Berea artizanală și avantajele ei

Academia Barbatilor

Deși unii o consideră aliment, berea este cea mai populară băutură alcoolică din lume, fiind apreciată de milioane de oameni de pe tot globul. Pe măsură ce costurile pentru producerea berii au crescut, a apărut necesitatea companiilor de a-și îmbunătăți marjele de profit. Drept consecință, calitatea berii a scăzut, indiferent de brand, uneori insesizabil, alteori acest lucru simțindu-se de la o poștă. Dacă am avea cum să comparăm berea de azi cu cea care se producea acum zece ani, probabil că lucrurile ar sta cam dramatic. Această scădere a calității berii a dus, însă, la o revoluție în ceea ce privește berea artizanală. Dar ce este berea artizanală și care sunt avantajele ei?

Ce este berea artizanală

Berea artizanală este un termen folosit pentru a descrie berea „de casă” care e preparată de microberării, așa încât berile artizanale provin de la companii sau fabrici mici de bere.

berea artizanală

Foto: Pixabay.com

Termenul de bere artizanală s-a diluat însă destul de mult în ultima vreme, astfel încât acum include o gamă largă de beri dintr-o varietate de țări. Chiar și fabricile mari de bere comercializează propriile produse pe care și le marketează drept „bere artizanală”. Cu toate acestea, gustul, aroma, culoarea și consistența diferă în întregime de la o microberărie la alta, fiecare producător având propria viziune și rețetă.

Dincolo de băutura, sticla și eticheta elegantă care împodobește sticlele de bere, principiul care separă berea artizanală de omologii ei produși industrial este „Calitatea înaintea cantității!”. Aceasta este filozofia oricărei microberării, dar și motivul pentru care berile artizanale nu pot apărea chiar ca ciupercile după ploaie.

Berea artizanală este un produs organic, făcut cu ingrediente proaspete și naturale, obținută prin fermentație naturală. Produsul final este o băutură care nu se compară cu nimic altceva, având un gust mai puternic, fiind mai aromată, dar și mai puțin acidă. Nivelul de alcool este similar cu cel găsit la berea industrială, undeva între 5-7%.. Producătorii de bere artizanală au capacitatea de a livra noi stiluri și arome de bere, precum si combinații noi de ingrediente și procese de fermentare.

berea artizanală

Foto: Pixabay.com

Ceea ce îi diferențiază pe producătorii de bere artizanală de producătorii industriali este pasiunea profundă pentru această băutură. Dragostea pentru bere a împins mulți antreprenori interesați în spațiul de producție și le-a dat motivația de care au nevoie pentru a-și începe propriile afaceri. Aroma și gustul berii artizanale sunt unice și îți vor duce papilele gustative într-o călătorie care îți stimulează simțurile și te face să mai ceri încă o halbă. Sau să mai cumperi încă o sticlă.

Munca artistului și magia care se regăsesc în fiecare bere ies în evidență prin gustul fin și aroma excelentă. Prepararea berii artizanale este o știință pe care doar câțiva maeștri au reușit să o dețină.

De ce să iei în considerare berea artizanală?

The Brewers Association a definit o microberărie că fiind o companie care produce mai puțin de 15.000 de butoaie de bere anual. Această producție deloc mare permite fabricilor de bere să se concentreze pe calitatea produsului, și nu pe cantitatea acestuia.

Există numeroase avantaje de care poți să ai parte dacă treci de la o bere standard la o bere artizanală. Gustul, consistența și experiența fac diferența. Ingredientele proaspete și lipsa de conservanți le oferă un gust și o aromă fantastică.

Alegând berea artizanală în locul producătorilor industriali, eviți toate ingredientele toxice și aditivii utilizați în unele branduri comerciale de bere. Favorizarea berii artizanale îți îmbunătățește sănătatea și îți permite să te bucuri de bere până la o vârstă înaintată, fără să ai parte de consecințe negative.

Tipurile de bere artizanală

berea artizanală

Foto: Pixabay.com

Există mai multe tipuri de bere artizanală, fiecare cu caracteristicile și gustul ei propriu. În principal, acestea se clasifică în:

# Berea artizanală de tip Ale – gust complex, fermentație înaltă. Această bere are la rândul ei mai multe tipuri – IPA (India pale Ale), APA (American pale Ale), Red Ale etc.

# Berea artizanală de tip Lager – fermentație joasă

# Berea artizanală de tip Porter – bere neagră, cu gust dulceag

# Berea artizanală de tip Stout – bere neagră, aromată și tare

Berea artizanală din România

Berile artizanale nu au niciodată un gust diluat sau anost. Cu atâtea variante pe piață, ești inundat de suficiente opțiuni din care poți alege. Nu ai cum să afli care este brandul tău favorit decât testând.

Iar berea artizanală a cucerit din ce în ce mai mult teren și în România în ultima vreme. Dacă în urmă cu câțiva ani, abia dacă găseai una sau două mărci de bere artizanală, în prezent supermarketurile sunt pline. Aici poți găsi o hartă a berii artizanale din România, actualizată în 2018, dar în mod cert ea se va îmbogăți (dacă nu s-a și întâmplat asta) cât de curând. ProTV remarca în luna aprilie că s-au deschis în jur de 30 de fabrici noi în ultimii 5 ani.

Printre cele mai cunoscute beri artizanale din România se numără Zăganu, Sikaru, Terapia, Berestroika, Hop Hooligans, Nemțeana etc. Și tot în acest an s-a deschis în București primul magazin exclusiv de bere artizanală românească, The Beer Institute, unde fanii acestui tip de bere pot găsi absolut tot ceea ce se produce pe plaiuri mioritice.

Citește și cum combini berea cu mâncarea