Când și de ce să-ți schimbi laptopul sau să-i faci un upgrade

Academia Barbatilor

Decizia de a-ți schimba laptopul sau de a-i face un upgrade e una importantă și poate deveni chiar complicată dacă nu știi când s-o faci și, mai ales, dacă trebuie s-o faci. În primul rând, gândește-te dacă merită toată bătaia de cap sau e numai o fiță personală, în ideea că ai văzut ceva pe piață mai nou, mai frumos și mai potent și pur și simplu consideri că e o modalitate bună de a mai cheltui niște bani.

Componentele unui laptop nu sunt așa de ușor de schimbat, precum cele ale unui PC, dar în mod cert este posibil să-ți faci un upgrade la laptop dacă ai răbdarea necesară și uneltele potrivite. Acestea fiind spuse, ia în calcul că unele dintre sugestiile de mai jos implică diverse tool-uri externe care să suplimenteze componentele interne ce s-au stricat sau au devenit prea vechi.

Laptopul a devenit prea lent

când să schimbi laptopul

Primele componente care determină viteza unui computer sunt procesorul și memoria RAM. Ai putea să le upgradezi, dar nu e o treabă foarte ușoară. De fapt, vei ajunge la concluzia că dacă una dintre ele s-a stricat (mai exact, prima) cea mai înțeleaptă decizie e să înlocuiești laptopul cu totul.

Oricum, dintre cele două componente, memoria RAM se poate înlocui cel mai ușor. Dacă ai nevoie de mai multă memorie RAM sau dacă vrei să schimbi memoria degradată și vrei s-o faci de unul singur, va trebui să-ți deschizi laptopul. Exisă tutoriale pe YouTube care te învață să faci asta, însă dacă ești ceva mai atehnic, lasă totul în grija profesioniștilor, fiindcă operațiunea necesită precizie și tact. Iată însă ce să faci când laptopul devine lent:

Verifică spațiul liber rămas

Dacă hard drive-ul laptopului nu mai are spațiu liber, device-ul va începe să-ți facă probleme, blocându-se sau mergând dintr-o dată extrem de greu. Verifică, așadar, spațiul liber de pe hard și, în cazul în care acesta e foarte mic, eliberează din spațiu, ștergând fișierele de care nu mai ai nevoie sau mutându-le pe o altă partiție sau pe un alt hard. Pentru a vedea care sunt fișierele mari ce ocupă foarte mult spațiu, poți folosi o unealtă de analiză a spațiului, precum Disk Savvy, WinDirStat, JdiskReport, TreeSize Free sau RidNacs.

Șterge fișierele de tip junk

Fișierele temporare pot ocupa foarte mult spațiu în timp, contribuind nu doar la umplerea acestuia, ci afectând și performanțele laptopului prin încetinirea programelor și creșterea timpului de desfășurare a rutinelor acestora. Începe prin a curăța cache-ul din browserul web. Aceste fișiere se pot elimina fără probleme, dar dacă sunt lăsate în continuare la locul lor vor încetini timpul de încărcare a paginilor și, posibil, vor afecta chiar activitatea generală a laptopului.

Defragmentează hard disk-ul

Pe măsură ce adaugi și ștergi tot felul de fișiere în/din laptop, structura generală a datelor devine din ce în ce mai fragmentată, fapt ce încetinește timpii de scriere și citire. Defragmentează hard drive-ul, dacă e cazul, cu o unealtă gratuită, precum Defraggler. Dacă laptopul tău are un hard de tip SSD, acest pas e irelevant și îl poți sări.

Ai nevoie de mai mult spațiu de stocare

Dacă pașii de mai sus nu au eliberat suficient de mult spațiu, sau dacă ai nevoie de hard-uri suplimentare pe care să-ți ții fișierele, ia în calcul să-ți achiziționezi un hard extern sau, mai nou, ține-ți datele într-un cloud.

În privința hard-urilor externe, partea bună în privința lor este că acestea sunt… externe, deci le conectezi la laptop, prin cablul USB, doar atunci când ai nevoie de ceva de pe ele. Găsești hard-uri externe de până la 2TB, adică suficient de mult cât să-ți pui colecții întregi de muzică, fotografii, video-uri și alte documente.

Verifică-ți laptopul de viruși și malware

Virușii și malware-ul reprezintă una dintre cele mai comune cauze ale încetinirii laptopului. Folosește programe anti-virus și anti-malware, updatate, pentru a elimina orice „intruși”. Acesta nu e un motiv pentru care să-ți schimbi laptopul, dar în mod cert este unul față de care trebuie să acționezi.

Curăță fizic laptopul

E foarte posibil ca, în timp, gurile de aerisire ale ventilatoarelor laptopului să se umple de praf, păr și alte mizerii, iar componentele interne să se încălzească prea tare, din cauza faptului că ventilatoarele nu fac față. Supraîncălzirea poate duce chiar la arderea lor, de aceea din timp în timp trebuie să cureți gurile de aerisire ale ventilatoarelor folosind un spray cu aer comprimat, pe care-l găsești la orice raion de componente IT.

Hard drive-ul laptopului nu mai funcționează

În această situație, poți înlocui doar hard drive-ul, nefiind necesar să-ți cumperi un laptop nou. În tot cazul, decizia trebuie luată numai după ce te-ai convins că hard-ul nu mai poate fi reparat.

Dacă ai ajuns în situația în care suspectezi că hard drive-ul laptopului trebuie înlocuit, rulează mai întâi un program care-l testează (precum SeaGate Sea Tools, HDDScan, DiskCheckup, GsmartControl, Win DFT etc – sunt gratuite) și vezi care sunt adevăratele lui probleme.

Unele hard drive-uri pot fi absolut ok, nefuncționând din cauza unei erori care le stopează procesul obișnuit de bootare, arătând că, aparent, ele trebuie înlocuite. De exemplu, hard-ul poate fi în regulă, dar laptopul îți arată că e setat să booteze de pe un flash drive de fiecare dată când pornește, prin urmare acesta este motivul pentru care nu-ți poți accesa fișierele sau sistemul de operare.

Pe de altă parte, uneori hard drive-urile chiar se pot strica și trebuie înlocuite. În acest caz, nu sta pe gânduri, fiindcă e unica soluție dacă vrei să mai lucrezi pe acel laptop.

Display-ul laptopului e prost

când să schimbi laptopul
Foto: Pixabay

Un display spart, zgâriat sau cu imperfecțiuni te poate aduce în imposibilitatea de a lucra pe acel laptop. Display-ul unui laptop se poate schimba foarte lesne, aceasta nefiind o operațiune la fel de costisitoare precum cea a înlocuirii întregului laptop. Caută display-uri după modelul laptopului, apoi caută tutoriale care-ți vor arăta cum se poate schimba. În caz că nu te descurci, du-l la un service, unde operațiunea va dura câteva minute.

Laptopul nu se încarcă

Atunci când laptopul nu se încarcă, nu trebuie să iei în considerare să-l schimbi cu totul, fiindcă problema se află la cablul de încărcare, la baterie sau (cazuri mai rare) la priză. În primele două cazuri, lucrurile sunt simple: dacă bateria e pe ducă sau dacă există o problemă la cablul de alimentare, care s-a rupt în interior – schimbă-le! Poți avea o confirmare a faptului că problema e de la baterie scoțând laptopul din priză. De asemenea, dacă ai posibilitatea, împrumută un cablu similar cu al tău și vezi dacă acesta alimentează laptopul. În caz că da, e clar că cel vinovat este cablul tău de alimentare.

Există însă și alte motive pentru care laptopul să nu fie alimentat, de la driverele de baterie la defectarea unor componente interne.

Vrei un sistem mai nou de operare

Nu ar trebui să-ți schimbi laptopul doar pentru că-ți dorești un sistem de operare mai nou. E drept că laptopurile noi vin cu ultimele versiuni ale sistemelor de operare, dar asta nu înseamnă că nu-l poți reinstala sau upgrada pe al tău.

De pildă, dacă ai un laptop mai vechi, care încă rulează cu Windows 7 și vrei să pui pe el Windows 10, probabil există posibilitatea unui upgrade. Dacă nu, pur și simplu dezinstalezi Windows 7 și instalezi o versiune cu licență de Windows 10. Unicul lucru la care trebuie să te uiți sunt cerințele tehnice de instalare ale noului sistem. Dacă noul sistem de operare are nevoie de cel puțin 2 GB de memorie RAM și de un spațiu de 20 GB pe hard, plus un procesor de 1 GHz (sau mai mult), iar laptopul tău dispune de aceste cerințe, atunci un upgrade e absolut ok. Dacă nu… poate trebuie să iei în considerare să-l schimbi, fiindcă e prea vechi.

Laptopul nu are CD/DVD/BluRay

Majoritatea laptopurilor noi nu mai dispun de un drive optic, dar vestea bună este că dacă îți trebuie neapărat o unitate de acest gen pot achiziționa una externă, care se conectează la laptop prin intermediul unui cablu USB.

Citește și: 10 greșeli pe care să nu le faci atunci când cumperi un laptop