Bugatti, un nume care e asociat cu luxul și performanța automobilistică, este unul dintre cei mai vechi constructori de automobile din lume. În ciuda rezonanței italiene, Bugatti e un producător francez, despre care cunoaștem o sumedenie de lucruri interesante, pe care le-am selectat pentru a ți le prezenta în cele ce urmează:
Fondator italian, locație franceză

Ca multe alte companii celebre de automobile, Bugatti își trage numele de la fondatorul ei. Ettore Bugatti s-a născut într-o familie formată preponderent din artiști, în Milano (Italia). Compania, însă, denumită Automobiles Ettore Bugatti, a fost fondată în anul 1909 de Ettore Bugatti în Molsheim, localitate din provincia franceză Alsacia, care în acea vreme se afla sub ocupație germană. Ettore a stabilit birourile companiei în mansionul familiei sale, castelul Saint-Jeanne. La finalul Primului Război Mondial, când Alsacia a devenit parte a Franței, compania a început să producă automobile.
Bugatti = viteză + performanță

Lui Ettore îi plăcea să experimenteze cu designul de automobile, acest lucru datorându-se fundalului său artistic. El putea fi considerat jumătate artist, jumătate constructor. Compania lui a produs diverse modele, fiecare dintre acestea având un element comun și distinct: toate automobilele Bugatti erau construite în ideea de viteză și performanță. Bugatti Type 35, de pildă, poate fi considerată cea mai de succes mașină de curse a tuturor timpurilor. Produs între 1924 și 1931, acest model a câștigat peste 1800 de competiții sportive.
Bugatti Type 41, extravagantă și scumpă

În 1927, producătorul francez a scos pe piață unul dintre cele mai extravagante modele din istoria automobilistică. Bugatti Type 41, cunoscut drept Royale, era o mașină de lux, lungă de 6,4 metri, pusă în mișcare de un motor în 8 timpi. Bugatti Royale avea spițe făcute din corzi de piane și era atât de scumpă încât și familiile regale europene se gândeau de două ori înainte s-o achiziționeze. Doar șase dintre cele 25 de bucăți planificate inițial au fost produse.
Nu doar automobile
Compania Bugatti nu s-a remarcat doar în domeniul producției de mașini. În 1933, Bugatti a produs un tren care avea să stabilească recordul mondial de viteză pentru categoria trenuri de pasageri. Trenul lui Bugatti putea atinge o viteză maximă de 172 km/h. În total, compania a produs 88 de asemenea trenuri.

În 1938, Bugatti s-a implicat și în producția de avioane de viteză: Bugatti Model 100 a fost creat pentru a participa la prestigiosul eveniment aviatic Cupa Deutsch de la Meurthe. Din păcate, ideea cu avioanele nu a fost continuată, din cauza izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial.
Chiron, cel mai de succes pilot
Louis Chiron, un pilot celebru din Monaco, a fost cel mai de succes pilot Bugatti al tuturor timpurilor. Conceptul Bugatti 18/3 Chiron, care mai târziu a intrat în producția de serie, a fost denumit după el.
Vorbind despre piloții Bugatti, e de menționat că Jean Bugatti, unul dintre fiii lui Ettore, a fost un designer talentat, totodată pilot de teste. Din nefericire, el și-a pierdut viața la vârsta de 30 de ani, într-un accident de mașină, în timp ce testa modelul Type 57. În acel moment, Jean tocmai câștigase cursa de la Le Mans.
Falimentul de după Război

După cel de-al Doilea Război Mondial, europenii își doreau mașini mici și economice. Popularitatea automobilelor de lux a scăzut dramatic, iar condițiile economice și financiare nefavorabile au dus la intrarea companiei franceze în faliment. Bugatti Automobiles a fost vândută companiei Hispano-Suiza și redenumită Messier Bugatti. În 1956, Bugatti producea cel de-al 8000-lea automobil.
Un nou faliment
În 1987, brandul Bugatti a fost achiziționat de către Romano Artioli, un dealer auto și broker din Tirolul de Sud. Antreprenorul italian a înființat Bugatti Automobili S.p.A. și a anunțat revigorarea celebrului brand de automobile. Compania lui Romano a lansat apoi un roadster – Bugatti EB110, urmat de versiunea modificată pentru sporturile cu motor – Bugatti EB110 SS (Super Sport).

În ciuda faptului că ambele automobile arătau uluitor, ele nu aveau absolut nimic în comun cu clasicul design Bugatti. Reînvierea mărcii Bugatti a fost o știre de senzație în lumea auto, dar noua companie nu a fost în măsură să vândă suficiente automobile pentru a face profit. Așa că, în 1995, Romano Artioli a anunțat falimentul lui Bugatti Automobili S.p.A.
Salvarea Volkswagen
Trei ani mai târziu, Bugatti a fost resuscitată pentru a doua oară, fiind cumpărată de nemții de la Volkswagen. În 1998, la Salonul Auto de la Paris, nou înființata companie a prezentat primul ei model – conceptul sport EB 118, al cărui design a fost realizat de o renumită companie din Italia.

În septembrie 2001, divizia Bugatti a Volkswagen a anunțat lansarea primului automobil de serie, un supercar numit Bugatti Veyron 16.4. Mulți experți auto au considerat că acesta a fost una dintre cele mai bune mașini din istorie. Veyron a fost numită după Pierre Veyron, un celebru pilot al diviziei de curse Bugatti. În vara lui 2010, Bugatti Veyron 16.4 Super Sport a devenit cea mai rapidă mașină de producție din lume, fiind capabilă să atingă o viteză maximă de 431 km/h.

În ciuda prețului fără precedent (roadsterul Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse este cea mai scumpă mașină de serie din lume), modelul Veyron nu a fost profitabil pentru Volkswagen. Compania germană a investit în el peste 1 miliard de dolari iar veniturile totale au fost ceva mai mult de 600 milioane. S-a spus, însă, că investiția a avut sens, pentru că a resuscitat complet brandul Bugatti și a impus o mașină a lui drept cea mai rapidă din lume – un excepțional element de marketing.
Citește și: Lamborghini, un brand născut din discordie, cu spirit de toreador