Caracteristici esențiale pe care trebuie să aibă smartphone-ul pe care ți-l dorești

Academia Barbatilor

Sigur că vrei un nou smartphone. Și sigur că vrei unul bun, bun de tot, cel mai bun. Dar cumpărarea unui smartphone e un process complicat. Pentru că dacă vrei să ai unul cu adevărat bun, trebuie să ții cont de multe lucruri. E suficient de puteternic? Are o camera foto care să producă cele mai bune poze pentru Instagram? Ține mult bateria?

Sunt multe aspecte pe care trebuie să le ai în vedere când îți cumperi un smartphone. Vom trece în revistă 10 dintre cele mai importante, pe care să le consideri în momentul în care începi să cauți un nou device.

1 Display oleofob

display oleofob caracteristici smartphonePe lângă rezoluția display-ului și luminozitatea acestuia, un alt aspect la care trebuie să te uiți este dacă displayul e oleofob. Pe scurt, asta înseamnă că trebuie să aibă o suprafață subțire, suplimentară, care-l protejează de acumularea grăsimii de orice fel. Smartphone-urile au, cele mai multe dintre ele, probleme cu amprentele.

Dacă un smartphone nu are display oleofob, sau dacă acesta e de proastă calitate, își va pierde rapid sensibilitatea și va deveni în câteva minute plin de grăsime. Va continua să funcționeze, dar nu va mai fi atât de prompt la atingere, precum era când l-ai scos din cutie.

În ziua de azi, majoritatea smartphone-urilor au un display oleofob decent, dar asta nu e suficient, Uită-te în specificații sau întreabă un specialist despre calitatea display-ului. Iar când mergi în showroom-ul unui magazin, testează-l: vezi dacă rămân amprente vizibile și deranjante după câteva apăsări.

2 Display cu protecție Gorilla Glass

gorilla glass caracteristici smartphonePe lângă display-ul oleofob, ar trebui să te asiguri că acesta are și un strat protector. În majoritatea cazurilor, aceasta înseamnă că telefonul e dotat cu Gorilla Glass – un strat suplimentar de protecție, care absoarbe șocurile în momentul unui impact. Acesta nu garantează că display-ul nu se va sparge dacă va fi scăpat pe jos, dar efectele impactului vor fi considerabil mai mici. În specificațiile smartphone-ului vei vedea imediat dacă acesta dispune de Gorilla Glass.

3 LCD sau OLED? Ce preferi?

oled

Foto: Max Parker / Trusted Reviews

Ecranele OLED intră, de regulă, în dotarea device-urilor high-end, acestea fiind mai scumpe, dar nu întotdeauna și mai bune. Pentru că există câteva cazuri în care ecranele LCD le pot depăși în calitate.

E bine de știut că ecranele LCD sunt mai luminoase, fapt ce constituie un avantaj atunci când folosești smartphone-ul la lumină naturală. În al doilea rând, display-urile LCD oferă culori mai naturale decât OLED-urile, care sunt recunoscute, însă, pentru saturație și pentru nivelurile profunde ale negrului. De aceea, când vine vorba de tipul de display, alege după preferințe, și nu după cel care costă mai mult.

4 Tipul de memorie internă

Memoria internă își pune amprenta asupra oricărei acțiuni pe care o desfășori cu smartphone-ul. Mulți cumpărători se uită la cât de mare e memoria internă, dar foarte puțini privesc la tipul de memorie, care are un impact crucial asupra performanței smartphone-ului respectiv.

Tipul de memorie determină cât de repede se încarcă și operează datele aplicațiile din telefon. Cele mai bune smartphone-uri au o memorie de tip UFS 2.1, dar dacă ești în căutarea unui telefon ieftin, asigură-te că are măcar o memorie de tip eMMC 5.1. Această informație se regăsește cu ușurință pe pagina oficială a produsului.

5 HDR pentru selfie-uri

selfie

Foto: 123rf.com

Pentru a avea un echilibru al fundalului și al prim-planului, atunci când faci fotografii, aproape toate telefoanele de azi sunt echipate cu un mod al camerei foto numit HDR – High Dynamic Range.

HDR-ul este o tehnică de procesare a imaginii care permite o reprezentare a unei game mai largi și mai adânci de culori. În cazul în care ești o persoană care face multe selfie-uri, vei avea nevoie de HDR și pentru camera frontală – interesează-te dacă există această opțiune pentru telefonul pe care ai pus ochii.

6 Microfon dedicat pentru noise cancellation

Smartphone-urile devin pe zi ce trece din ce în ce mai deștepte și mai capabile, așa că lucrurile esențiale tind să fie scăpate din vedere. Unul dintre acestea este microfonul, care intră în joc atunci când te afli într-o convorbire, când faci o înregistrare audio sau una video.

Pentru a beneficia de un sunet foarte bun, în aceste situații, majoritatea producătorilor adaugă un microfon dedicat telefoanelor, care dispun de noise cancellation. Din nefericire, există însă unii producători care nu o fac, de aceea trebuie să verifici existența acestui tip de microfon.

7 Încărcare rapidă

incarcare rapidaÎncărcarea rapidă nu e un lucru rar, după care să cauți mult. Numai că există și aici o nuanță: trebuie să vezi dacă telefonul are încărcare rapidă universală sau de proprietate.

Încărcarea rapidă de proprietate permite ca acest tip de încărcare să se realizeze numai cu adaptorul și cablul livrat de compania producătoare a telefonului respectiv. Așa că dacă vei pierde adaptorul original, va trebui să cumperi unul la fel pentru a putea să-ți încarci rapid telefonul. Iar acesta va costa mai mult decât unul universal.

8 Suport pentru accesorii

Ecosistemul legat de accesoriile pentru un smartphone joacă un rol essential în alegerea lui. Pentru că din momentul în care vei cumpăra un model, vei fi interest să-i iei o husă, folie de protecție, poate un dock de încărcare, etc.

Pentru a te asigura că telefonul dispune de o gamă largă de accesorii existente pe piață, verifică un pic popularitatea brandului și a modelului în sine, precum și similaritatea lui cu modele precedente. Aici, de pildă, Apple continuă să dețină supremația, modelele producătorului nefiind foarte diferite în design de la generație la generație, astfel că gama de accesorii oferă o selecție enormă.

9 LED de notificări

Luminița care indică notificări este o caracteristică pe care s-ar putea să o regreți, dacă nu o iei în calcul. Pentru că acest LED îți arată în mod rapid dacă telefonul a primit o notificare (sau dacă s-a încărcat complet), fără a fi nevoit să te uiți la ecran.

Mai nou, producătorii au înlocuit acest LED cu display-uri de tip always-on, însă dacă ții neapărat să economisești bateria, optează pentru notificările oferite de această luminiță. În plus, le poți customiza, pe culori atribuite tipurilor diverse de notificări.

10 Giroscop

Dacă ești interest de aplicațiile de realitate augmentată, nu rata componenta giroscopică. Pentru majoritatea utilizatorilor, accelerometrul e suficient, dar acesta nu poate determina rotația telefonului, lucru esential pentru R.A. Caută în specificații dacă smartphone-ul are giroscop.

Citește și despre 5 smartphone-uri pentru gameri