Cămașa cu guler cubanez, o piesă cu aer vintage în plin elan stilistic

academia barbatilor

Deși suntem în plină iarnă, ceva inspirație din Caraibe n-ar strica să ne mai încălzească un pic perspectiva vestimentară și să ne îndemne să evaluăm în avans piesele pentru sezonul cald. Cămașa cu guler cubanez este acel gen de piesă tipic vintage americană care s-a transformat în item de referință pentru orice garderobă masculină. Fie că ești pe stilul retro, fie că adopți mereu un look modern, cămașa cu guler cubanez își va găsi un loc în ținutele tale. Iar sezonul acesta este pe val.

Evoluția în modă

Venind din America de Sud a secolului al XVIII-lea, unde servea ca piesă de uniformă pentru muncitori, cămașa cu guler cubanez și-a găsit o nișă în Statele Unite pe la 1900, iar în anii ’50 luase cu asalt moda masculină, devenind o piesă esențială. De la oameni simpli, tineri și bătrâni deopotrivă, până la celebrități precum Elvis Presley au fost toți cuceriți de această piesă vestimentară.

Încă din 2014 cămașa cu guler cubanez a revenit în forță în modă, în prezentări ale unor case de modă importante, precum Louis Vuitton sau Missoni, care au reimaginat-o, adaptând-o la prezent. Modelul clasic al cămășii se remarcă prin gulerul foarte moale și asemănător, ca formă, reverului crestat al sacourilor, mânecile scurte și croială dreaptă. De-a lungul timpului, însă cămașa a trecut prin câteva transformări. În prima jumătate a secolului al XX-lea. Gulerul a devenit ușor mai lat și apropiat formei de lacrimă. Iar până în anii ’50 a revenit la forma obișnuită cu gulerul mai mic, mai ascuțit, cu formă clară de triunghi dublu. Iar după ceva timp, banda de susținere a dispărut.

cămașa cu guler cubanez

Sursa foto: Zara

Materialele folosite acum accentuează aerul de vacanță al acestui tip de cămașă. Pe lângă in și bumbac, folosite mai mult la tipul de cămașă guayabera, gabardina și vâscoza au intrat în scenă, ajutând croiala să cadă firesc pe lângă corp. Cu timpul, brandurile de masă au început să producă și variante din poliester.

cămașa cu guler cubanez

Sursa foto: Reiss

Astăzi, cămașa cu guler cubanez vine în nenumărate culori și imprimeuri, atât ca piesă de streetwear cât și ca item cu influențe din zona de workwear.

Cum să porți cămașa cu guler cubanez

Experimentează atât cu stilul tradițional cât și cu versiunile moderne, în ceea ce privește croiala. Dacă mergi pe modelele mai largi, combină cu pantaloni conici pentru a echilibra volumele. Pentru a evidenția aerul retro poți miza pe un truc de stil, rulând mânecile cămășii.

O poți purta și pe sub un blazer, așezând gulerul cămășii peste reverele sacoului. Purtată la costumul de haine, poate da un aer inedit unui look formal. Dar nu adăuga niciodată cravată!

cămașa cu guler cubanez

Sursa foto: Reiss

Nu te feri să alegi culori tari sau imprimeuri evidente, care te duc cu gândul la vacanță, dar combină cu alte piese precum pantaloni chino sau shorts în culori neutre, pentru a păstra balanța cromatică. Completează ținuta cu mocasini.

cămașa cu guler cubanez

Sursa foto: Reiss

Pentru a crea un outift ce amintește de stilul anilor ’50, alege o cămașa cu guler cubanez cu manșete la mâneci și poart-o cu skinny jeans.

În general, optează pentru variante actuale din bumbac sau vâscoză, care sunt fluide și lasă pielea să respire.