Bespoke vs. Made to Measure: pro și contra

academia barbatilor

Calitatea unui costum depinde de mai multe elemente – materialul, stilul, felul în care este croit, cusăturile, detaliile de interior. În funcție de toate acestea, dar mai ales prin felul în care se așează pe corp, costumul poate să îți asigure o prezență impecabilă sau poate lăsa o impresie neplăcută. Puțini sunt bărbații cărora un costum cumpărat din magazin le vine perfect fără a avea nevoie de ajustări. Pentru toți ceilalți, există costumele personalizate: made to measure sau bespoke. Deși rezultatul final al celor două servicii este un costum realizat special pentru tine, acestea implică etape diferite și generează rezultate diferite.

Pentru a ști ce serviciu se potrivește nevoilor și bugetului tău, e important să știi ce înseamnă bespoke și made to measure, precum și diferențele dintre cele două. Iată câteva repere incontestabile legate de execuția unui costum și argumente bespoke vs. made to measure.

Execuția tiparului

Măsura universală a tiparului de costum bărbătesc este 50. În funcție de această măsură, companiile made to measure creează costume pe care ulterior le modifică, acolo unde este necesar. De exemplu, dacă achiziționezi un costum made to measure și nu te încadrezi în tiparul 50, croitorul va modifica lungimea sacoului sau lățimea umerilor. Pentru a determina calitatea unui costum MTM poți fi atent la numărul de măsurători pe care le face croitorul. Cu cât mai multe, cu atât mai bine.

bespoke vs. made to measure, costum bărbătesc

Sursa foto: sarto.ro

Atunci când vorbim despre bespoke, însă, vorbim despre câte un tipar croit manual pentru fiecare individ în parte. Nu e nevoie de nici o măsurătoare sau modificare ulterioară a costumului. Orice eventuale modificări de detaliu își dorește clientul, acestea pot fi decise și implementate la proba intermediară. În plus, măsurătorile inițiale se fac în detaliu, ținând cont și de înclinația umărului sau de nivelul de arcuire a spatelui. Costumului finisat, în urma executării corecte a tuturor detaliilor de croială și cusătură, este călcat și pregătit de livrare.

SARTO bespoke este unul dintre brand-urile cu atelier propriu în București. Aici, fie că sunteți sau nu familiarizați cu procedurile bespoke, puteți avea o discuție preliminară cu un consilier specializat și cu maistrul croitor. Aceștia vă vor răspunde la întrebări și vă vor oferi exemple la masa de lucru pentru a înțelege nu doar teoria, ci și cum vă poate avantaja concret un costum bespoke. Tot ce trebuie să faceți este să stabiliți o programare.

bespoke vs. made to measure, costum bărbătesc

Sursa foto: sarto.ro

O probă… sau mai multe

Un costum made to measure, în general, nu necesită nici o probă în timpul procesului de execuție. Se face doar o primă vizită la croitor, în timpul căreia se iau măsurile și se schițează costumul, apoi are loc proba finală, când costumul este gata. Acuratețea măsurătorilor și preferințele bine explicate ale clientului determină calitatea finală a produsului și stadiul modificărilor ulterioare.

bespoke vs. made to measure, costum bărbătesc

Sursa foto: sarto.ro

În cazul unui costum bespoke, lucrurile stau diferit. Pentru că tiparul bespoke este unic, croit de la zero pentru fiecare corp în parte, e nevoie de mai multe probe în timpul procesului de creație, tocmai pentru ca produsul final să vină perfect pe corpul bărbatului care îl va purta. După prima întâlnire cu croitorul, când se stabilesc măsurile și toate celelalte coordonate pentru crearea costumului, se taie cu foarfeca fiecare piesă, apoi acestea se asamblează manual. Urmează prima probă, în timpul căreia costumul se ajustează perfect pe corp. În stadiul de finisare mai există o probă intermediară. Există croitori care fac până la cinci probe pentru a asigura precizia construcției. Finalizarea unui costum bespoke poate dura chiar și o lună și jumătate, datorită minuțiozității cu care este executat.

Alegerea materialului

Producătorii de costume MTM au la dispoziție o selecție de materiale de la unul sau mai mulți furnizori, de obicei cei cu care lucrează fabricile unde ei produc. Acest lucru are impact asupra opțiunilor disponibile, costului și calității lor.

Brandurile specializate în costume bespoke pun la dispoziția clienților o selecție de materiale de la zece sau chiar mai mulți furnizori. Astfel, varietatea, costul și calitatea materialelor sunt mult mai ușor de controlat iar clientul are mai multe șanse să obțină costumul dorit.

Opțiunile de personalizare

Există o listă cu modificări de design pe care le poți face modelului original – stilul manșetelor, numărul nasturilor, pensele pantalonilor, buzunarele și șlițurile. În unele cazuri poți modifica și lățimea reverelor, căptușeala sacoului, înălțimea gulerului sau poziția nasturilor.

În schimb, la costumele bespoke, nivelul de personalizare este avansat către o precizie micrometrică, în funcție de cerințele clientului, indiferent de complexitatea modificărilor.

bespoke vs. made to measure, costume bărbătești

Sursa foto: sarto.ro

Întâlnirea cu croitorul

Atunci când comanzi un costum made to measure, ai o primă întâlnire cu o persoană angajată să preia comanda ta, de obicei un consultant în materie de costume, învățat cum să ia măsurile. Acesta le va preda apoi la croitor sau la fabrica producătoare. Erorile în execuție pot interveni și din cauza unor măsuri luate incorect, nivelul de pricepere, în acest domeniu, al consultanților, fiind variabil.

În cazul costumelor bespoke, întâlnirea va fi, de la început până la final, direct cu persoana care va executa costumul. Întotdeauna, persoana care croiește și coase costumul va ști mult mai bine cum să abordeze clientul, îi va înțelege mai ușor preferințele și va ști ce model să aplice pe forma corpului.

Ca o concluzie finală, atelierele bespoke sunt rare, acest tip de croitorie necesitând o investiție financiară mai mare și mai mult timp în execuție, dar calitatea impecabilă a produselor merită prețul piperat. În schimb, costumele made to measure sunt așezate undeva între off-the-rack și bespoke și oferă calitate la un preț intermediar. Însă nu vei avea un costum personalizat, ca în cazul bespoke. Important este să faci alegerea care te reprezintă.