Berea de ghimbir: ce este, ce beneficii are, ce cocktailuri faci cu ea

Academia Barbatilor

Dacă ai încercat vreodată cocktailuri precum Moscow Mule sau Cider and Stormy, atunci în mod cert ai luat la cunoștință despre existența berii de ghimbir. Și totuși, mai multe informații despre această băutură bizară, n-ar strica, mai ales că o găsim și prin supermarketuri (de cele mai multe ori, având un gust îngrozitor). E berea de ghimbir o bere ca oricare alta?

Ce este berea de ghimbir

În general, berea de ghimbir e o băutură alcoolică, la prepararea căreia se folosesc trei ingrediente de bază: ghimbir, zahăr și apă. La prima vedere, sună ca o licoare cu apă îndulcită, în care a stat ghimbirul. Acesta este, de fapt, motivul pentru care majoritatea produselor comercializate sub numele „bere de ghimbir” sunt, de fapt, ne-alcoolice. Însă aici lucrurile se despart: acele băuturi carbonatate și ne-alcoolice NU sunt bere de ghimbir! Alcoolul e ingredientul secret care face diferența între o ginger ale și o ginger beer.

Ingredientul berii tradiționale de ghimbir

Produsă inițial în Anglia, la jumătatea secolului 18, berea de ghimbir are în componență ingrediente simple: zahăr, ghimbir, apă, lămâie. Pentru a o face alcoolică, englezii au decis să-i adauge o cultură specifică, pe care chiar au numit-o planta berii de ghimbir. Aceasta transformă, de fapt, băutura, într-o bere ce avea inițial o alcoolemie de 11-12%. În prezent, alcoolemia acestei beri a scăzut foarte mult, învârtindu-se în jurul a 2-5%.

Beneficiile berii de ghimbir

Principalele beneficii ale berii de ghimbir au în vedere stomacul, asupra căruia are un efect liniștitor. Dar berea de ghimbir are efecte pozitive și asupra inimii, prevenind bolile cardiace cronice. Elimină mahmureala și indigestia, previne apariția cancerului (în special cel de colon și cel rectal), are efecte anti-inflamatoare, reduce colesterolul și scade tensiunea vasculară.

Berea de ghimbir se folosește în special în cocktailuri

Berea de ghimbir este unul dintre cele mai… confuze ingrediente ale preparării cocktailurilor. Și asta fiindcă mulți o confundă cu versiunea ne-alcoolică. Cel mai cunoscut cocktail care, aparent, include berea de ghimbir, este Moscow Mule, despre care se pune mereu întrebarea: poți înlocui ginger ale cu ginger beer? Iar răspunsul experților este, invariabil: NU! Deși, nu-i așa?, regulile sunt făcute pentru a fi încălcate

Dar iată alte cocktailuri care includ adevărata bere de ghimbir, și pe care le poți prepara cu ușurință acasă:

Cider and Stormy

cider and stormy

Foto: allonseat.com

Ingrediente:  60 ml cidru de mere / 60 ml rom / 120 ml bere de ghimbir / 1 lime

Mod de preparare: se amestecă într-un shaker cidrul de mere cu romul, cu berea de ghimbir și cu sucul de la jumătate de limetă. Cealaltă jumătate se taie rondele și se servește băutura într-un pahar înalt, turnând-o peste cuburi de gheață.

Ginger Fizz

ginger fizzIngrediente: 30 ml gin / 2 limete / 4 rămurele de coriandru / gheață pisată / bere de ghimbir Crabbie

Mod de preparare: pune într-un shaker rămurelele de coriandru, împreună cu o felie de limetă, adaugă ginul și gheața pisată. Amestecă viguros și toarnă într-un pahar, după care umple-l cu bere de ghimbir. Ornează cu coriandru și o felie de limetă.

Limoncello Mule

limoncello-muleIngrediente: 30 ml gin, 30 ml vodcă, bere de ghimbir

Mod de preparare: se adaugă toate ingredientele într-o cupă „julep”, se ornează cu o felie de lămâie și cu o rămurică de mentă.

Ce bere cu ghimbir găsim în România

berea cu ghimbirÎn România, cele mai vândute branduri de bere cu ghimbir sunt Bundaberg și Crabbies, pe care ai mari șanse să le găsești în supermarketuri, la prețuri decente.

Citește și despre berea artizanală și avantajele ei