cel al cunoașterii persoanei respective cât mai bine, presupune să te pui atât pe tine, cât și pe ea, în poziții vulnerabile.

# Care e animalul tău favorit sau ce animal ți-ar plăcea să fii? Pare una dintre întrebările de start dar răspunsul ți-ar spune mult despre caracterul persoanei respective. Cea care și-ar dori să fie un urs panda e complet diferită de cea care ar vrea să fie rechin, leoaică sau lupoaică. Desigur, ar trebui să știi cam cum stă treaba cu animalele dar în tot cazul, ține minte răspunsul, ca să faci referire la el mai târziu.

# Ce te motivează să te dai jos din pat în fiecare zi? O persoană cu un simț al umorului sarcastic va răspunde „alarma ceasului”. Dar întrebarea țintește către adevărata motivare din viața respectivei persoane.

# Ce prețuiești cel mai mult la o prietenie? O întrebare ușoară și, totodată, al cărui răspuns e bun de urmărit. Te va ajuta să știi și care sunt preferințele partenerului de discuție în socializarea cu persoanele care-i plac.

# Ce spui de mai multe ori în viață: da sau nu? Întrebarea îți va arăta cât de mare e conștiința de sine a interlocutorului.

# Ce scrie pe lista ta de dorințe? O întrebare ușoară care face o incursiune adâncă în motivațiile și țelurile partenerului de dialog. Poate genera noi (și multe) direcții de conversație.

# Ce sfaturi i-ai da adolescentului din tine dacă te-ai putea întoarce în timp? Cu toții facem greșeli și trecem prin diverse provocări când suntem tineri. Mulți oameni duc după ei și în viața de adult cicatricele rămase. E o întrebare care presupune vulnerabilitate.

# Care e cea mai grea parte în a crește un copil? Pentru cei care sunt părinți, copiii reprezintă un subiect favorit iar presiunea de a fi un părinte „perfect” naște răspunsuri la această întrebare care poate releva lucruri interesante.

# Ce greșeală faci de fiecare dată? Întrebările despre eșecuri sunt printre cele mai reprezentative, ele vor scoate la iveală multe lucruri despre partenerul tău de discuții.

# Ce lucru ai creat, de care ești foarte mândru? Mulți oameni sunt foarte dispuși să vorbească despre realizările lor. Prin ea vei afla despre lucrurile pozitive.

# Care-i cel mai bun lucru pe care l-ai moștenit de la ai tăi? Poate fi un dar, o calitate sau o importantă lecție de viață. Întrebarea va conduce la detalii despre relația subiectului cu părinții.

# Ce responsabilitate ai dar nu ți-ai dori să ai? Întrebarea relevă lucrurile de care partenerul de discuție și-ar dori să scape. Poverile pe care le poartă. Dar și modurile în care acesta înțelege să le ducă mai departe, într-un fel sau altul.

# Care e cel mai bun și cel mai rău lucru legat de faptul că îmbătrânim? Procesul de îmbătrânire e un subiect delicat pentru multe persoane iar trecerea timpului poate scoate la iveală bătălii și oportunități pierdute dar și lucruri pozitive, precum recunoștința și speranța.

# Ce moment din viață ți-a schimbat-o pentru totdeauna? Amintirile, plăcute sau neplăcute, trezesc diverse sentimente care fac interlocutorul să se deschidă.

# Care e cel mai mare regret al tău? Regretele reprezintă un sentiment puternic și tind să fie universale. Majoritatea oamenilor nu vor avea o problemă să răspundă la această întrebare dar fiindcă în esență e una negativă, ar fi înțelept să o echilibrezi cu o remarcă pozitivă.

# De obicei acorzi o a doua șansă? O întrebare sensibilă dar cu bătaie lungă, despre relațiile și interacțiunile dificile și despre disponibilitatea fiecăruia de a acorda o a doua șansă, adică de a reuși să ierte.

# În ce domeniu ți-ai dori să fii mai bun? Aceasta lasă câmp deschis persoanei pentru a vorbi despre punctele mai slabe.

# Fără de ce sau fără de cine n-ai putea să trăiești? O întrebare țintită în inima interlocutorului, care va vorbi despre persoanele cele mai importante din viața lui.

# Când simți că ai cea mai mare încredere în tine? Răspunsul primit poate duce în multe direcții interesante, de la modă la interacțiunea cu alți oameni.

# Dacă o bilă de cristal ar putea să-ți spună câte ceva despre viitorul tău, ce ai vrea să cunoști?

# Ce te sperie în legătură cu viitorul? Toată lumea are temeri iar acesta e un mod interesant de a pune pe masă temerile persoanei cu care dialoghezi.

# Când ai plâns ultima oară? Fără-ndoială, o întrebare foarte personală pentru care trebuie să alegi momentul potrivit. Ea va arăta însă ce dureri și ce frustrări are persoana cu care vorbești.

# Ce întrebare ai pune oamenilor dar nu ai niciodată curajul s-o faci? Dincolo de numele „politeții” se pot ascunde multe lucruri. Întrebarea poate răspunde la frustrările oamenilor cu privire la normele sociale.

# Cu ce personaj fictiv te identifici? O întrebare haioasă, care lasă partenerul de discuție să deschidă o temă legată de cineva pe care-l admiră foarte mult.