Bea ca un brazilian: Caipirinha

Academia Barbatilor

Caipirinha e prezentată adesea drept „Mojito-ul brazilian”, dar această băutură îndrăgită în toată lumea e caracterizată de unicitatea alcoolului distilat din trestie de zahăr (Cachaça) și de multă limetă, lucruri care o fac extrem de băubilă și de proaspătă. Conform revistei Esquire, „Cachaça e un alcool brazilian despre care s-ar putea spune că e un fel de rom, doar că… nu e rom. Cachaça e funky, e vegetală și nu e deloc subtilă”.

Înainte de a vedea care e cea mai bună rețetă de Caipirinha, hai să vedem 10 lucruri interesante despre această băutură, mai exact despre alcoolul care-i stă la bază – Cachaça:

caipirinha

Cachaça nu e rom

Nu e pe de-a-ntregul corect să spui că băutura Cachaça este „romul brazilian”. Cachaça e distilată din suc de trestie de zahăr și conține un procent între 38 și 54% alcool. Romul e făcut și el din zahăr, dar exclusiv din produsele trestiei de zahăr, precum melasa. Pe de altă parte, Cachaça e derivată direct din trestie. Din acest motiv, e mai puțin dulce și mai ierboasă, mai „sulfuroasă”.

Ce treabă au sclavii africani

Cuvântul „cachaça” a fost inventat de către sclavii africani care lucrau în morile de trestie de zahăr. Aceștia adunau spuma care se forma la gura cazanelor în care era fiartă trestia de zahăr și o fermentau ulterior. Cachaça e numele pe care l-au dat spumei.

Cine au fost primii consumatori

Primii consumatori au fost chiar sclavii, care beau Cachaça pentru a-și alina durerile și pentru a se energiza în timpul zilelor lungi de muncă. Această băutură era unica sursă de confort din viețile grele ale captivilor africani care erau obligați să lucreze la morile colonialiștilor. În anul 1663, producătorul de zahăr Joao Fernando Vieira i-a spus supervizorului de la moara lui că „sclavii pot începe ziua de muncă după ce și-au băut rația de Cachaça”. Ceva mai târziu, în 1780, guvernatorul statului brazilian Minas Gerais a proclamat Cachaça drept „băutura de bază” a sclavilor.

Un simbol național

cachaca

Cachaça a fost multă vreme un adevărat simbol național al claselor de jos braziliene. După ce a devenit cea mai populară băutură a țării, portughezii chiar s-au simțit amenințați și au interzis consumul de Cachaça, pe 12 iunie 1744. Zi care, întâmplător sau nu, este astăzi Ziua Internațională a Cachaça.

Zahăr limitat

Producătorii pot distila băutura adăugând zahăr, dar nu mai mult de șase grame pe litru. Totuși, acest lucru nu e reglementat de lege, ci pur și simplu cei care adaugă mai mult de 6 grame / litru sunt obligați să-și vândă băutura drept „Cachaça îndulcită”.

caipirinha

Cachaça și curcanii

Conform unui articol din 1959, înainte de a fi tăiați, curcanii brazilieni erau îmbătați cu cantități mari de Cachaça. Tăietorii considerau că un curcan beat e mai relaxat, iar un curcan relaxat e mai fraged.

O substanță volatilă

Sucul din trestie de zahăr, care reprezintă esența de Cachaça, e o substanță volatilă. Aceasta trebuie transformată rapid în ceva „stabil” – sirop, alcool sau zahăr – înainte de a se evapora. Deoarece Brazilia e o țară foarte mare, ar lua foarte mult să transporți sucul de trestie de zahăr de la ferme în magazine. Așa că fermierii aleg să distileze băutura direct din sucul proaspăt extras.

O băutură aproape exclusiv braziliană

cachaca

99% din cantitatea mondială de Cachaça se produce în Brazilia. În fiecare an se consumă circa 85 milioane de navete de Cachaça, majoritatea de către brazilieni.

Dar un produs oarecum izolat

Emigranții brazilieni în America nu au adus niciodată cu ei Cachaça, lucru ce demonstrează faptul că în privința politicii de marketing a acestei băuturi, brazilienii au stat (și stau) foarte prost. Practic, nu există o politică coerentă de comercializare a Cachaça peste hotare.

John Travolta, fan Cachaça

Actorul John Travolta bea și dansează cu localnicii într-o reclamă braziliană pentru producătorul local Ypioca, cu îndemnul „Vamos Brasilizar”.

Cum să faci Caipirinha

Rețeta de bază e foarte simplă, având în componență doar trei ingrediente. Caipirinha se face în mod similar cu clasicul Mojito: o storceală de limetă și zahăr, peste care se toarnă alcool. În cazul de față, alcoolul este Cachaça. Grație limetei îndulcite și amestecate cu Cachaça, vei căpăta unul dintre cele mai revigorante cocktailuri. Practic, trebuie doar să-ți cumperi o sticlă de Cachaça (sau Pitú , cum o vei găsi pe la noi)

caipirinha

Ingrediente:

  • ½ limetă
  • ½ -2 lingurițe de zahăr (după gust)
  • 60 ml Cachaça
  • Coajă de limetă, ca garnitură

Mod de preparare:

Taie o jumătate de limetă în bucățele mici. Pune bucățile de limetă și zahărul într-un pahar de tip old-fashioned și tasează-le bine. Adaugă câteva cuburi de gheață. Umple paharul cu Cachaça. Amestecă bine. Garnisește cu rotița de lime.

Citește și: Cum să nu strici un cocktail