Bourbon. Ce trebuie să știi despre whiskey-ul american

Academia Barbatilor

Bourbon. Băutura favorită a aventurierilor, artiștilor, contabililor și a altor prefesioniști. Băutura Americii. O băutură savurată de președinți și de oameni obișnuiți. Cei născuți peste Ocean sunt întotdeauna mândri de bourbon, licoarea ce dezvăluie spiritul american. Poate pentru că e distilată de un vultur pleșuv? Nicidecum. Hai să vedem ce ar trebui să cunoaștem despre bourbon.

Ce este bourbonul?

bourbon

Pentru ca un whiskey să fie etichetat drept bourbon, mulți puriști îți vor spune că trebuie să provină din Kentucky. Alții, mai puțin pretențioși, vor pune o singură condiție: să fie american 100%. Adevărul e că bourbonul trebuie să provină din America. Congresul American a recunoscut în mod oficial bourbonul drept băutura cu spirit nativ american. E drept, 95% din bourbon provine din Kentucky. Dar poate proveni din orice stat american și se va numi la fel.

Bourbonul este (și trebuie să fie) produs dintr-un terci – un amestec de cereale fermentabile, care trebuie să conțină minim 51% porumb. Cealaltă parte, 49%, este de regulă un mix de orz, secară sau grâu. Bourbonul trebuie maturat în butoaie americane de stejar, noi (în vreme ce multe tipuri de whisk(e)y, precum whisky-ul scoțian sunt maturate în butoaie în care înainte a fost ținut vin, porto, alte whisky-uri, etc). Bourbonul nu trebuie maturat la mai mult de 125 proof și nu poate intra în sticlă la mai puțin de 80 proof. Ce înseamnă acest proof? O măsură a conținutului de etanol (alcool) dintr-o băutură alcoolică, utilizată în Statele Unite (spre deosebire de Europa, unde vorbim despre alcohol by volume (ABV).

bourbon

În fine, dar nu în cele din urmă, niciun aditiv nu poate fi adăugat în bourbon, în afară de apă, și asta doar la final (spre deosebire de Scotch, în care caramelul este un aditiv colorant). Unele bourbonuri sunt maturate perioade lungi de timp, în vreme ce altele sunt supuse „îmbătrânirii” doar timp de câteva luni. Nu există nicio restricție pentru o băutură care respectă regulile de mai sus să fie numită bourbon, câtă vreme a petrecut măcar o zi în butoi. Unele bourbonuri se beau de sine stătătoare, în vreme ce altele fac casă bună împreună cu alte băuturi, în diverse cocktailuri: Mint Julep, Manhattan etc.

Istoria bourbonului

Tipul de whiskey a cărui denumire general acceptată în zilele noastre este bourbon, își are rădăcinile numelui într-o… dinastie regală franceză. Care se numea… Bourbon. Casa Bourbon a apărut undeva la jumătatea secolului 13 și a avut ca descendenți regi celebri, precum Louis al XIV-lea (supranumit Regele Soare) și Louis al XVI-lea (care a sfârșit decapitat). Părea mai degrabă normal ca bourbonul să fie numit după comitatul Bourbon, din Kentucky, acolo unde elixirul a fost (și încă este) distilat încă din secolul 19.  

În tot cazul, bourbonul s-a născut din necesitate și ingeniozitate. Scoțienii, irlandezii și ceilalți europeni care s-au stabilit în sudul Americii și s-au transformat în fermieri aici, la finalul secolului 18 și începutul secolului 19, au adus știința distilării de pe Bătrânul Continent. În America, porumbul era robust, de încredere, bogat în zahăr și se găsea din abundență. Ce au făcut acești băieți veseli? Au început să facă whiskey folosind tehnici de la ei de-acasă, dar cu ingrediente americane – adică terci. Printre primii antreprenori ai bourbonului s-au numărat Jacob Beam, Elijah Craig și Evan Williams.

bourbon

Pe parcursul secolului 19, popularitatea bourbonului a crescut din ce în ce mai mult, devenind mai ieftin decât băuturile alcoolice importate și fiind relativ ușor de distilat, mulțumită porumbului în abundență. Ca să păstrăm adevărul istoric, bourbonul făcut la acea vreme diferea destul de mult la gust cu cel din ziua de azi, din cauza tehnicilor diferite de preparare.

Între 1920 și 1933, prohibiția a distrus multe distilerii de bourbon. Câteva dintre cele mari au revenit la viață îndată după ce America a realizat că Amendamentul 18 a fost o prostie, dar adevărata reînviere a bourbonului nu s-a produs până la sfârșitul secolului 20, când au apărut distilerii artizanale și s-au mărit inclusiv producțiile celor importanți.

Bourbonul de azi

Astăzi, bourbonul e de departe cea mai exportată băutură alcoolică a Americii, iar vânzările totale anuale de bourbon ating aproape 3,7 miliarde de dolari (dintre care 2,7 miliarde vin din consumul intern). Cu alte cuvinte, afacerea cu bourbon e imensă în Statele Unite. Nu degeaba, luna septembrie a fost declarată luna moștenirii naționale a bourbonului.

3 bourbonuri de încercat

Buffalo Trace

bourbon

Un bourbon clasic, care are o tradiție de peste 200 de ani, fiind originar din Kentucky. Are o aromă complexă și echilibrată, ca rezultat al maturării în butoaiele de stejar alb. Are un miros cu note de vanilie, mentă și melasă, cu accente de caramel și scorțișoară, iar gustul dulce combină arome de zahăr brun, caramel, stafide, fructe de pădure, stejar și anason. Preț: 88 lei

Four Roses

bourbon

Four Roses e un brand înființat în 1888 în Kentucky, fiind recunoscut în întraga lume, și mai degrabă folosit în cocktailuri sofisticate. Are arome florale și fructate, puse în valoare de notele fine, catifelate. Gustul este echilibrat și surprinzător de aromat, cu arome de fructe de livadă proaspete și condimente. Mirosul prezintă note fructate, de pară, și accente florale în tonuri de miere și condimente. Preț: 70 lei

Hudson Baby Bourbon

bourbon

Un bourbon produs în distileria Tuthilltown, din New York, maturat în butoaie noi, din lemn de stejar american, de dimensiuni mici. Hudson Baby are o istorie aparte, fiind primul bourbon produs în New York după perioada prohibiției. Este creat 100% din porumb recoltat din apropierea distileriei, având un miros cu note captivante de lemn, arome de vanilie și piper și un gust ce combină arome de miere, caramel, marțipan și vanilie, o dulceață echilibrată de notele piperate. Fiecare sticlă este umplută manual, sigilată cu ceară și numerotată. Preț: 140 lei

Citește și: Care e diferența dintre whisky și whiskey