Călătorești cu rucsacul în spate? Iată ce trebuie să știi

Academia Barbatilor

Tot mai mulți tineri, mânați de dorința de a vedea lumea, aleg să călătorească liber, cu rucsacul în spate. Fie că o fac singuri sau cu prietenii, acest gen de călătorii „prind” din ce în ce mai mult, mai ales că, în ziua de azi, există infinit mai multe facilități ca acum 30 de ani, atât din punct de vedere al rutelor cât și din cel tehnologic. A călători, însă, cu rucsacul în spate, implică și o mulțime de lucruri pe care, poate, apriori, nu le intuiești. Iată câteva dintre acestea:

Fă-ți un bagaj ușor

Nu urmează să campezi, așa că nu poți lua cu tine tot ce-ți trece prin cap. Este una dintre regulile de bază ale „rucsaciștilor”, care se aplică tuturor: nu lua cu tine ceea ce nu ai chef (sau nu vei fi în stare) să cari. Călătoriile de genul acesta pot dura și câteva luni, prin urmare nu vei dori să-ți rupi spinarea și să te întorci acasă cu capul plecat, incapabil să-ți duci planul la capăt din cauza unei accidentări. Pune în rucsac cele mai importante obiecte, iar pentru altele ia cu tine bani de rezervă.
Citește și: 7 dintre cele mai bune locuri de vizitat cu rucsacul în spate

Nu ai nevoie de super-bocanci

cu rucsacul în spate

Foto: Pixabay

Când te gândești la persoanele care fac drumeții cu rucsacul în spate ți le imaginezi încălțate în bocanci voluminoși. Cei care fac asta… exagerează. Doar pentru că aceste tipuri de bocanci există în comerț, nu înseamnă că ei trebuie cumpărați și utilizați: nu ai glezne atât de fragile încât să trebuiască să fie protejate de niște super-bocanci. Mai ales atunci când nu mergi continuu pe munți, când clima nu o impune și când bagajul trebuie să-ți rămână suficient de ușor cât să nu devină cu adevărat o povară.

Lasă-ți perna acasă

Câtă vreme nu călătorești cu mașina, nu ai nevoie de o pernă. Pernele sunt voluminoase și cam fără sens, în special dacă se udă de la ploaie. Practic, poți să-ți pui capul pe orice alt obiect, cel mai simplu pe un tricou împachetat sau rulat. Economisește spațiu și lasă perna acasă. În locul ei, mai bine îndeși un hanorac de fleece în sacul de dormit.

Nu vei fi curat

Dacă ești genul de persoană care se duce să se spele pe mâni după fiecare interacțiune cu propriul telefon mobil, considerând că acesta e plin de bacterii, atunci mersul cu rucsacul în spate nu e pentru tine. Să rămâi curat nu va fi o prioritate, pentru simplul motiv că nu este posibil. Vei umbla pe dealuri și munți, vei dormi pe pământ, poate vei călări cai și elefanți, deci nu te aștepta la lucruri… curate. Ia cu tine deodorantul și folosește șervețele umede pentru a te curăța atunci când nu ai acces la apă.

Problemele cu stomacul sunt comune

Vei vizita multe locuri și probabil vei dori să guști din delicatesele locale și din mâncarea tradițională, eventual din cea stradală, despre care se spune că, de multe ori, e cea mai gustoasă. Dar a mânca diverse tipuri de mâncare, preparată în moduri diverse, implică riscul de a-ți revolta stomacul. În special dacă ești într-o țară exotică iar tu nu ești obișnuit cu condimentele și apa locală. Alege, uneori, expresia „mănâncă din priviri” și ține-te departe de mâncărurile care nu par bine gătite. Și, foarte important, hidratează-te în permanență, cu apă îmbuteliată.

Bucură-te de amabilitatea oamenilor

Dacă privești știrile, ai impresia că lumea e un loc oribil, plin cu oameni răi care vor să-ți facă rău din motive necunoscute. Dar aceste lucruri nu se întâmplă, chiar dacă ești în afara bătătoritei cărări turistice. Majoritatea localnicilor apreciază atunci când văd că un străin e interesat de cultura lor, fiind încântați să-ți sară în ajutor cu sfaturi și recomandări.

Nu toate locurile pe care le vezi sunt fantastice

cu rucsacul în spate

Foto: Pixabay

Lumea e frumoasă – se știe. Dar nu orice oraș te va încânta la maxim printr-o arhitectură de excepție care să te lase cu gura căscată. Și chiar dacă există o arhitectură deosebită, poate aceasta nu va fi pe placul tău. E mai bine să te lași plăcut surprins decât să fii șocant de dezamăgit. De asemenea, multe locuri populare merită să fie văzute nu pentru frumusețea lor, ci pentru încărcătura și semnificația istorică.

Poartă haine lejere

Asta înseamnă să renunți la orice obiect de îmbrăcăminte din nylon. Alege haine făcute din materiale lejere, pentru a putea să te miști lejer. De asemenea, ia cu tine pantaloni și jachete ușoare și care se usucă repede după ploaie. O geacă de ploaie lejeră, de calitate, va face diferența atunci când te vei trezi sub un șuvoi inopinat.

Pregătește-te să nu dormi prea mult

cu rucsacul în spate

Foto: 123rf.com

Vei avea doar câteva ore de somn pe noapte și probabil te vei simți ca și cum n-ai dormit deloc. Sunt atât de multe lucruri de făcut și atât de multe locuri de explorat încât nu vei avea timp de odihnă. O dorință permanentă de a vedea și a interacționa te va menține treaz cât mai mult. La asta își vor aduce contribuția și diverse persoane pe care le vei întâlni pe drum și care vor dori să stai cu ele la povești sau la băute. Oferte pe care nu le vei putea refuza, nu-i așa? Și totuși, fă în așa fel încât să ai măcar o zi pe săptămână de odihnă și reîncărcare a bateriilor, altfel nu te vei putea ține de itinerariul propus, fiindcă oboseala te va răpune.

Împrietenește-te cu localnici

Plaje pustii, păduri, văi, campinguri și trasee de drumeție. Cei care cunosc cele mai multe lucruri despre toate acestea sunt localnicii. Ei îți pot fi de ajutor cu multe sfaturi, sugestii și informații, făcându-ți experiența cât mai autentică posibil. Nu uita că a călători echivalează cu a vedea locuri și a cunoaște oameni. Pe parcursul unei călătorii poți lega prietenii care să dureze toată viața.

Citește și ce alegi când călătorești: hotel, hostel sau Airbnb?